ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Τρίτη 28 Ιουνίου 2022

Α. Πουλάς: Εκτός κρατικής αρωγής οι πληγέντες κάτοικοι της Αργολίδας από τις πυρκαγιές του περσινού καλοκαιριού

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 11:12:00 π.μ. | | |
Α. Πουλάς
Απαντώντας στην ερώτηση του βουλευτή Αργολίδας Ανδρέα Πουλά σχετικά με τις αποζημιώσεις των πυρκαγιών του καλοκαιριού του 2021 ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Γιώργος Στύλιος, μεταξύ άλλων αναφέρει τα εξής:


«Από τις πυρκαγιές που σημειώθηκαν στις 24 και 25 Ιουλίου 2021 στην Π.Ε. Αργολίδας προκλήθηκαν ζημιές σε γεωργοκτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις και συγκεκριμένα σε καλλιεργήσιμη έκταση 950 στρεμμάτων.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία του αρμόδιου Υποκαταστήματος ΕΛ.Γ.Α. οι ζημιές αφορούσαν φυτικό κεφάλαιο (κυρίως 11.000 ελαιόδενδρα) και πάγιο κεφάλαιο (αποθήκες, σταβλοϋπόστεγα). Διενεργήθηκαν επισημάνσεις και υπεβλήθησαν 27 αρχικές αιτήσεις ζημιάς. Για το πάγιο κεφάλαιο οι καταγραφές ολοκληρώθηκαν, ενώ για το φυτικό κεφάλαιο θα ολοκληρωθούν άμεσα. Θα ακολουθήσει αποζημίωσή τους μέσω του Κρατικού Προϋπολογισμού, μετά τη σχετική έγκριση από τα συναρμόδια Υπουργεία. Οι διαδικασίες είναι σε εξέλιξη.

Για την αποτελεσματικότερη και ταχύτερη αποζημίωση των αγροτικών εκμεταλλεύσεων που επλήγησαν από τις πυρκαγιές, εφαρμόζονται οι διαδικασίες του ν.4797/2021 σχετικά με την επιχορήγηση για την αντιμετώπιση των ζημιών. Μετά την τροποποίηση του τελευταίου, ορίστηκε ότι σε εξαιρετικές περιπτώσεις δύναται να παρέχεται προκαταβολή έναντι της επιχορήγησης, και συγκεκριμένα για τις ζημιές σε φυτικά μέσα παραγωγής των αγροτικών εκμεταλλεύσεων σε περιπτώσεις θεομηνίας. Στο πλαίσιο αυτό, στην υπ’ αριθ. 54381 ΕΞ 2022 ΚΥΑ, συμπεριελήφθησαν ορισμένες περιοχές με κριτήριο την έκταση και ένταση των πυρκαγιών και των προκληθεισών ζημιών.

Για τις υπόλοιπες περιοχές, στις οποίες δε θα χορηγηθεί προκαταβολή, συνεχίζονται κανονικά οι διαδικασίες για την αποτίμηση και αποζημίωσή τους σύμφωνα βάσει του θεσμικού πλαισίου των Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων.»
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ