ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Παρασκευή 15 Ιουλίου 2022

Άργος: Σε Επιγραφικό Μουσείο μεταμορφώνεται η ανατολική πτέρυγα των Στρατώνων Καποδίστρια

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 8:20:00 μ.μ. | | |
Άργος
Είκοσι δύο χρόνια αφ′ ότου ήρθε στο φως το εντυπωσιακό εύρημα των 136 μοναδικών χάλκινων ενεπίγραφων πινάκων, μέρος του αρχείου του θησαυρού της Παλλάδος, - που αποκάλυψε η σωστική ανασκαφή της αρμόδιας Εφορείας Αρχαιοτήτων Αργολίδας - το Επιγραφικό Μουσείο Αθηνών, το οποίο ανέλαβε τη συντήρηση και προστασία τους, είναι έτοιμο να αποδώσει αυτά τα μοναδικά ευρήματα, στον τόπο εύρεσής τους, στο Άργος.


Κι αυτό γιατί Επιγραφικό Μουσείο θα αποκτήσει η πόλη του Άργους, με τις απαραίτητες μελέτες να βρίσκονται στο στάδιο της επεξεργασίας. Το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, όπως ενημερώνει σε σχετική ανακοίνωσή του, αποδέχθηκε την παραχώρηση από τον Δήμο Άργους Μυκηνών, τη χρήση για 60 χρόνια, της ανατολικής πτέρυγας του κτηρίου των Στρατώνων Καποδίστρια.

Το Επιγραφικό Μουσείο με το Βυζαντινό Μουσείο και το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο, που θα λειτουργήσει στο τέλος του 2023, με επίκεντρο το κτηριακό συγκρότημα των Στρατώνων, ενισχύει περαιτέρω τις μουσειακές υποδομές του Άργους.

Το Επιγραφικό Μουσείο Άργους θα στεγάσει τους 136 μοναδικούς χάλκινους ενεπίγραφους πίνακες, μέρος του αρχείου του θησαυρού της Παλλάδος, όπου φυλάσσονταν τα ιερά χρήματα της Ήρας. Τα ευρήματα αποτελούν μια από τις σημαντικότερες αρχαιολογικές ανακαλύψεις των τελευταίων δεκαετιών παρέχοντας σημαντικές πληροφορίες για την οικονομική ζωή του Άργους, τους δημοκρατικούς θεσμούς όπως και πλήθος άλλων λειτουργιών, από τα τέλη του 5ου αιώνα έως τα μέσα του 4ου αιώνα π.Χ.. Στο Επιγραφικό Μουσείο θα εκτίθενται, επίσης, σημαντικές λίθινες επιγραφές από την ευρύτερη περιοχή του Άργους.

Το κτήριο, γνωστό ως Στρατώνες Καποδίστρια, οικοδομήθηκε κατά την περίοδο της Β΄ Ενετοκρατίας πριν το 1701. Πριν αγοράσει το συγκρότημα ο Δήμος από το Ταμείο Εθνικής Άμυνας, είχε διάφορες χρήσεις (στρατώνας, νοσοκομείο, αγορά, ταχυδρομείο). Το 1978 χαρακτηρίστηκε ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο.

Οι αναγκαίες μελέτες για την αλλαγή της χρήσης του κτηρίου και τη μετατροπή της πτέρυγας σε Επιγραφικό Μουσείο, εκπονούνται από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Αργολίδας και έχουν ορίζοντα ολοκλήρωσης το τέλος του 2022.
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ