ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου 2022

Από την Αργολίδα στην Κύπρο για τον «Άγνωστο Σωτήρα» των Μικρασιατών Asa Kent Jennings

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 9:23:00 μ.μ. | |
Πιστεύος - Ντέμος
Σε κλίμα βαθιάς συγκίνησης πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου στο Δημοτικό Πολιτιστικό Κέντρο – Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών στη Λάρνακα εκδήλωση τιμής αφιερωμένης στον Asa Kent Jennings τον Άγνωστο Σωτήρα των 350.000 Μικρασιατών Προσφύγων στη Σμύρνη το 1922.
Στην εκδήλωση έγινε προβολή της βραβευμένης ταινίας του 2019, των μαθητών του 1ου Εργαστηριακού Κέντρου Άργους και 1ου ΕΠΑΛ Άργους με τίτλο «Ο Άγνωστος Σωτήρας». Η εκδήλωση οργανώθηκε και επιμελήθηκε από την Οργανωτική Επιτροπή προς τιμήν του Asa K. Jennings και τον Σύνδεσμο Μικρασιατών Κύπρου με την ευγενική στήριξη του Δήμου Λάρνακας.
Προσκεκλημένοι από την Ελλάδα ήταν ο Νίκος Πιστεύος πρώην Διευθυντής του 1ου Εργαστηριακού Κέντρου Άργους και υπεύθυνος της κινηματογραφικής ομάδας του 1ου Εργαστηριακού Κέντρου Άργους και 1ου ΕΠΑΛ Άργους και ο Γιώργος Ντέμος εκπαιδευτικός και μέλος της κινηματογραφικής ομάδας που δημιούργησε την ταινία, για να μιλήσουν για τον Asa K. Jennings.
Η εκδήλωση ξεκίνησε με τον χαιρετισμό του Αντιδημάρχου Λάρνακας κ. Ιάσωνα Ιασωνίδη. Ο Αντιδήμαρχος ανέφερε πως ο Δήμος Λάρνακας είναι ο τρίτος δήμος στο Πανελλήνιο, μέσα σε αυτά τα 100 χρόνια που πέρασαν, ο οποίος τιμά επίσημα τον «Schindler» των Ελλήνων, και προς τιμή του θα ονομάσει μία οδό της πόλης της Λάρνακας ''ASA KENT JENNINGS'.
Ακολούθησε ο χαιρετισμός της Προέδρου του Συνδέσμου Μικρασιατών Κύπρου κ. Μόνας Σαββίδου Θεοδούλου. Μίλησε για τα 100 χρόνια του Μικρασιατικής Ελληνικής Προσφυγιάς και είπε: .. «Κληρονομιά της προσφυγιάς η μνήμη και ο νόστος. Αναζωπυρώνουμε τη στάχτη της μνήμης κι ενισχύουμε τον νόστο ως μοχλό δημιουργίας πολιτισμού χάριν της αγάπης και της ειρήνης μεταξύ των ανθρώπων και των λαών».
Ο Αντιπρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής Κώστας Μωράκης διάβασε σε μετάφραση σύντομο χαιρετισμό του Roger Jennings, εγγονού του Asa K. Jennings.
Ο Γιάννης Αντωνίου απάγγειλε μοναδικά ποίημα που έγραψε για τον Asa. Τον συνόδευσε στο κοντραμπάσο η μουσικός κ. Νότα Αβρααμίδου.
Ο εκπαιδευτικός Νίκος Πιστεύος μίλησε για την άγνωστη ιστορία του Σίντλερ της Σμύρνης, που η ιστορία του γύρισε την πλάτη. Το όνομα του δεν αναφέρεται σε κανένα βιβλίο ιστορίας. Σήμερα παραμένει άγνωστος στην Ελλάδα και στην Αμερική. Καμία οδός δεν φέρει το όνομά του (μόνο μία στην Χίο) και κανένας ανδριάντας δεν ανεγέρθηκε ποτέ.
Ο Asa Jennings ήταν ο Αμερικανός, που αρνήθηκε να εγκαταλείψει τη Σμύρνη στη διάρκεια της Μικρασιατικής Καταστροφής για να γλιτώσει όπως όλοι, αλλά παρέμεινε, πήγε στον Κεμάλ και πίεσε την ελληνική Κυβέρνηση μέχρι να καταφέρει να ηγηθεί στόλου πλοίων που μετέφεραν -διασώζοντας- 350.000 ελληνικές ψυχές από τη Μικρά Ασία στην Ελλάδα.
Ο εκπαιδευτικός Γιώργος Ντέμος στη συνέχεια ανέφερε πως η κινηματογραφική ομάδα μαθητών με τη βοήθεια των δασκάλων τους συγκέντρωσε με δυσκολία πληροφορίες και οπτικοακουστικό υλικό για τις ανάγκες της ταινίας που ήθελαν να δημιουργήσουν. Στο τέλος τα κατάφεραν. Τίτλος της ταινίας τους «Ο Άγνωστος Σωτήρας» που βραβεύτηκε το 2019 με το Βραβείο Καλύτερου Μαθητικού Ντοκιμαντέρ στον Πανελλήνιο μαθητικό Διαγωνισμό ΠΑΜΕ ΣΙΝΕΜΑ.
Ακολούθησε το μήνυμα του Προέδρου της Οργανωτικής Επιτροπής Κωνσταντίνου Παπαλεοντίου, που για σοβαρούς λόγους δεν ήταν δυνατή η παρουσία του στην εκδήλωση, και διαβάζει η κ. Χρυστάλλα Ιωαννίδου, γραμματέας της Οργανωτικής Επιτροπής. Ο Κωνσταντίνος Παπαλεοντίου είναι ο άνθρωπος που ονειρεύτηκε, εμπνεύστηκε, εισηγήθηκε οργάνωσε με κάθε λεπτομέρεια, με τους υπέροχους συνεργάτες του την Εκδήλωση –Αφιέρωμα στον Asa K. Jennings.
Και η βραδιά έκλεισε η αγγελική φωνή της 9χρονης Δέσποινας Τούρβα που ερμήνευσε μοναδικά, τραγούδια της Μικράς Ασίας με τη συνοδεία στο πιάνο της δασκάλας της κ. Νοτας Αβρααμίδου.
Συντονιστής και παρουσιαστής στη βραδιά της εκδήλωσης ο υπέροχος εκπαιδευτικός Στέλιος Στυλιανού.
Τα μέλη της Οργανωτικής Επιτροπής για την εκδήλωση εις μνήμη και προς τιμή Asa Kent Jennings είναι:

Πρόεδρος: Κωνσταντίνος Παπαλεοντίου
Αντιπρόεδρος: Κώστας Μωράκης
Γραμματέας: Χρυστάλλα Ανδρέου Ιωαννίδου
Ταμίας: Πέτρος Πέτρου
Μέλη: Ασπασία Βασιλείου, Γιάννης Αντωνίου, Νότα Αβρααμίδου, και Στέλιος Στυλιανού.
Κατά τη διάρκεια της δεξίωσης που ακολούθησε, ακούγονταν τραγούδια της Μικράς Ασίας από τον δίσκο της Γλυκερίας με τίτλο «Με αναστεναγμό» με μουσική Ανδρέα Κατσιγιάννη και με στίχους της στιχουργού Μαρίας Χατζηαυξέντη που παραβρέθηκε στην εκδήλωση.
Υ.Γ. Ευχαριστούμε από τα βάθη της καρδιάς μας τον Κωνσταντίνο Παπαλεοντίου και τους υπέροχους συνεργάτες του, για την πρόσκληση να είμαστε ομιλητές στην όμορφη εκδήλωση τιμής για το Asa Kent Jennings. Τους ευχαριστούμε για την απίστευτη φιλοξενία τους και που μοιράστηκαν το όνειρό τους μαζί μας. Σύντομα θα ανταμώσουμε για το επόμενο!!

Νίκος Πιστεύος και Γιώργος Ντέμος
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ