ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Πέμπτη 7 Ιουλίου 2022

Α.Πουλάς: Η στήριξη του αμπελοοινικού τομέα θεωρείται δεδομένη από το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 6:29:00 μ.μ. |
Διαδικτυακή σύσκεψη
Ομιλία, του βουλευτή Αργολίδας και Υπεύθυνου του Κοινοβουλευτικού Τομέα Αγροτικής Ανάπτυξης του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, Ανδρέα Πουλά στη 61η Τακτική Γενική Συνέλευση της ΚΕΟΣΟΕ.

Φίλες και φίλοι,

Σας ευχαριστώ πολύ για την πρόσκληση σας να συμμετέχω στην 61η Τακτική Γενική Συνέλευση της ΚΕΟΣΟΕ.

Ως το ανώτατο όργανο συλλογικής εκπροσώπησης των συνεταιρισμένων Ελλήνων αμπελουργών και των οινοποιητικών συνεταιρισμών η Πολιτεία οφείλει πάντα να συνδιαλέγεται μαζί σας για τον σχεδιασμό της πολιτικής και του μέλλοντος του ελληνικού αμπελοοινικού τομέα.

Είναι γεγονός αναμφισβήτητο ότι η αμπελοκαλλιέργεια αποτελεί πολύ δυναμικό κομμάτι της πρωτογενούς παραγωγής της χώρας και σε πολλές περιοχές αποτελεί στήριγμα της τοπικής οικονομίας.

Δυστυχώς όμως και ο κλάδος σας, αμπελοκαλλιεργητές και οινοποιοί, όπως και όλος ο αγροδιατροφικός τομέας της χώρας επηρεάστηκε σε πολύ μεγάλο βαθμό από τις απανωτές κρίσεις που βιώνουμε τα τελευταία χρόνια. Την οικονομική, την υγειονομική αλλά και την ενεργειακή κρίση που επιδεινώθηκε με τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Μετά την άδικη επιβολή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο κρασί από την προηγούμενη κυβέρνηση, την οικονομική ζημιά που υποστήκατε από το κλείσιμο του τουρισμού και της εστίασης λόγω της πανδημίας καλείστε τώρα να πληρώσετε πολύ ακριβά το κόστος της ακρίβειας αλλά και τις επιπτώσεις έλλειψης υλικών εμφιάλωσης.

Το κόστος παραγωγής είναι πια δυσθεώρητο με το κόστος της ενέργειας να έχει αυξηθεί σε πρωτόγνωρα επίπεδα και να δυσχεραίνει σε πολύ μεγάλο βαθμό την οικονομική κατάσταση των αμπελουργών και των οινοποιητικών επιχειρήσεων.

Γνωρίζουμε ότι οι συνθήκες στις οποίες καλείστε να καλλιεργήσετε είναι εξαιρετικά δύσκολες και υπάρχει δραματική μείωση των καλλιεργούμενων εκτάσεων ποιοτικής παραγωγής αμπελώνων.

Η Παράταξή μας έχει αποδείξει διαχρονικά ότι βρίσκεται κοντά στους ανθρώπους της υπαίθρου, στηρίζει την αγροτική παραγωγή και πιστεύουμε ακράδαντα ότι για να έχει μέλλον ο αγροδιατροφικός τομέας της χώρας χρειάζεται ένα Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο.

‘Έτσι και για τον αμπελοοινικό τομέα χρειάζεται χάραξη στρατηγικής για να μπορέσει να να επιβιώσει, να αναπτυχθεί και να ενισχυθεί γιατί τα ελληνικά σταφύλια και τα ελληνικά κρασιά αποτελούν προϊόντα υψηλής ποιότητας τα οποία μπορούν επάξια να ανταγωνιστούν τα αντίστοιχα προϊόντα άλλων χωρών.

Μετά από μία δεκαετή οικονομική κρίση, δύο χρόνια πανδημίας και ενόψει μίας ενδεχόμενης επισιτιστικής κρίσης είναι πιο αναγκαία από ποτέ η εκπόνηση στρατηγικών για την προώθηση τοπικών προϊόντων ποιότητας με προστιθέμενη αξία.

Το κρασί ανήκει σε αυτή την κατηγορία προϊόντων και η συνέργεια με τον τουρισμό μπορεί να επιφέρει αύξηση της ανταγωνιστικότητας, της εξωστρέφειας και της αναγνώρισής του στο εξωτερικό.

Δυστυχώς όμως η κυβέρνηση δεν δείχνει να έχει μακρόπνοη στρατηγική ούτε για τον αγροδιατροφικό τομέα συνολικά αλλά ούτε και για τον αμπελοοινικό τομέα της χώρας ειδικότερα.

Για τον μεν αγροδιατροφικό τομέα συνεχώς ανακοινώνει μέτρα και ποσά για τους αγρότες αλλά οι αγρότες λεφτά δεν βλέπουν, για τον δε αμπελοοινικό τομέα ειδικότερα δεν έχει λάβει κανένα ουσιαστικό μέτρο στήριξής ούτε κατά τη διάρκεια της πανδημίας, ούτε και τώρα για την αντιμετώπιση του μεγάλου κόστους παραγωγής.

Εμείς στο ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής στηρίζουμε τα αιτήματά σας μέσα και έξω από τη Βουλή για:

- Άμεσα μέτρα οικονομικής ανακούφισης του αμπελοοινικού τομέα από το δυσβάσταχτο ενεργειακό κόστος που έχει αυξήσει το κόστος παραγωγής

- Μέτρα για την πάταξη των ελληνοποιήσεων και της παράνομης διακίνησης οινικών προϊόντων.

- Μέτρα για την εκτόνωση των αποθεμάτων που δημιουργήθηκαν στους συνεταιρισμούς λόγω της πανδημίας και της μεγάλης μείωσης της κατανάλωσης.

- Εντατικοποίηση των ελέγχων στην αγορά από το αμπέλι μέχρι τον καταναλωτή

- Ένταξη της αμπελοκαλλιέργειας οινοστάφυλων στα ειδικά μέτρα στήριξης για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης που έλαβε πρόσφατα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μέσω του β’ πυλώνα της ΚΑΠ.

- Ενδυνάμωση των συνεταιρισμών ειδικά στις ορεινές και νησιωτικές περιοχές όπου παράγονται τα εξαιρετικά οινικά μας προϊόντα ώστε να μπορέσουν να βοηθήσουν στην διατήρηση της ποιοτικής παραγωγής μας

- Προώθηση των αγροδιατροφικών συμπράξεων ώστε να υπάρξει επιτέλους η οργανωμένη τοπική προώθηση των κρασιών μας στους τουρίστες επισκέπτες ώστε με την επαφή τους με τα ποιοτικά κρασιά μας να τα αναζητούν αργότερα

- Στήριξη και ενίσχυση προγραμμάτων προώθησης των οινικών μας προϊόντων στο εξωτερικό σε νέες αγορές

- Στήριξη της έρευνας για την καταγραφή νέων ελληνικών ποικιλιών για την διαφοροποίηση της οινικής παραγωγής αλλά και την καλύτερη προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή.

- Προώθηση της διεπαγγελματικής συνεννόησης για την σύνδεση της παραγωγής με τον καταναλωτή

Τα ανωτέρω μέτρα είναι απολύτως αναγκαία για την επιβίωση του αμπελοοινικού τομέα της χώρας. Θα πρέπει όμως κάποια στιγμή να γίνει μία διαβούλευση για τη χάραξη στρατηγικής για την ανάπτυξη του ελληνικού αμπελοοινικού τομέα τόσο εντός όσο και εκτός των συνόρων.
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ