ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Δευτέρα 1 Αυγούστου 2022

Στιγμές από την ιδιαίτερη πατρίδα τους την Αρκαδία αναβίωσαν οι κάτοικοι στα Πυργιώτικα Ναυπλίου (βίντεο)

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 10:01:00 π.μ. | | |
Πυργιώτικα Ναυπλίου
Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Πυργιωτίκων Άγιος Γεώργιος σε συνεργασία με τον Δήμο Ναυπλιέων και τον ΔΟΠΠΑΤ πραγματοποίησε εκδήλωση με τίτλο: "Από την Αρκαδία ως εδώ..." την Κυριακή 31 Ιουλίου 2022.
Ένα ταξίδι αναμνήσεων 150 χρόνων μέσα από τα παλιά αντικείμενα που διασώθηκαν. Τα ήθη και τα έθιμα αλλά και το φωτογραφικό υλικό που πρόσφεραν οι κάτοικοι της περιοχής .
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στην Πλατεία Πυργιωτίκων και στο χώρο του πολιτιστικού συλλόγου.
Η εκδήλωση συνοδεύονταν από μουσική και παραδοσιακά κεράσματα που ετοίμασαν κυρίες του χωριού και του Πολιτιστικού συλλόγου.

Η πρόεδρος του συλλόγου Σοφία Τράκα ευχαρίστησε τους επισκέπτες που παραβρέθηκαν στην εκδήλωση ,καθώς τον Δήμαρχο Δημήτριο Κωστούρο που βοήθησε στο να πραγματοποιηθεί αυτή η εκδήλωση μνήμης και τον ΔΟΠΠΑΤ και την Πρόεδρο του Μαρία Ράλλη.
Τα Πυργιώτικα είναι ένα μικρό χωριό 400 περίπου κατοίκων πολύ κοντά στην πόλη του Ναυπλίου (6 χιλιόμετρα). Είναι χτισμένο σε ύψος περίπου 120 μέτρων, γεγονός που προσφέρει αμφιθεατρική άποψη του Ναυπλίου από οποιοδήποτε σημείο του χωριού.
Στο χωριό ο επισκέπτης θα συναντήσει 5 εκκλησίες. Το ιστορικό εκκλησάκι του Αγ. Ιωάννη , του Αγ. Ταξιάρχες, τον Άγιο Νικόλαο, την Αγία παρασκευή και την κεντρική εκκλησία, τον Αγ. Γεώργιο.
Η κεντρική εκκλησία του χωριού αφιερώθηκε στον Αγ. Γεώργιο, για να θυμούνται οι Πυργιώτες την καταγωγή τους. Οι "γενεαλογικές ρίζες" των κατοίκων του χωριού οδηγούν στην Αρκαδία.
Οι μισοί κάτοικοι κατάγονται από το Πυργάκι Αρκαδίας (κοντά στη Βυτίνα), εξού και το όνομα Πυργιώτικα, και οι άλλοι μισοί από το χωριό Ροεινό της Τρίπολης. Οι Αρκάδες κατέβαζαν τα καλοκαίρια στα χειμαδιά τα κοπάδια τους. Η περιοχή των Πυργιώτικων ήταν ιδανική, διότι είχε και τροφή και νερό για τα ζώα.
Το 1870 έγινε μία κατολίσθηση στο Πυργάκι Αρκαδίας και καταστράφηκαν πάρα πολλά σπίτια. Για το λόγο αυτό κάποιοι βοσκοί άρχισαν να κατεβαίνουν μόνιμα στα Πυργιώτικα και κάποιοι στο Μελιγαλά Μεσσηνίας. Η κάθοδος έγινε σταδιακά, όπως λένε οι παλιοί, και αφού είχαν πρώτα δοκιμάσει να εγκατασταθούν στο Τολό.
Μέχρι πριν από κάποια χρόνια τηρούσαν το έθιμο, που ήθελε να ζυγίζουν τα παιδιά στην εκκλησία του Αγίου Γεωργίου στα Πυργιώτικα Ναυπλίου και να προσφέρουν τα κιλά του σε χρήματα στον ναό.
Κάθε Σαββατοκύριακο η πλατεία του χωριού με την υπέροχη θέα του Αργολικού κάμπου πλημμυρίζει από επισκέπτες που φθάνουν στα Πυργιώτικα για να απολαύσουν τις παραδοσιακές πίτες, τα τυριά (τοπική παραγωγή), τα ψητά και τα γλυκά στις ταβέρνες του χωριού.
Τα έθιμα και τις παραδόσεις του χωριού φροντίζει να διατηρεί ο Μορφωτικός και Πολιτιστικός Σύλλογος Πυργιωτίκων " Άγιος Γεώργιος", ο οποίος στεγάζεται στο παλιό Δημοτικό Σχολείο. Ο Σύλλογος έχει πλούσιο πολιτιστικό και φιλανθρωπικό έργο. Αναβιώνει κατά τη διάρκεια του έτους διάφορα έθιμα, όπως αυτά της Αποκριάς και των παραδοσιακών γλεντιών της περιοχής.
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ