ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Δευτέρα 29 Αυγούστου 2022

«Όλη Η Ελλάδα Ένας Πολιτισμός»: Διήμερη θεατρική παράσταση στο Βυζαντινό Μουσείο Άργους

Βυζαντινό Μουσείο Άργους
 Η ΑΜΚΕ 4PLAY, στο πλαίσιο του προγράμματος 2022 του θεσμού «Όλη Η Ελλάδα Ένας Πολιτισμός», παρουσιάζει στις 3 και 4 Σεπτεμβρίου 2022 στο Βυζαντινό Μουσείο Άργους το μυθιστόρημα της Γαλάτειας Γρηγοριάδου - Σουρέλη «Ο μεγάλος αποχαιρετισμός» (Α’ βραβείο Εφηβικού Μυθιστορήματος Ένωσης Σμυρναίων/ εκδ. Ψυχογιός) σε μια παράσταση για παιδιά από 10 ετών, εφήβους και οικογενειακό κοινό, που συνδυάζει αρμονικά το θεατρικό λόγο με τον σύγχρονο χορό και την πρωτότυπη μουσική σύνθεση.


Στο ιστορικό διατηρητέο κτίσμα των Στρατώνων Καποδίστρια, όπου στεγάζεται το Βυζαντινό Μουσείο Άργους, η 4PLAY δημιουργεί μια ιδιαίτερη σκηνική εμπειρία, ζωντανεύοντας την περιπέτεια δύο νέων στρατιωτών που καλούνται να πάρουν μέρος στη Μικρασιατική εκστρατεία. Ποια ζωή και ποια όνειρα άφησαν πίσω; Πως η Μικρασιατική εκστρατεία άλλαξε τη ματιά τους στον κόσμο με την επιστροφή στη μητέρα πατρίδα; Η ομάδα καταφεύγει στη βιωμένη εμπειρία μέσα από ντοκουμέντα, αρχειακό υλικό και ανέκδοτες αφηγήσεις απλών νέων της εποχής που πήραν μέρος στη Μικρασιατική εκστρατεία, αλλά και στη ζωή και στο έργο της συγγραφέως με ρίζες από τη Σμύρνη, για να προσεγγίσει τους χαρακτήρες και να ζωντανέψει το μυθιστόρημα.
Στην παράσταση, μύθοι και θρύλοι από την Αιολική γη διαπερνούν τη δραματουργία, μουσικά μοτίβα, ακούσματα από την Ανατολή και τη Δύση ενώνονται σε μια πρωτότυπη μουσική σύνθεση. Μια παράσταση - μεταφορά στο χρόνο μέσω της μουσικής και του λόγου. Ένα ταξίδι του σώματος και του μυαλού από τη νεότητα στην ωριμότητα και, από την ειρήνη και τον έρωτα, στον πόλεμο και στην απώλεια. Μια περιπέτεια όπου ενυπάρχει η χαρά, η πίκρα, η νοσταλγία, η απογοήτευση, η γεύση της ελευθερίας και του πρώτου έρωτα. Μια ιστορία που δένει τον παλιό κόσμο με το σημερινό με συνδετικό κρίκο την Ιωνία. Μια ιστορία ενηλικίωσης και ανθρωπιάς.
Λίγα λόγια για την υπόθεση

Ο Κώστας και ο Θόδωρος, δυο παιδιά που μεγάλωσαν πλάι- πλάι σαν αδέρφια στ’ Αναφιώτικα της Πλάκας, ξανασυναντιούνται φαντάροι στο καράβι. Είναι στην πρώτη μεραρχία, που θα κάνει την απόβαση. Όταν φθάνουν στη Σμύρνη, σε επίθεση που δέχονται, ο Θόδωρος βρίσκει μια κοπέλα, την Ξανθή, τραυματισμένη και την μεταφέρει γρήγορα στο σπίτι της. Επιστρέφοντας στην μάχη, βρίσκει έναν Τούρκο τραυματία, τον Αλή. Σκέφτεται πως έχουν την ίδια ηλικία και πως κι εκείνον τον περιμένει μια μάνα… Για το διάστημα ο ελληνικός στρατός μένει στη Σμύρνη, ο Θόδωρος επισκέπτεται την Ξανθή, γνωρίζεται με την οικογένειά της, μαθαίνει την ιστορία του τόπου και τις συνήθειές τους. Την ερωτεύεται. Τι θα γίνει όταν στην συνέχεια ο ελληνικός στρατός φεύγει από την Σμύρνη και προχωράει στο εσωτερικό της Μικράς Ασίας; Όταν χάνει τους συντρόφους του στις μάχες; Θα ανταποδώσει η μοίρα την καλοσύνη που έδειξε ο Θόδωρος προς τον Αλή; Θα ξανανταμώσει με την Ξανθή καθώς οι Έλληνες ξεριζώνονται από τη Σμύρνη;

Η παραγωγή πραγματοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος 2022 του θεσμού "Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός" του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Αναλυτικές πληροφορίες και προκρατήσεις θέσεων στο digitalculture.gov.gr

Συντελεστές

Πρωτότυπο κείμενο: Γαλάτεια Γρηγοριάδου - Σουρέλη

Διασκευή -Σκηνοθεσία – Χορογραφία- Επιμέλεια φωτισμών: Πάρης Μαντόπουλος

Καλλιτεχνική επιμέλεια: Βασίλης Μαυρογεωργίου

Πρωτότυπη μουσική σύνθεση: Γιώργος Φουντούκος

Σκηνογραφία-Ενδυματολογία: Σοφία Παντουβάκη

Έρευνα – επιλογή δραματουργικού υλικού: Αλεξάνδρα Λιακοπούλου

Τεχνικός φωτισμού - ήχου: Ρένος Βάρλας

Φωτογραφίες- Γραφιστική επιμέλεια: Πάρης Μαντόπουλος / AMKE 4PLAY & Κωνσταντίνα Ευθυμίου

Οργάνωση – Προώθηση: AL.AR.CO –ΤΕΧΝΕΣ ΚΑΙ ΠΑΙΔΙ MON. IKE

Παραγωγή – Εκτέλεση Παραγωγής: AMKE 4PLAY

Διάρκεια: 75 λεπτά

Παίζουν, χορεύουν & τραγουδούν: Κωνσταντίνα Ευθυμίου, Μιχάλης Κουτσκουδής, Μαριτίνα Κουτσοχιώνη , Διαλεκτή Πουρσανίδου, Βασίλης Σταματάκης, Γιάννης Τσανίρας



Οι παραστάσεις στο Άργος πραγματοποιούνται με την υποστήριξη της ΚΕΔΑΜ και της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αργολίδας.



Με ιδιαίτερες ευχαριστίες:

Στην οικογένεια και τα παιδιά της Γαλάτειας Γρηγοριάδου – Σουρέλη.

Στο Κέντρο Μικρασιατικών Σπουδών.
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ