ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Κυριακή 24 Ιουλίου 2022

Πάνω από 50 δασικές πυρκαγιές το τελευταίο 24ωρο (βίντεο)

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 7:11:00 μ.μ. |
Φωτιά
Με την πυρκαγιά να έχει προσεγγίσει το χωριό της Δαδιάς σε απόσταση 500-600 μέτρων και κατόπιν εισήγησης του Πυροσβεστικού Σώματος για εκκένωση, ο δήμαρχος Σουφλίου Παναγιώτης Καλακίκος αποφάσισε λίγο πριν από τα μεσάνυχτα την οργανωμένη απομάκρυνση των περίπου 500 κατοίκων.


Μήνυμα μέσω του 112 εστάλη στους κατοίκους του χωριού Δαδιά λίγο μετά τα μεσάνυχτα για για να εκκενώσουν την περιοχή λόγω της δασικής πυρκαγιάς που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ. Καλακίκος διευκρίνισε ότι «δεν υπάρχει προς το παρόν κίνδυνος, ωστόσο πρέπει για προληπτικούς λόγους οι κάτοικοι να απομακρυνθούν».

Περιγράφοντας τη διαμορφωθείσα κατάσταση αναφέρει ότι υπάρχουν πυκνοί καπνοί, η φωτιά έχει μεγάλη ένταση και παρά το γεγονός ότι η υφιστάμενη αντιπυρική ζώνη περιμετρικά του χωριού έχει διαπλατυνθεί, το είδος της καιόμενης βλάστησης επηρεάζει τη συμπεριφορά της πυρκαγιάς η οποία υπό συνθήκες θα μπορούσε να περάσει και την αντιπυρική.

Ως προς την οργάνωση της απομάκρυνσης ο δήμαρχος Σουφλίου δήλωσε ότι ταυτόχρονα με το μήνυμα εκκένωσης είχαν μεταβεί στο χωριό δύο λεωφορεία - ένα του Δήμου και ένα του Ε.Σ. - για τη μεταφορά των κατοίκων, ενώ θα γίνει και καταγραφή των ατόμων που επιθυμούν να διαμείνουν σε ξενοδοχεία, ζήτημα για το οποίο θα μεριμνήσει ο Δήμος.

Σημειώνεται πως στη μάχη της κατάσβεσης έχουν ριχτεί 320 πυροσβέστες, 68 οχήματα, 13 ομάδες πεζοπόρο ενώ από αέρος επιχειρούσαν οκτώ εναέρια μέσα.

Περιφερειακά του χωριού της Δαδιάς έχει επικεντρωθεί η προσπάθεια των δυνάμεων κατάσβεσης για την αναχαίτιση της μεγάλης πυρκαγιάς που για τρίτη μέρα καταστρέφει στο διάβα της χιλιάδες στρέμματα του Εθνικού Πάρκου. «Το σημαντικότερο για εμάς είναι η ασφάλεια των κατοίκων, του χωριού και όλες οι δυνάμεις θα ριχτούν εκεί», δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιπεριφερειάρχης Έβρου Δημήτρης Πέτροβιτς.

Παρ' όλες τις ισχυρές δυνάμεις πυρόσβεσης, επίγειες και εναέριες, που επιχειρούν αδιάκοπα, οι συνεχιζόμενες εναλλαγές στην κατεύθυνση των ανέμων δημιουργούν αναζωπυρώσεις και αυξάνουν τον αριθμό των πύρινων μετώπων που το απόγευμα του Σαββάτου ανέρχονται στα πέντε, σύμφωνα με τον κ. Πέτροβιτς, τρία μεγάλα και δύο μικρότερα, δημιουργώντας αποπνικτική ατμόσφαιρα. Ήδη η πυρκαγιά έχει ξεπεράσει το παρατηρητήριο των αρπακτικών και προσεγγίζει τα κτίρια της Μονάδας Διαχείρισης Προστατευόμενης Περιοχής.

Μητοστάκης στο Συντονιστικό της Πυροσβεστικής το βράδυ του Σαββάτου - Κυβερνητικό κλιμάκιο την Κυριακή στη Δαδιά


Στο Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων και Διαχείρισης Κρίσεων του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας μετέβη το βράδυ του Σαββάτου ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης. Όπως διευκρινίζεται από αρμόδιες κυβερνητικές πηγές, ο πρωθυπουργός μετέβη στο ΕΣΚΕΔΙΚ στο πλαίσιο των τακτικών ενημερώσεων του για την εξέλιξη των πυρκαγιών σε όλη τη χώρα. Δεν πρόκειται για έκτακτη σύσκεψη.

Ένας επιπρόσθετος λόγος, όπως σημειώνουν οι ίδιες πηγές, για τη σημερινή του επίσκεψη στο ΕΣΚΕΔΙΚ είναι και για να ενημερωθεί από τον υπουργό Χρήστο Στυλιανίδη ενόψει της μετάβασης του κυβερνητικού κλιμακίου στη Δαδιά Έβρου σήμερα Κυριακή.

Το κυβερνητικό κλιμάκιο αποτελείται απο τον Υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργο Αμυρά, τον Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Βασίλη Παπαγεωργίου, καθώς και επιτελικά στελέχη των δύο Υπουργείων και του Πυροσβεστικού Σώματος.

Νέο μεγάλο μέτωπο στη Λέσβο


Ένα νέο μεγάλο μέτωπα μεταξύ Βρίσας και Βατερών έχει ξεσπάσει στη Λέσβο. Δραματικές ήταν όλη τη νύχτα οι προσπάθειες των πυροσβεστών για να περιορίσουν το μεγάλο πύρινο μέτωπο στα Βατερά. Οι άνεμοι που πνέουν στην περιοχή αναζωπύρωσαν στα Δυτικά τη μεγάλη φωτιά. Από το πρωί επιχειρούν στην περιοχή εναέρια μέσα ενώ μετά τις 9.30 αναμένεται να φτάσουν και οι επίγειες δυνάμεις από την Αθήνα.

Ένα δεύτερο μέτωπο κινήθηκε από την περιοχή της Βρίσας, όπου ανοίχτηκαν αντιπυρικές ζώνες προκειμένου να μην περάσει η φωτιά μέσα στον οικισμό, στην περιοχή των Βασιλικών.

Τέλος, ένα τρίτο μεγάλο μέτωπο κινείται μέσα από δασώδη πυκνή και δυσπρόσιτη περιοχή προς τον οικισμό Σταυρό, χωρίς όμως να τον απειλεί.

Από την Πολιτική Προστασία ενεργοποιήθηκε η υπηρεσία της ΕΕ «Copernicus Emergency»

Κατόπιν εντολής του γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, η Διεύθυνση Σχεδιασμού και Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, ως Εθνικό Σημείο Επαφής, ενεργοποίησε την υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης Copernicus Emergency Management Service - Mapping τής Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σκοπός της ενεργοποίησης είναι η παραγωγή χαρτογραφικών προϊόντων και δεδομένων για την περιοχή «Δαδιά» της Π.Ε. Έβρου, η οποία επλήγη από πυρκαγιά που εκδηλώθηκε την Πέμπτη 21 Ιουλίου, προς υποβοήθηση του έργου των φορέων που εμπλέκονται στην αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών και στη διαχείριση των συνεπειών του φαινομένου.

Το αίτημα έγινε αποδεκτό από την Ευρωπαϊκή Ένωση (κωδικός ενεργοποίησης EMSR605) και αναμένεται άμεσα η διάθεση σειράς χαρτογραφικών δεδομένων και προϊόντων που προκύπτουν από ανάλυση δορυφορικών εικόνων.

Τα δεδομένα και οι χάρτες της Υπηρεσίας Copernicus Emergency Management Service/Mapping θα διατεθούν άμεσα από τη Διεύθυνση Σχεδιασμού και Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς δωρεάν για τη διαχείριση του έργου τους.
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ