ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Τρίτη 26 Ιουλίου 2022

Η κωμωδία "Λα Μοσκέτα" από το ΔΗΠΕΘΕ Καλαμάτας στις Στρατώνες Καποδίστρια στο Άργος

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 10:26:00 π.μ. | | |
Θεατρική παράσταση
Το Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Καλαμάτας, θα παρουσιάσει το έργο "Λα Μοσκέτα" του Ρουτζάντε (όνομα με το οποίο πέρασε στην ιστορία ο Άντζελο Μπεόλκο 1500-1542).

Μία λαϊκή κωμωδία του 16ου αιώνα, τότε που σημειώθηκε η άνοδος του δυτικού πολιτισμού, γίνεται το αφηγηματικό όχημα για μια ιστορία τρελών ερώτων σε σκοτεινούς καιρούς. Μία κωμωδία που κάτω από την επιφανειακή της αφέλεια και λαϊκότητα, μας μιλάει για την διαφθορά και την βία σαν βασικές και σταθερές παραμέτρους μιας κοινωνίας σε παρακμή. Όσο για τον έρωτα, τίθεται και αυτός στην υπηρεσία των συμφερόντων.

Σε σκηνοθεσία και διασκευή του καλλιτεχνικού διευθυντή του θεάτρου Γιάννη Μαργαρίτη, το έργο μεταφέρεται στην εποχή που η άνοδος του φασισμού στην Ιταλία του Μπενίτο Μουσολίνι αρχίζει να απλώνει μαύρα σύννεφα πάνω από όλη την Ευρώπη. Η φαινομενικά απλοϊκή ερωτική ιστορία του έργου και τα ιλαροτραγικά παθήματα των ηρώων, με την μεταφορά της εποχής αποκτούν μια διαφορετική διάσταση. Το χρήμα και ο ερωτικός πόθος ήταν τα δύο σημεία ανάμεσα στα οποία εκινείτο η ζωή των ηρώων. Τώρα με την αλλαγή του ιστορικού πλαισίου, ανανεώνεται το ενδιαφέρον μας γι΄ αυτή την κωμωδία.

Το έργο έχει έναν μεγάλο πρόλογο, που εισάγει τους θεατές στην ιστορία. Η διασκευή του έργου βασίζεται κυρίως στην αλλαγή αυτού του προλόγου και σε μικρούς προλόγους σαν συνέχεια του πρώτου, πριν από κάθε πράξη.
 
Επιπροσθέτως έχουν προστεθεί πέντε θεατρικά τραγούδια, σε στίχους και μουσική του Δημήτρη Οικονομάκη μετά από κάθε πράξη, που μας καλούν να στοχαστούμε πάνω στην ιστορία και την φύση του ανθρώπου στο διάβα της.
 
Μια παράσταση ευφρόσυνη, διασκεδαστική που όμως δεν θυσιάζει τον κοινωνικό προβληματισμό και τον στοχασμό για την ιστορία. Η λαϊκή κωμωδία γίνεται το όχημα μιας επιπλέον σκέψης για το παρόν και το μέλλον μιας Ευρώπης που φαίνεται να χάνεται. Και επιπλέον ένα στοίχημα θεατρικών προσμείξεων. Συνδυασμός της αφελούς θεατρικής ίντριγκας, με την ιστορικότητα μιας εποχής που μόνο η αφέλεια δεν την χαρακτηρίζει και την αισθητική του ιταλικού νεορεαλισμού.

Δευτέρα 1 Αυγούστου 2022.
Ώρα έναρξης: 9.00 μμ
Διοργάνωση: ΚΕΔΑΜ

Συντελεστές
Συγγραφέας: Ρουτζάντε
Μετάφραση: Κωστής Σκαλιώρας
Διασκευή - Σκηνοθεσία: Γιάννης Μαργαρίτης
Σκηνικό - Κοστούμια: Carmencita Brojboiou
Μουσική σύνθεση - Τραγούδια: Δημήτρης Οικονομάκης
Παίζουν: Αντιγόνη Δρακουλάκη, Δημήτρης Φραγκιόγλου, Χρυσάνθη Δούζη, Χρήστος Νικολάου, Ζερόμ Καλούτα.
Εισιτήρια : ΕΝΗΛΙΚΕΣ 12€ & ΜΕΙΩΜΕΝΟ 8€
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ