ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Τετάρτη 27 Ιουλίου 2022

"Ρεμπώτικα": Μουσική παράσταση με τους Μιχάλη & Παντελή Καλογεράκη στο Ναύπλιο

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 12:38:00 μ.μ. | | |
"Ρεμπώτικα"
Στις 30 Ιουλίου στις 9.30 στο FOUGARO ARTCENTER στο Ναύπλιο οι Μιχάλης & Παντελής Καλογεράκης παρουσιάζουν τη μουσική παράσταση Ρεμπώτικα.

Προτείνουν τη δημιουργική συνύπαρξη του ρεμπέτικου κόσμου του Ρεμπώ με τον ποιητικό κόσμο του ρεμπέτικου. Το «πάντρεμα» των δύο αυτών κόσμων ξεκίνησε το καλοκαίρι του 2016 όταν τα αδέρφια Καλογεράκη άρχισαν τη μελέτη της αλληλογραφίας του Ρεμπώ με τον Βερλαίν, όπου μέσα από τις επιστολές αυτές ξεδιπλωνόταν η πορεία της ερωτικής τους σχέσης. Η καλλιτεχνική τους ανησυχία για τη μελοποίηση αυτών των επιστολών τούς οδήγησε σε μία τολμηρή ιδέα: το πάντρεμά τους με ρεμπέτικα τραγούδια, δημοφιλή αλλά και λιγότερα γνωστά στο ευρύ κοινό. Μία συνομιλία, μια περιγραφή αλλά ταυτόχρονα και ένας σχολιασμός της θυελλώδους αυτής σχέσης μέσα από την ερωτική θεματολογία των κλασικών ρεμπέτικων. Το άλμπουμ «Ρεμπώτικα» κυκλοφόρησε από τη Μικρή Άρκτο τον Ιούνιο του 2021 και παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο Αστεροσκοπείο Αθηνών με όλους τους συντελεστές του δίσκου. Βασικός άξονας του δίσκου είναι οι σημαντικοί σταθμοί της πενταετούς σχέσης τους μέσα από 9 επιστολές τους που μεταλλάχθηκαν σε 9 ρεμπώτικα τραγούδια: από την πρώτη επιστολή τον Σεπτέμβρη του 1871 που αποστέλλει ο Ρεμπώ στον 27χρονο Πώλ Βερλαίν, που ζούσε νιόπαντρος στο Παρίσι με την έγκυο γυναίκα του μέχρι και την τελευταία τους συνάντηση το 1875, από τη γνωριμία τους μέχρι και το χωρισμό τους.

Ο Παντελής και ο Μιχάλης Καλογεράκης απαγγέλουν και ερμηνεύουν άλλοτε ρεμπέτικα τραγούδια, κι άλλοτε τις επιστολές των δυο ποιητών. Αποτέλεσμα αυτού, να φτάνει η στιγμή όπου ο λόγος που απαγγέλλεται, με τον λόγο που τραγουδιέται να δένεται αρμονικά και να προσφέρει ένα ακουστικό πλούτο, με αρώματα ποίησης και ρεμπέτικου. Μοιραία λοιπόν προκύπτουν τα Ρεμπώτικα, μία συνομιλία της θυελλώδους αυτής σχέσης και του ρεμπέτικου τραγουδιού.Σταθμοί της παράστασης αυτής είναι τα ρεμπέτικα τραγούδια όπως:

Λόγια ανταλλάξαμε βαριά (Στίχοι: Ευτυχία Παπαγιαννοπούλου, μουσική: Τώνης Μαρούδας), Η Καταιγίδα (Στίχοι, μουσική: Τόλης Χάρμας), Ο Αντώνης ο Βαρκάρης (Στίχοι: Οικονόμου Πιπίτσα, μουσική: Περιστέρης Σπύρος), Το Παλιόπαιδο (Στίχοι: Σωτηρία Μπέλλου, μουσική: Γαβριήλ Μαρίνος), Μονά ζυγά (Στίχοι: Δημήτρης Γιαννουκάκης, μουσική: Μιχάλης Σουγιούλ), Θα φύγω, θα με χάσεις (Στίχοι, μουσική: Γιώργος Μητσάκης).

ΕΡΜΗΝΕΙΑ: Μιχάλης & Παντελής Καλογεράκης

ΜΟΥΣΙΚΟΙ

Μιχάλης Καλογεράκης, κιθάρα

Στράτος Γκρίντζαλης, μπουζούκι, μαντολίνο

Αλέξης Στενάκης, κλαρινέτο


Σάββατο 30 Ιουλίου | 21.30

Είσοδος ελεύθερη | Κρατήσεις 27520 47347
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ