ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Δευτέρα 29 Αυγούστου 2022

Ναύπλιο: Γιορτάζει το εκκλησάκι του Αγίου Ιωάννη στα Λευκάκια - Η παράδοση με το θαυματουργό παράθυρο

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 11:01:00 π.μ. | | |
Η παράδοση με το θαυματουργό παράθυρο
Το εκκλησάκι του Αγίου Ιωάννη στα Λευκάκια του Δήμου Ναυπλιέων είναι χτισμένο πάνω σε ένα μικρό λόφο, στη νότια πλευρά του χωριού..
Το εκκλησάκι γιορτάζει στην Αποτομή της Κεφαλής του Ιωάννη του Προδρόμου και την παραμονή Κυριακή 28 Αυγούστου τελέσθηκε ο εσπερινός και ανήμερα της εορτής Δευτέρα 29 Αυγούστου η Θεία Λειτουργία από τον π. Μιχαήλ Καλαμαρά.
Δυστυχώς δεν έχουμε παρά ελάχιστα στοιχεία για το ναό αυτό. Το ξωκκλήσι έχει χτιστεί πάνω στα ερείπια κάποιου αρχαίου κτίσματος, το οποίο πιθανώς να ήταν είτε οχυρωματικό έργο του Άργους ή της Αρχαίας Ασίνης, η οποία βρίσκεται σε κοντινή απόσταση.
Χρονολογικά φαίνεται να ανήκει στην Τουρκοκρατία, ενώ σε ό,τι αφορά την αρχιτεκτονική, αυτή δίνει το χαρακτήρα της κεραμοσκέπαστης βασιλικής στο εκκλησάκι.
Το εσωτερικό είναι αγιογραφημένο, αλλά δε γνωρίζουμε ούτε το ζωγράφο ούτε και την εποχή αγιογράφησης.
Τέλος, υπάρχει η παράδοση, να περνούν οι πιστοί από ένα παράθυρο στη βόρεια πλευρά της εκκλησίας. Η κίνηση αυτή, το πέρασμα από το παράθυρο, θεωρείται θαυματουργό.
Πρόσφατα το εκκλησιαστικό συμβούλιο του Ι.Ν. Υπαπαντής Λευκακίων στον οποίο ανήκει το εκκλησάκι έχει προχωρήσει σε σημαντική ανακαίνιση της εκκλησίας και τον καλλωπισμό του χώρου. 
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ