ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ
ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ

Πέμπτη 28 Ιουλίου 2022

Επιγραφές σε τόπους δράσης των Αυστραλών - Νεοζηλανδών στρατιωτών στην Πελοπόννησο

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 10:10:00 π.μ. | |
ANZACs
Συνάντηση με τον περιφερειάρχη Πελοποννήσου, Παναγιώτη Νίκα, είχε ο Αυστραλός συγγραφέας Τζιμ Κλέιβεν, με θέμα τις πρωτοβουλίες ομογενειακών πελοποννησιακών σωματείων της Αυστραλίας για τη σύνδεση με τον ιστορικό τουρισμό της παρουσίας του εκστρατευτικού σώματος των Αυστραλών και Νεοζηλανδών στην περιοχή κατά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.


Σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα της εφημερίδας «Νέος Κόσμος» της Μελβούρνης, ο κ. Κλέιβεν προσέφερε στον κ. Νίκα το πρόσφατο βιβλίο του «Grecian Adventure- Greece 1941, Anzac Trail Stories & Photographs», το οποίο έχει ως θέμα την παρουσία και δράση του εκστρατευτικού σώματος των Αυστραλών και Νεοζηλανδών (ANZACs) στην Ελλάδα κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Επίσης, ενημέρωσε τον κ. Νίκα ότι με πρωτοβουλία του και την αρωγή των ομογενειακών συλλόγων της Μελβούρνης «Παπαφλέσσας» και «Πανκορινθιακος», έχουν φιλοτεχνηθεί μπρούντζινες επιγραφές οι οποίες θα τοποθετηθούν -σε συνεργασία με τους οικείους Δήμους, σε τόπους οι οποίοι συνδέθηκαν με την δράση των Αυστραλών και Νεοζηλανδών στρατιωτών κατά το 1941, προκειμένου να θυμίζουν σημαντικά γεγονότα εκείνης της περιόδου αλλά και να αποτελέσουν μέρος του τουριστικού – αναμνηστικού μονοπατιού των ANZACs στην Πελοπόννησο.

Το «Grecian Adventure: Anzac Trail Stories and Photographs – Greece 1941» του Jim Claven, υπενθυμίζει το δημοσίευμα, εκδόθηκε από τον σύλλογο «Παπαφλέσσα», με την υποστήριξη του προγράμματος επιχορήγησης του Συμβουλίου Βετεράνων της κυβέρνησης της Βικτώριας και πολλών άλλων οργανώσεων και ατόμων της παροικίας μας, συμπεριλαμβανομένων των οικογενειών των βετεράνων. Μέσα από τις σελίδες του, ταξιδεύει τον αναγνώστη σε όλη την Ελλάδα, κατά τη διμηνία Απριλίου – Μαΐου του 1941, ακολουθώντας το μονοπάτι των ANZACs σε όλη την ελληνική εκστρατεία, από τα πεδία μάχης της Βόρειας Ελλάδας, Βεύη και Σερβία, ως τον Μπράλο και την Κόρινθο, την Καλαμάτα και τη Μάνη, μέχρι την Κρήτη.

Στην ύλη, περιλαμβάνονται προσωπικές ιστορίες ορισμένων από τους Αυστραλούς στρατιώτες που υπηρέτησαν σε εκείνη την μοιραία εκστρατεία, καθώς και σχεδόν 100 πρωτότυπες φωτογραφίες από την εκστρατεία, αλλά και άλλες που τράβηξε ο ίδιος καθώς περπατούσε το μονοπάτι των Anzac στην Ελλάδα επί πολλά χρόνια.

(Επιμέλεια Χρυσάνθη Φραντζεσκάκη, πηγή : Νέος Κόσμος)
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ