ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΕΣΤΙΑΣΗΣ
ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Δευτέρα 6 Ιουνίου 2022

Επικίνδυνη πτώση τμήματος εκσκαφέα σε ορυχείο της ΔΕΗ στη Μεγαλόπολη

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 1:06:00 μ.μ. | |
Ορυχείο της ΔΕΗ στη Μεγαλόπολη
Την Πέμπτη 2 προς Παρασκευή 3 Ιουνίου κατά τη διάρκεια της βάρδιας 3 στο ορυχείο της ΔΕΗ στη Μεγαλόπολη, έσπασε η μπούμα από τον εκσκαφέα Ε13 κι ένα πολύ μεγάλο τμήμα του έπεσε. 

Από τύχη δεν είχαμε τραυματισμό συναδέλφου καθώς δεν υπήρχε εκείνη την ώρα κάποιος συνάδελφος στο χώρο του ατυχήματος, λίγες ώρες όμως πριν συνάδελφοι του ηλεκτρολογικού και του μηχανολογικού τομέα εργάζονταν στο συγκεκριμένο σημείο.

Οι αιτίες κι οι ευθύνες είναι γνωστές . Η απολιγνιτοποίηση που είναι οδηγία της Ε.Ε και υλοποιήθηκε από όλες τις κυβερνήσεις , απαξίωσε τον λιγνίτη ως ορυκτό πλούτο της χώρας, τα λιγνιτορυχεία εγκαταλείφθηκαν, στα μηχανήματα και στον εξοπλισμό οι συντηρήσεις είναι ελλείπεις και σχεδόν ανύπαρκτες μιας και δεν υπάρχει το αναγκαίο προσωπικό , ενώ οι τεράστιες ελλείψεις προσωπικού έχουν οδηγήσει σε εντατικοποίηση της εργασίας όσων συναδέλφων έχουν απομείνει και εργάζονται, με αποτέλεσμα να υπάρχουν συνάδελφοι που βγάζουν βάρδια 12 ώρες με κίνδυνο εργασιακής εξάντλησης και ατυχήματος ! 

Σε όλα τα παραπάνω να συνυπολογιστεί και ότι πολλοί συνάδελφοι εργάζονται με μη σταθερές σχέσεις εργασίας, άλλοι σε δουλεμπορικά –εργολάβους και άλλοι με 8μηνες συμβάσεις μέσα στην επισφάλεια με πολύ χαμηλά μεροκάματα για το εργασιακό περιβάλλον ενός απαξιωμένου και κακοσυντηρημένου ορυχείου. 

Φυσικά όλα τα παραπάνω χρειάζονται και την έξωθεν βοήθεια από τον εργοδοτικό και κυβερνητικό συνδικαλισμό που επικρατεί στους χώρους ο όποιος έχει σπείρει τη μοιρολατρία και τον ωχαδερφισμό στους εργαζόμενους ότι τίποτα δεν αλλάζει και ότι όλα είναι προαποφασισμένα. Δεν είναι όμως προαποφασισμένο ‘’κύριοι’’ του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού ότι θα πάμε στη δουλεία αλλά δεν ξέρουμε αν θα γυρίσουμε και αυτό να το βάλετε καλά στο κεφάλι σας. Όλα τα παραπάνω συνθέτουν ένα εκρηκτικό μίγμα έτοιμο να εκραγεί ! Υπάρχει σοβαρός κίνδυνος για όλους τους εργαζόμενους να γίνει κάποιο σοβαρό εργατικό «ατύχημα».

Ευθύνες έχουν και οι διοικήσεις της ΔΕΗ, που αντί να προσπαθήσουν να κρατήσουν τη λιγνιτική παραγωγή ζωντανή, να συντηρήσουν και να ανανεώσουν τον εξοπλισμό, να προσλάβουν εξειδικευμένο μόνιμο προσωπικό με ικανοποιητικούς μισθούς, συντάχτηκαν πίσω από τις κυβερνήσεις για απολιγνιτοποίηση και απαξίωση της ΔΕΗ.

Είναι προκλητικό τη στιγμή που η ενέργεια έχει γίνει πανάκριβο εμπόρευμα για να θησαυρίζουν οι επιχειρηματικοί όμιλοι σε βάρος των λαϊκών νοικοκυριών που αδυνατούν να πληρώσουν το ρεύμα, την ίδια στιγμή να απαξιώνεται ο δημόσιος πλούτος της χώρας όπως είναι ο λιγνίτης, να εγκαταλείπονται ο εξοπλισμός και η τεχνογνωσία της ΔΕΗ που αποτελεί περιουσία του ελληνικού λαού και να παίζουν τη ζωή τους κορώνα- γράμματα καθημερινά εκατοντάδες συνάδελφοι σε ένα αβέβαιο κι επικίνδυνο εργασιακό περιβάλλον. 

Ο ορυκτός πλούτος της χώρας με ενιαίο δημόσιο φορέα ενέργειας, με καλοσυντηρημένο εξοπλισμό, με εργαζόμενους όχι αναλώσιμους, κακοπληρωμένους, επισφαλείς αλλά με σταθερή εργασία και δικαιώματα θα μπορούσε να λύσει και τα εργασιακά προβλήματα αλλά και το ενεργειακό πρόβλημα της χώρας με ρεύμα φτηνό για το λαό κι όχι πανάκριβο εμπόρευμα στα χέρια των ληστών καπιταλιστών που θησαυρίζουν.

Καλούμε όλους τους εργαζόμενους στον κλάδο της ενέργειας να μην σωπαίνουν σε κάθε αυθαιρεσία, σε κάθε τι που εκθέτει τη ζωή τους σε κίνδυνο στους χώρους εργασίας γιατί τα τελευταία χρόνια τα δυστυχήματα και τα ατυχήματα σε σχέση με το προσωπικό που πλέον εργάζεται στους χώρους έχουν αυξηθεί σημαντικά. Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι στους χώρους εργασίας επικρατεί ομερτά, αποτέλεσμα πιέσεων και έμμεσων απειλών σε όποιον προσπαθεί να αναδείξει τα προβλήματα στους χώρους εργασίας από τη μαφία των ξεπουλημένων συνδικαλιστών του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού. 

Ας μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλο μας όλοι γνωρίζουν τον ρόλο τους και τα «αλισβερίσια» τους με τη διοίκηση, τους βουλευτές, τη περιφέρεια και τους δήμους, για το πως συνάδελφοι αλλάζουν βάρδια, μηχάνημα, για το ποιος συνάδελφος θα πάρει μετάθεση, ποιος θα πάρει μετάταξη, για το πώς προάγονται εργοδηγοί – μηχανικοί, για το ποιος θα προσληφθεί με μπλοκάκι κλπ. με αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι να μην τολμούν να καταγγείλουν επώνυμα όλα αυτά που συμβαίνουν στους χώρους εργασίας και όλα αυτά να φτάνουν στα αυτιά των τίμιων συνδικαλιστών κατόπιν εορτής και με τη προϋπόθεση ότι δεν θα αποκαλύψουμε τις πηγές μας.

Το σωματείο μας δέκτης άπειρων επιθέσεων από αυτή τη συνδικαλιστική μαφία από την ίδρυσή του, διοργανώνει την Πέμπτη 9 Ιούνη ανοιχτή σύσκεψη στις 18:30 στην πρώην αίθουσα δημοτικού συμβουλίου πίσω από το Κέντρο Υγείας και ένα από τα θέματα που θα συζητηθούν είναι η λειτουργία και ο ρόλος των σωματείων στους χώρους εργασίας, η ανασυγκρότηση των σωματείων ενάντια στον εργοδοτικό και κυβερνητικό συνδικαλισμό και η μαζική συμμετοχή των εργαζομένων . Στη σύσκεψη αυτή καλούμε κάθε ενεργό εργαζόμενο να παραβρεθεί και να εκφέρει τις καταγγελίες του για ότι συμβαίνει στο χώρο αλλά και να τοποθετηθεί για το πώς θα λυθεί αυτή η γάγγραινα. Με οργανωμένο αγώνα να παλέψουμε για ασφάλεια στους χώρους εργασίας, για σταθερή και μόνιμη εργασία με ικανοποιητικούς μισθούς και ωράρια που θα καλύπτουν τις ανάγκες μας.

Για το ΔΣ

Ο πρόεδρος 
Γιάννης Μπουρσιάνης 

Ο γραμματέας
Χρήστος Κουλουράς
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ