ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Παρασκευή 15 Ιουλίου 2022

Απάντηση Στύλιου σε Ανδριανό για την αποζημίωση από την περσινή πυρκαγιά σε Γκάτζια και Αραχναίο

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 1:14:00 μ.μ. | | | |
Φωτιά
Στην 5421/25-5-2022 Ερώτηση που είχε καταθέσει ο Βουλευτής Αργολίδας της Νέας Δημοκρατίας κ. Γιάννης Ανδριανός με θέμα την αποζημίωση των πληγέντων από την περσινή πυρκαγιά στη Γκάτζια και το Αραχναίο, απάντησε ο αρμόδιος Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γεώργιος Στύλιος.


Στην απάντηση του Υφυπουργού αναφέρονται μεταξύ άλλων τα εξής:

«Από τις πυρκαγιές που σημειώθηκαν στις 24 και 25 Ιουλίου 2021 στην Π.Ε. Αργολίδας προκλήθηκαν ζημιές σε γεωργοκτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις και συγκεκριμένα σε καλλιεργήσιμη έκταση 950 στρεμμάτων. Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία του αρμόδιου Υποκαταστήματος ΕΛ.Γ.Α. οι ζημιές αφορούσαν φυτικό κεφάλαιο (κυρίως 11.000 ελαιόδενδρα) και πάγιο κεφάλαιο (αποθήκες, σταβλοϋπόστεγα).

Διενεργήθηκαν επισημάνσεις και υπεβλήθησαν 27 αρχικές αιτήσεις ζημιάς. Για το πάγιο κεφάλαιο οι καταγραφές ολοκληρώθηκαν, ενώ για το φυτικό κεφάλαιο θα ολοκληρωθούν άμεσα. Θα ακολουθήσει αποζημίωσή τους μέσω του Κρατικού Προϋπολογισμού, μετά τη σχετική έγκριση από τα συναρμόδια Υπουργεία. Οι διαδικασίες είναι σε εξέλιξη.

Σημειώνεται ότι, όπως προκύπτει από τα στοιχεία του ΕΛ.Γ.Α., δεν υπεβλήθησαν εκ μέρους των κτηνοτρόφων αιτήματα για ζημιές στο ζωικό τους κεφάλαιο εξ’ αιτίας των ανωτέρω πυρκαγιών.

Για την αποτελεσματικότερη και ταχύτερη αποζημίωση των αγροτικών εκμεταλλεύσεων που επλήγησαν από τις πυρκαγιές, εφαρμόζονται οι διαδικασίες του ν.4797/2021 σχετικά με την επιχορήγηση για την αντιμετώπιση των ζημιών και συνεχίζονται κανονικά οι διαδικασίες για την αποτίμηση και αποζημίωσή τους σύμφωνα βάσει του θεσμικού πλαισίου των Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων.

Σημειώνεται δε ότι η Κυβέρνηση, κρίνοντας κατά περίπτωση τα διάφορα συμβάντα, στην περίπτωση του παγετού Ιανουαρίου 2022, προέβη σε νομοθετική ρύθμιση προκειμένου να καταστεί δυνατή η καταβολή προκαταβολής σε περιοχές που επλήγησαν έντονα από το φαινόμενο. Ως εκ τούτου, στην ΠΕ Αργολίδας καταβλήθηκε το ποσό των 11,5 εκ €».
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ