ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ

Πέμπτη 9 Ιουνίου 2022

Κακοκαιρία "Genesis": Μεγάλη πιθανότητα για πέρασμα ισχυρών καταιγίδων από την Αργολίδα

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 7:04:00 μ.μ. | | |
Έκτακτο δελτίο καιρού
Βαρομετρικό χαμηλό θα δημιουργηθεί στο Ιόνιο, θα κινηθεί ανατολικά και θα προκαλέσει την κακοκαιρία «Genesis», η οποία θα επηρεάσει τη χώρα, ενημερώνει η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, που, σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία, αναβάθμισε το πρόσφατο Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού σε Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων.


Η κακοκαιρία θα επηρεάσει κυρίως τη δυτική, κεντρική και βόρεια Ελλάδα από σήμερα Πέμπτη έως και το βράδυ του Σαββάτου, με ισχυρές βροχές και καταιγίδες, που θα συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις, μεγάλη συχνότητα κεραυνών και από ισχυρούς ανέμους.

Θα επηρεαστούν:


Σήμερα, Πέμπτη 9 Ιουνίου, από το απόγευμα το βόρειο Ιόνιο, η Ήπειρος, η δυτική Στερεά, η Μακεδονία, η Θεσσαλία και από τις βραδινές ώρες πιθανώς η Θράκη.

Την Παρασκευή 10 Ιουνίου, τα νησιά του Ιονίου, η Ήπειρος, η δυτική Στερεά και η δυτική Πελοπόννησος (κυρίως Αχαΐα και Ηλεία). Το βράδυ τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν.

Από τις πρώτες ώρες η Μακεδονία, η Θράκη και τα νησιά του βορείου Αιγαίου και βαθμιαία η Θεσσαλία, οι Σποράδες, η ανατολική Στερεά και η βόρεια Εύβοια. Το βράδυ τα φαινόμενα στη δυτική Μακεδονία, τη δυτική Θεσσαλία και την ανατολική Στερεά θα εξασθενήσουν.

Το Σάββατο 11 Ιουνίου, η κεντρική και ανατολική Μακεδονία, η ανατολική Θεσσαλία, οι Σποράδες, η Εύβοια, η Θράκη, τα νησιά του βορείου Αιγαίου και βαθμιαία τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα. Από το βράδυ τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν.

Τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες θα επηρεαστεί πρόσκαιρα η Ήπειρος, η δυτική Μακεδονία, η Στερεά (συμπεριλαμβανομένης και της Αττικής) και η ανατολική Πελοπόννησος.

Πάμε να δούμε αναλυτικά τις περιοχές που κρίνεται απαραίτητο να ληφθούν μέτρα από τους αγρότες και τους παραγωγούς εξαιτίας του αυξημένου κινδύνου πλημμυρικών επεισοδίων και χαλαζοπτώσεων :

- Νησιά Ιονίου :
Ισχυρές καταιγίδες κατά περιόδους οι οποίες πιθανόν να συνοδεύονται από μεγάλη ραγδαιότητα υετού και χαλαζοπτώσεις. Αυξημένος ο κίνδυνος πλημμυρικών φαινομένων σε τοπικό επίπεδο. Πιθανές ισχυρές χαλαζοπτώσεις.

- Δυτική, Κεντρική, Ανατολική Μακεδονία και Θράκη :
Ισχυρές καταιγίδες κατά περιόδους, με έμφαση την κεντρική, ανατολική Μακεδονία και Θράκη. Μεγάλη προσοχή σε Χαλκιδική, Θεσσαλονίκη, Ξάνθη, Καβάλα, Κομοτηνή και Θάσο. Πολύ αυξημένος ο κίνδυνος πλημμυρικών φαινομένων. Πιθανές ισχυρές χαλαζοπτώσεις.

- Ήπειρος : Ισχυρές βροχές και καταιγίδες κατά περιόδους. Μεγάλη προσοχή στην Άρτα και την Ηγουμενίτσα. Πιθανές ισχυρές χαλαζοπτώσεις.

- Δυτική Στερεά :
Ισχυρές βροχές και καταιγίδες κατά περιόδους με έμφαση το Αγρίνιο, την Αμφιλοχία, το Μεσολόγγι και την Ναύπακτο. Αυξημένος κίνδυνος πλημμυρικών φαινομένων. Πιθανές ισχυρές χαλαζοπτώσεις.

- Δυτική Πελοπόννησος :
Ισχυρές καταιγίδες. Αυξημένος κίνδυνος πλημμυρικών φαινομένων. Μεγάλη προσοχή σε Πάτρα, Πύργο και γενικότερα σε περιοχές της βορειοδυτικής Πελοποννήσου.

- Θεσσαλία :
Υψηλός κίνδυνος πλημμυρικών φαινομένων στο σύνολο των νομών Τρικάλων, Καρδίτσας, Λαρίσης και Μαγνησίας. Το μέτωπο το καταιγίδων φαίνεται να διατηρείται για αρκετές ώρες, ενώ οι καταιγίδες πιθανόν να έχουν μεγάλη διάρκεια. Πιθανές ισχυρές χαλαζοπτώσεις.

- Ανατολική Στερεά : Βροχές κατά περιόδους και ισχυρές καταιγίδες σε τοπικό επίπεδο κυρίως από τα ξημερώματα του Σαββάτου έως και τις απογευματινές ώρες της ίδιας ημέρας. Πιθανή ισχυρή καταιγίδα και στην Αττική το Σάββατο.

- Εύβοια : Αρχικά ο καιρός την Παρασκευή θα ξεκινήσει με καλές καιρικές συνθήκες, όμως από τις βραδινές ώρες της ημέρας θα καταστεί άστατος με βροχές κατά περιόδους. Πιθανή ισχυρή καταιγίδα κυρίως το Σάββατο, ενώ με τα τωρινά δεδομένα την ημέρα του Αγίου Πνεύματος θα υπάρχουν διαστήματα ηλιοφάνειας στις πεδινές περιοχές, αλλά πιθανότητα για αστάθεια στις ορεινές και ημιορεινές περιοχές της Εύβοιας.

- Κεντρική, ανατολική, βορειοανατολική και νότια Πελοπόννησος : Βροχές κατά περιόδους κυρίως από τις βραδινές ώρες της Παρασκευής, ενώ το Σάββατο υπάρχει η πιθανότητα να έχουμε ένα πέρασμα ισχυρών καταιγίδων στην Κορινθία, την Αργολίδα, την Αρκαδία και την Λακωνία. Μικρότερος ο κίνδυνος πλημμυρικών φαινομένων, καθώς το μέτωπο των καταιγίδων δεν φαίνεται ότι θα διατηρηθεί για πολλές ώρες.

- Νησιά Ανατολικού Αιγαίου : Μεγάλη προσοχή κυρίως στα νησιά του Βορείου και Βορειοανατολικού Αιγαίου, όπου το μέτωπο των καταιγίδων φαίνεται να έχει διάρκεια κι αρκετή δυναμική. Λιγότερα τα φαινόμενα στα νησιά του Νοτιοανατολικού Αιγαίου, όπου τα διαστήματα ηλιοφάνειας θα είναι μεγαλύτερα και τα όποια φαινόμενα θα είναι πιο ήπια. Αυξημένος ο κίνδυνος πλημμυρικών φαινομένων στο Βόρειο Αιγαίο.

- Κυκλάδες, Κρήτη :
Μεγάλα διαστήματα ηλιοφάνειας θα έχουμε στις Κυκλάδες και την Κρήτη αρχικά την Παρασκευή, όμως από τα ξημερώματα του Σαββάτου, ενδέχεται να εκδηλωθούν βροχές και καταιγίδες στα νησιά των Κυκλάδων, με τα πιο έντονα φαινόμενα να παρατηρούνται στις ορεινές και ημιορεινές περιοχές της Κρήτης. Καλύτερες οι καιρικές συνθήκες του καιρού την ημέρα του Αγίου Πνεύματος.

- Δωδεκάνησα : Μεγάλα διαστήματα ηλιοφάνειας την Παρασκευή, σταδιακή ανάπτυξη νεφώσεων από τα ξημερώματα του Σαββάτου και πιθανή εκδήλωση βροχών σε τοπικό επίπεδο! Καλύτερες οι συνθήκες την ημέρα του Αγίου Πνεύματος.

- Αττική : Για την περιοχή της Αττικής παρατηρείται διχογνωμία στα προγνωστικά μοντέλα. Ωστόσο, δεν αποκλείεται από τις βραδινές ώρες της Παρασκευής να έχουμε την εκδήλωση βροχών και καταιγίδων αρχικά στα δυτικά και βόρεια τμήματα του νομού, ενώ το Σάββατο υπάρχει αυξημένη πιθανότητα εκδήλωσης ισχυρής καταιγίδας που σε τοπικό επίπεδο ενδέχεται να προκαλέσει πλημμυρικά επεισόδια. Καλύτερη φαίνεται να είναι η εικόνα του καιρού την ημέρα του Αγίου Πνεύματος.

«Κόκκινος συναγερμός»

Εξαιτίας των επικίνδυνων καιρικών φαινομένων, το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας επισημαίνει την ανάγκη να είμαστε όλοι πολύ προσεκτικοί. Πρόκειται για ένα ακραίο φαινόμενο, στο οποίο οι επιστήμονες έχουν αποδώσει χαρακτηριστικά «κόκκινου συναγερμού», αναφέρει και απευθύνει ισχυρή σύσταση στους πολίτες στις περιοχές που αναμένεται να πληγούν να μείνουν σε επιφυλακή και να ακολουθούν πιστά τις παρακάτω βασικές οδηγίες:Αποφεύγουμε κάθε περιττή μετακίνηση κατά τη διάρκεια των έντονων καιρικών φαινομένων και ασφαλίζουμε τις πόρτες και τα παράθυρά σας ερμητικά, έχοντας πάντα υπόψη σε περίπτωση δημιουργίας χειμάρρων να μετακινηθούμε στα ψηλότερα σημεία του σπιτιού.

Δεν διασχίζουμε ΠΟΤΕ χείμαρρους, ρέματα ή δρόμους που έχουν πλημμυρίσει, πεζή ή με όχημα. Για κανέναν λόγο!

Παρακολουθούμε τις σχετικές ανακοινώσεις στα μέσα ενημέρωσης και ακολουθούμε πάντα τις οδηγίες των Αρχών.

Ήδη η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr) του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας, έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις περιφέρειες και τους δήμους της χώρας, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας, προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τις επιπτώσεις από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Παράλληλα, συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Ειδικότερα, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση έντονων βροχοπτώσεων, καταιγίδων ή θυελλωδών ανέμων:

Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.
Να βεβαιωθούν ότι τα λούκια και οι υδρορροές των κατοικιών δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.
Να αποφεύγουν να διασχίζουν χειμάρρους και ρέματα, πεζή ή με όχημα, κατά τη διάρκεια καταιγίδων και βροχοπτώσεων, αλλά και για αρκετές ώρες μετά το τέλος της εκδήλωσής τους
Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινομένων (κίνδυνος από πτώσεις κεραυνών).
Να προφυλαχτούν αμέσως κατά τη διάρκεια μιας χαλαζόπτωσης. Να καταφύγουν σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο και να μην εγκαταλείπουν τον ασφαλή χώρο, παρά μόνο όταν βεβαιωθούν ότι η καταιγίδα πέρασε. Η χαλαζόπτωση μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη και για τα ζώα.
Να αποφύγουν τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα (π.χ. γλάστρες, σπασμένα τζάμια κλπ.) μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος (π.χ. κάτω από μπαλκόνια).
Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.

Επίσης, σε περιοχές που εκδηλώνεται έντονη κεραυνική δραστηριότητα:

Αν βρίσκεστε στο σπίτι

Μην κρατάτε ηλεκτρικές συσκευές ή το τηλέφωνο διότι ο κεραυνός μπορεί να περάσει μέσα από τα καλώδια. Αποσυνδέστε τις συσκευές τηλεόρασης από την κεραία και την παροχή του ηλεκτρικού ρεύματος.
Αποφύγετε να αγγίξετε τις σωληνώσεις των υδραυλικών (κουζίνα, μπάνιο) καθώς συνιστούν καλούς αγωγούς του ηλεκτρισμού.

Αν βρίσκεστε στο αυτοκίνητο

Ακινητοποιείστε το στην άκρη του δρόμου και μακριά από δέντρα που ενδέχεται να πέσουν πάνω του.
Μείνετε μέσα και ανάψτε τα προειδοποιητικά φώτα στάσης (φώτα έκτακτης ανάγκης) μέχρι να κοπάσει η καταιγίδα.
Κλείστε τα τζάμια και μην ακουμπάτε σε μεταλλικά αντικείμενα.
Αποφύγετε τους πλημμυρισμένους δρόμους.

Αν βρίσκεστε σε εξωτερικό χώρο

Καταφύγετε σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο διαφορετικά καθίστε αμέσως στο έδαφος χωρίς να ξαπλώσετε.
Προστατευτείτε κάτω από συμπαγή κλαδιά χαμηλών δέντρων στην περίπτωση που είστε μέσα σε δάσος.
Μην καταφύγετε ποτέ κάτω από ένα ψηλό δέντρο σε ανοιχτό χώρο.
Αποφύγετε τα χαμηλά εδάφη για τον κίνδυνο πλημμύρας.
Μην στέκεστε πλάι σε πυλώνες, γραμμές μεταφοράς ηλεκτρικού ρεύματος, τηλεφωνικές γραμμές και φράκτες.
Μην πλησιάζετε μεταλλικά αντικείμενα (π.χ. αυτοκίνητα, ποδήλατα, σύνεργα κατασκήνωσης κλπ.).
Απομακρυνθείτε από ποτάμια, λίμνες ή άλλες μάζες νερού.
Αν είστε μέσα στη θάλασσα βγείτε αμέσως έξω.
Αν βρίσκεστε απομονωμένοι σε μια επίπεδη έκταση και νιώσετε να σηκώνονται τα μαλλιά σας (γεγονός που δηλώνει ότι σύντομα θα εκδηλωθεί κεραυνός), κάντε βαθύ κάθισμα με το κεφάλι ανάμεσα στα πόδια (ώστε να ελαχιστοποιήσετε την επιφάνεια του σώματός σας και την επαφή σας με το έδαφος) πετώντας τα μεταλλικά αντικείμενα που έχετε επάνω σας.

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τα έντονα καιρικά φαινόμενα, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gr.
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ