ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Δευτέρα 20 Ιουνίου 2022

Αναφορά Γκιόλα: Nα διατηρηθεί η παλιά μετρική σιδηροδρομική γραμμή κατά την επέκταση του προαστιακού προς τη δυτική Αττική

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 6:23:00 μ.μ. |
Γκιόλας
Αναφορά κατέθεσε σήμερα 20 Ιουνίου 2022 ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ Γιάννης Γκιόλας, με την οποία ζητά από τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών να μην αποκοπεί η Πελοπόννησος από την Αττική, με την προβλεπόμενη επέκταση του Προαστιακού σιδηροδρόμου προς την Δυτική Αττική, όπου διαφαίνεται ότι καταργείται η παλιά μετρική γραμμή.


Συγκεκριμένα, ενώ η προαναγγελθείσα επέκταση από την ΤΡΕΝΟΣΕ προέβλεπε ότι η επέκταση θα γινόταν με μικτή γραμμή, (κανονική και μετρική), οι τελευταίες μελέτες δεν αναφέρουν πουθενά την μετρική γραμμή, με αποτέλεσμα να υπάρχει έντονη ανησυχία για την καταστροφή της, γεγονός που προδιαγράφει τον αποκλεισμό της Πελοποννήσου, από μια μελλοντική σύνδεση με το δίκτυο του Προαστιακού.

Ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ Αργολίδας, υπενθυμίζει και την συμφωνία μεταξύ Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και MOTOR OIL, το 2018 σύμφωνα με την οποία η εταιρία θα κατασκεύαζε με δικά της έξοδα μικτή γραμμή σε ολόκληρο το τμήμα της παλιάς μετρικής γραμμής από Αγίους Θεοδώρους μέχρι την Κόρινθο και ζητά να ληφθεί σοβαρά υπόψη η επιστολή της «Κίνησης Φίλων Πελοποννησιακού Σιδηροδρόμου».

Ακολουθεί ολόκληρο το κείμενο της αναφοράς:


Προς το Προεδρείο της Βουλής των Ελλήνων

ΑΝΑΦΟΡΑ

Προς τον Υπουργό

Υποδομών και Μεταφορών

Προς το Προεδρείο της Βουλής των Ελλήνων

ΑΝΑΦΟΡΑ

Για τον κ. Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών

Θέμα: «Να μην αποκοπεί ο σιδηρόδρομος Πελοποννήσου»

Με την παρούσα αναφορά μου, σας κοινοποιώ την από 16-6-2022 δημοσιευμένη παρέμβαση της Κίνησης Φίλων Πελοποννησιακού Σιδηροδρόμου στην διαδικτυακή εφημερίδα Αργολικές Ειδήσεις , με την οποία εν όψει της εξαγγελθείσας δημοπράτησης του Πελοποννησιακού σιδηροδρόμου το καλοκαίρι 2022 ,έργο του δυτικού προαστιακού σιδηροδρόμου Αττικής που θα γίνει στον παλιό διάδρομο των ΣΠΑΠ, υπενθυμίζουν την αναγκαιότητα διατήρησης της σιδηροδρομικής σύνδεσης της μετρικής γραμμής ανάμεσα στην κεντρική Πελοπόννησο και την Αττική.

Παρακαλούμε για την απάντηση και ενημέρωσή μας επί των ενεργειών σας στο εν λόγω θέμα.

Επισυνάπτεται η από 16-6-2022 δημοσιευμένη παρέμβαση της Κίνησης Φίλων

Πελοποννησιακού Σιδηροδρόμου.

Αθήνα 20-6-2022

Ο καταθέτων βουλευτής
Γκιόλας Ιωάννης

Παρέμβαση της Κίνησης Φίλων Πελοποννησιακού Σιδηροδρόμου: Να μην αποκοπεί ο σιδηρόδρομος Πελοποννήσου

Οι φίλοι του Πελοποννησιακού σιδηροδρόμου εν όψει της εξαγγελθείσας για το καλοκαίρι (2022) δημοπράτησης του έργου του δυτικού προαστιακού σιδηροδρόμου Αττικής που θα γίνει στον παλιό διάδρομο των ΣΠΑΠ, θεωρώντας κρίσιμη την παρέμβαση του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου τού θυμίσανε περυσινή επιστολή τους. Για τη διατήρηση της σιδηροδρομικής σύνδεσης της μετρικής γραμμής ανάμεσα στην κεντρική Πελοπόννησο και την Αττική,) ανάμεσα στα άλλα του επεσήμαιναν:

(…) Πρόσφατα εξαγγέλθηκε από την κυβέρνηση και η επέκταση του προαστιακού σιδηροδρόμου στη Δυτική Αττική με την αξιοποίηση σε μήκος 36 χιλιομέτρων του διαδρόμου της παλιάς ανενεργής μετρικής γραμμής της Πελοποννήσου από Άνω Λιόσια, Ασπρόπυργο, Ελευσίνα, Νέα Πέραμο έως τα Μέγαρα και η προώθηση για χρηματοδότηση του έργου μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης με προϋπολογισμό 85 εκατομ. ευρώ.

Η προώθηση του προαστιακού στη Δυτική Αττική προβλέπεται να γίνει με γραμμή «κανονική» (πλάτους 1.43,5 μ.) στον διάδρομο όμως, όπως προαναφέραμε, της παλιάς μετρικής γραμμής.

Γνωρίζουμε ότι οι μελέτες της ΕΡΓΟΣΕ για επέκταση του Δυτικού προαστιακού μέχρι τα Μέγαρα προβλέπανε γραμμή μικτού εύρους, προφανέστατα για να μην αποκοπεί ο μετρικός διάδρόμος της Πελοποννήσου από την Αττική. Μέχρι στιγμής όμως στις επίσημες ανακοινώσεις του Υπουργείου Υποδομών δεν γίνεται ρητή αναφορά για πρόβλεψη κατασκευής στο τμήμα αυτό των 36 χιλιομέτρων γραμμής μικτού εύρους.

Κύριε Περιφερειάρχη, θέλουμε να πιστεύουμε ότι κατανοείτε πλήρως και συμμερίζεστε τη συμπληρωματική δυνητική χρησιμότητα μιας ακόμα αξιοποιήσιμης υποδομής, ειδικά για εμπορευματικές ή άλλες μεταφορές, στην ευρύτερα πληττόμενη (μεταλιγνιτικά) περιοχή μας.

Σας καλούμε λοιπόν και πάλι να παρέμβετε έγκαιρα στο αρμόδιο Υπουργείο Υποδομών – Μεταφορών και στον ΟΣΕ προκειμένου:

1. Να εφαρμοστούν πιστά όσα προβλέφθηκαν το 2018 για την περίπτωση της ΜΟΤΟR OIL

στην Κορινθία και

2. Να επαναβεβαιωθεί και να εφαρμοστεί η προαναφερθείσα κρίσιμη πρόβλεψη της ΕΡΓΟΣΕ (για μικτή γραμμή) και για τον Δυτικό Προαστιακό στην Αττική (όπως ήταν και στους μακροπρόθεσμους σχεδιασμούς του ΟΣΕ από παλιότερα) πριν δρομολογηθούν οι περαιτέρω διαδικασίες για την προώθηση του έργου.

Θεωρούμε δε τα παραπάνω ως την ελάχιστη αναγκαία παρέμβαση της Περιφερειακής Αρχής προκειμένου να μην χαθεί αδικαιολόγητα και οριστικά Η ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΣΥΝΔΕΣΗ με την Αττική (ιδιαίτερα με το Θριάσιο, το εμπορευματικό λιμάνι Ελευσίνας, τα Ναυπηγεία, τα διυλιστήρια κτλ.) του μόνου υπαρκτού, σήμερα αλλά και στο ορατό μέλλον, μετρικού σιδηροδρόμου της Πελοποννήσου.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΙΝΗΣΗ Φ.Σ. ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΙΑΚΗΣ ΓΡΑΜΜΗΣ
Δημοσιεύθηκε από τις: ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ 16-6-2022
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ