ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Πέμπτη 25 Αυγούστου 2022

Κήρυγμα στις Εκκλησίες για την αποφυγή των αμβλώσεων αποφάσισε η Ιερά Σύνοδος

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 7:51:00 μ.μ. |
Ιερά Σύνοδος
Υπό τη προεδρία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου συνήλθε η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος, η οποία μεταξύ άλλων αποφάσισε να στείλει εγκυκλίους για κηρύγματα σχετικά με "τη προστασία της ανθρώπινης ζωής και αποφυγής των αμβλώσεων", αλλά και τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή.


Επίσης, ανανέωσε την θητεία του Σεβ. Μητροπολίτη Μεσογαίας και Λαυρεωτικής κ. Νικολάου ως Προέδρου της Συνοδικής Επιτροπής Βιοηθικής, και καταδίκασε τους "εξορκισμούς" της "Εκκλησίας όλων των Εθνών" στη Θεσσαλονίκη, καλώντας τους πολίτες να αποφεύγουν τη συμμετοχή στις τελετές.

Θυμίζουμε άλλωστε πως σχετικά με το ζήτημα των εκτρώσεων, η Ιερά Σύνοδος έχει θεσπίσει την "Ημέρα αγέννητου παιδιού", μια απόφαση που όπως είχε ανακοινωθεί "ελήφθη με στόχο την προστασία του παιδιού και για να αντιμετωπιστεί το δημογραφικό πρόβλημα". Την απόφαση αυτή είχε επικροτήσει η βουλευτής Αχαΐας της Ν.Δ. Χριστίνα Αλεξοπούλου.

Ως ημέρα υπόμνησης της θέσης της Εκκλησίας κατά των εκτρώσεων επελέγη η πρώτη Κυριακή μετά τα Χριστούγεννα, ενώ πάγια θέση της ΔΙΣ είναι πως "η εκούσια έκτρωση είναι φόνος".

"Η Ιερά Σύνοδος λαβούσα υπ' όψη της τα εσχάτως ανακύψαντα επί του θέματος των εκτρώσεων και βασιζομένη επί της αγίας Γραφής και της Ιεράς Παραδόσεως της Ορθοδόξου Εκκλησίας του Χριστού εκφράζει την θεολογικήν αυτής θέσιν περί του εμβρύου ως πλήρους και ακεραίου ανθρώπου από της στιγμής της συλλήψεώς του γι' αυτό και θεωρεί την εκουσία έκτρωση ως φόνο και δεν την αποδέχεται" είχε ανακοινώσει η ΔΙΣ τον Φεβρουάριο του 2020.

Είναι λοιπόν πρωφανές πως το ζήτημα των αμβλώσεων που προκάλεσε "σεισμό" στις ΗΠΑ, θα επανέλθει στη χώρα μας σε πρώτη ευκαιρία. 

Θυμίζουμε πως στην Ευρωπαϊκή Ένωση μόνο δύο κράτη-μέλη απαγορεύουν τις αμβλώσεις, η Πολωνία που έχει θέσει ιατρικά εμπόδια στην πρόσβαση, και η Μάλτα. Μέσα στο Ευρωκοινοβούλιο, το υπερσυντηρητικό ευρωπαϊκό κόμμα ECR, που κατέχει 64 έδρες, ζητά επισήμως τον περιορισμό της πρόσβασης στην άμβλωση. Σύμφωνα με δημοσιεύματα, στην Ευρώπη δραστηριοποιούνται οργανώσεις κατά των εκτρώσεων, που χρηματοδοτούνται από συντηρητικούς κύκλους των ΗΠΑ.

Η ανακοίνωση των αποφάσεων της Ιεράς Συνόδου:

"Συνήλθε επί διήμερο, την Τετάρτη 24 και την Πέμπτη 25 Αυγούστου 2021, η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος της 165ης Συνοδικής Περιόδου, υπό την Προεδρία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου.

Κατά τις δύο Συνεδρίες η Δ.Ι.Σ. επικύρωσε τα Πρακτικά της Εξουσιοδοτήσεως και ακολούθως:

- Ενημερώθηκε περί του Γράμματος της Α.Θ. Παναγιότητος του Οικουμενικού Πατριάρχου κ. Βαρθολομαίου, σχετικά με την προσεχή επίσκεψή του στις Ι. Μητροπόλεις Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου και Μαρωνείας και Κομοτηνής.

- Απεφάσισε την αποστολή των εξής Εγκυκλίων προς το Χριστεπώνυμο Πλήρωμα της Εκκλησίας της Ελλάδος:

α) Περί της προστασίας της ανθρώπινης ζωής και αποφυγής των αμβλώσεων, προκειμένου να αναγνωσθεί στους Ιερούς Ναούς κατά την εορτή του Γενεθλίου της Θεοτόκου (8-9-2022) και

β) Περί της συμπληρώσεως εκατό ετών από την Μικρασιατική Καταστροφή, προκειμένου να αναγνωσθεί στους Ιερούς Ναούς την Κυριακή 11η Σεπτεμβρίου 2022, οπότε και τιμάται η μνήμη των Αγίων Νεομαρτύρων της Μικράς Ασίας (Χρυσοστόμου Σμύρνης κλπ.)

- Ενέκρινε τον τελικό Κατάλογο των Κληρικών των προς Αρχιερατείαν εκλογίμων.

- Ανανέωσε την θητεία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Μεσογαίας και Λαυρεωτικής κ. Νικολάου, ως Προέδρου της Συνοδικής Επιτροπής Βιοηθικής και ενέκρινε την πρότασή του περί διορισμού και των υπολοίπων μελών Αυτής.

- Μελέτησε τις κατόπιν σχετικής Εγκυκλίου αυτής υποβληθείσες προτάσεις Σεβασμιωτάτων Αρχιερέων περί των προσφάτων νομοθετικών ρυθμίσεων που αφορούν στην τακτοποίηση των οργανικών θέσεων των υπηρετούντων 8.311 Εφημερίων και όλα τα σχετικά ζητήματα.

- Τέλος, ενέκρινε αποσπάσεις Κληρικών, ασχολήθηκε με θέματα Συνοδικών Επιτροπών, της Εκκλησιαστικής Κεντρικής Υπηρεσίας Οικονομικών, Ιερών Μητροπόλεων, και με τρέχοντα υπηρεσιακά ζητήματα.

Η Ιερά Σύνοδος, με αφορμή την δράση της λεγομένης «Εκκλησίας όλων των Εθνών» στην Θεσσαλονίκη, η οποία προβλήθηκε από τα Μ.Μ.Ε., και των υποτιθεμένων «εξορκισμών» πληροφορεί και πάλι τους πιστούς, όπως έχει πράξει και κατά το παρελθόν, ότι πρόκειται περί αυτονόμου νεοπεντηκοστιανής οργανώσεως, η οποία πραγματοποιεί τελετές σε κεντρικά σημεία μεγάλων πόλεων προς εντυπωσιασμό και προσέλκυση ανθρώπων.

Εφιστά δε την προσοχή των μελών της Ορθοδόξου Εκκλησίας, ώστε να αποφεύγουν την οποιαδήποτε συμμετοχή στις τελετές της.

Περατωθείσης της σημερινής τελευταίας Συνεδρίας της 165ης Συνοδικής Περιόδου, ο Μακαριώτατος Πρόεδρος, Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος ευχαρίστησε τα Συνοδικά Μέλη για την πρόθυμη συμβολή τους στο κλίμα αρραγούς ενότητος κατά τον χρόνο που πέρασε, οπότε επετεύχθησαν πολλά και σημαντικά που αφορούν στον ιερό Κλήρο και τον πιστό Λαό της Εκκλησίας.

Τον Μακαριώτατο Πρόεδρο αντιφώνησε ο Σεβασμιώτατος Αντιπρόεδρος, Μητροπολίτης Σάμου και Ικαρίας κ. Ευσέβιος, ο οποίος υπενθύμισε τα κορυφαία πεπραγμένα της περιόδου αυτής και ευχαρίστησε τον Μακαριώτατο εκ μέρους και των υπολοίπων Συνοδικών Μελών για την θεάρεστη και ευλογημένη συνεργασία".
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ