ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Τρίτη 19 Ιουλίου 2022

Έργα 18 εκατ. ευρώ υλοποιεί το Υπουργείο Πολιτισμού σε μνημεία και μουσειακές υποδομές στην Αργολίδα

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 11:03:00 π.μ. | |
Μενδώνη
Έργα συνολικού προϋπολογισμού άνω των 18.000.000 ευρώ υλοποιεί το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού στην Αργολίδα, όπως ανακοίνωσε η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, στο πλαίσιο του προγράμματος αυτοψιών της στα εν εξελίξει έργα, στο Ναύπλιο.

Η Λίνα Μενδώνη, επισκέφθηκε το αποκατεστημένο από τις υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού φρουριακό συγκρότημα στο Μπούρτζι, έργο προϋπολογισμού άνω των 2.781.000 ευρώ, συνοδευόμενη από τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Εταιρείας Ακινήτων του Δημοσίου Στέφανο Βλαστό, δεδομένου ότι η ιδιοκτησία του ακινήτου ανήκει στην ΕΤΑΔ. Στην επιτόπια σύσκεψη εξετάστηκε η διαδικασία διαχείρισης και αξιοποίησης του χώρου, καθώς πρόκειται για μνημείο, ένα μέρος του οποίου αξιοποιείται από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού ως εκθεσιακός χώρος, ενώ στο υπόλοιπο η ΕΤΑΔ θα φιλοξενεί κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος υψηλών προδιαγραφών. Από τα μέσα Σεπτεμβρίου τ.έ. προγραμματίζεται να ξεκινήσει στη νησίδα η πιλοτική λειτουργία των νέων χρήσεων, ώστε η επόμενη τουριστική περίοδο να βρει το μνημείο έτοιμο να υποδεχθεί τους επισκέπτες του.

Στον Ι.Ν. Αγίου Νικολάου, έργο προϋπολογισμού 2.300.000 ευρώ που υλοποιείται από τις Διευθύνσεις Αναστήλωσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων και Συντήρησης Αρχαίων και Νεώτερων Μνημείων, η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού ενημερώθηκε για τις εργασίες αποκατάστασης, στατικής ενίσχυσης και συντήρησης των τοιχογραφιών, του τέμπλου και του ξυλόγλυπτου διακόσμου του.

Όπως δήλωσε η Λίνα Μενδώνη, «Το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού υλοποιεί σε αρχαιολογικούς χώρους, μνημεία και μουσειακές υποδομές στην Αργολίδα, έργα που ξεπερνούν τα 18.000.000 ευρώ, προερχόμενα είτε από το τρέχον ΕΣΠΑ 2014-2020, είτε από εθνικούς πόρους του ΥΠΠΟΑ. Στόχος της επίσκεψής μας στο Μπούρτζι ήταν να δρομολογήσουμε τη διαδικασία, ώστε να αποδοθεί στους Ναυπλιείς και στους επισκέπτες του Ναυπλίου αυτό το υποδειγματικά αποκατεστημένο μνημείο. Είναι ένα έργο που επιβεβαιώνει ότι το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, η Αρχαιολογική Υπηρεσία, μπορούν να εκτελούν έργα υψηλής ποιότητας. Το Μπούρτζι προορίζεται να αποτελέσει έναν πλήρως λειτουργικό και προσβάσιμο μνημειακό τόπο και έναν υψηλών προδιαγραφών, αναπτυξιακό πόρο για το Ναύπλιο και την Αργολίδα. Στον Άγιο Νικόλαο, γίνεται μια πολύ συστηματική δουλειά από τις υπηρεσίες του ΥΠΠΟΑ. Η εκκλησία ήταν σε πάρα πολύ κακή κατάσταση. Το έργο βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, ακολουθώντας τα χρονοδιαγράμματα, ώστε η πόλη να αποκτήσει ένα μνημείο πλήρως αποκατεστημένο, με τον τοιχογραφικό και αγιογραφικό διάκοσμο του εξαιρετικά συντηρημένο. Για το παρακείμενο κτήριο του Παλαιού Τελωνείου και το έργο της αποκατάστασης και μετατροπής του σε πολιτιστικό πολυχώρο, προϋπολογισμού 960.000 ευρώ, η διαδικασία δημοπράτησής του βρίσκεται σε στάδιο ολοκλήρωσης, οπότε τον Σεπτέμβριο προβλέπεται έναρξη των εργασιών».

Παρόντες στις αυτοψίες ήταν ο βουλευτής Αργολίδας Γιάννης Ανδριανός, ο Αντιπεριφερειάρχης Αργολίδας Δημήτρης Σχοινοχωρίτης, ο Δήμαρχος Ναυπλιέων Δημήτρης Κωστούρος, ο Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Μελετών και Εκτέλεσης Έργων Μουσείων και Πολιτιστικών Κτιρίων Κωνσταντίνος Φρισήρας, η αναπληρώτρια Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Αναστήλωσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων Ευθυμία Χωραφά, η Έφορος Αρχαιοτήτων Αργολίδας Άλκηστις Παπαδημητρίου, καθώς και υπηρεσιακά στελέχη.
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ