ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Σάββατο 3 Σεπτεμβρίου 2022

ΜΕΤΑ-ΟΤΑ: Εκτός δημοτικών παιδικών σταθμών και ΚΔΑΠ χιλιάδες παιδιά

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 7:22:00 μ.μ. | |
ΜΕΤΑ-ΟΤΑ
Εκτός βρεφονηπιακών σταθμών και ΚΔΑΠ θα βρεθούν και φέτος δεκάδες χιλιάδες παιδιά, καθώς, αυτές οι δημοτικές δομές, δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις πραγματικές ανάγκες, ενώ το ύψος του προϋπολογισμού και τα οικονομικά κριτήρια είναι τέτοια, που για τη φιλοξενία του παιδιού θα απαιτηθεί από τους γονείς η κάλυψη ενός μέρους των εξόδων, στους ιδιωτικούς παιδικούς σταθμούς και στα ιδιωτικά ΚΔΑΠ, που φυτρώνουν σαν μανιτάρια τα τελευταία χρόνια, ενώ για τις δημόσιες δομές των δήμων, πολλοί δήμοι επιβάλλουν τροφεία, για να καλύψουν τις ανάγκες τους.

Αυτό επιβεβαιώνεται καθώς από τις 284.000 αιτήσεις που κατατέθηκαν vouchers πήραν 169.256. Αν αφαιρέσουμε τις αιτήσεις που δεν είχαν ολοκληρωμένο φάκελο θα μείνουν εκτός παιδικών σταθμών πάνω από 80.000 παιδιά.

Το γεγονός αυτό βέβαια δεν εμποδίζει την κυβέρνηση να πανηγυρίζει λέγοντας ότι φέτος θα πάρουν vouchers περισσότερα παιδιά απ’ ό,τι πέρυσι, αδιαφορώντας πλήρως για τα παιδιά που θα μείνουν εκτός.

Η κατάσταση πρέπει ν’ αλλάξει και αυτό που κυρίως απαιτείται είναι η επιχορήγηση των Δήμων, στους οποίους, από το 2001 που πέρασαν στους δήμους, οι κρατικοί σταθμοί, δεν συνοδεύτηκε με την μεταφορά και των απαιτούμενων πόρων και τη στελέχωσή τους με μόνιμο προσωπικό!

Σήμερα, στους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς, το προσωπικό που είναι συμβασιούχοι, ξεπερνά πλέον το 60%, ποσοστό που κάθε χρόνο αυξάνεται, αφού δεν προσλαμβάνεται μόνιμο προσωπικό και οι ανάγκες καλύπτονται, μέσω του προγράμματος «Προσχολικής αγωγής και δημιουργικής απασχόλησης παιδιών», που χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ, ενώ οι εργαζόμενοι των ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠ-ΑμεΑ, βρίσκονται σε εργασιακή ομηρία, πάνω από 15 χρόνια.

Ως ΜΕΤΑ-ΟΤΑ έχουμε τοποθετηθεί επανειλημμένα, προβάλλοντας το αίτημα και αγωνιζόμενοι, για την άμεση μετατροπή όλων των συμβάσεων αυτών σε αορίστου χρόνου, την προκήρυξη διαγωνισμού, μέσω ΑΣΕΠ, για την κάλυψη όλων των επιπλέον αναγκών με μόνιμο προσωπικό, την επιχορήγηση από το κράτος για την ίδρυση νέων παιδικών σταθμών, για να μη μένει κανένα παιδί εκτός, και την κατάργηση των vouchers και των τροφείων.

Όλα τα παιδιά πρέπει να φιλοξενούνται δωρεάν στους παιδικούς σταθμούς και τα ΚΔΑΠ των ΟΤΑ

Η άσκηση της κοινωνικής πολιτικής είναι υποχρέωση της πολιτείας, γι’ αυτό φορολογούνται οι πολίτες, και πρέπει τα απαραίτητα κονδύλια να εγγράφονται στον κρατικό προϋπολογισμό και όχι να εξαρτάται από τα ευρωπαϊκά προγράμματα επιχορηγήσεων, τα οποία, για όσο υφίστανται, θα πρέπει να διοχετεύονται, για άλλους σκοπούς, κυρίως αναπτυξιακούς.

3/9/2022 Από το ΜΕΤΑ-ΟΤΑ
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ