ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου 2022

«Στον απόηχο της ομιλίας της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την κατάσταση της Ευρώπης»

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 10:00:00 π.μ. |
EUROPE DIRECT
Το Ελληνικό Δίκτυο Κέντρων Πληροφόρησης EUROPE DIRECT, με την πρωτοβουλία του EUROPE DIRECT Πελοπόννησος, πραγματοποίησε διαδικτυακή εκδήλωση με τίτλο «Στον απόηχο της ομιλίας της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Κατάσταση της Ευρώπης», τη Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου 2022 .

Με την ευχή για έναν καλό χειμώνα σε μια δύσκολη και μεταβατική περίοδο η Δημοσιογράφος κα Νίνα Κασιμάτη, που είχε και τον ρόλο της συντονίστριας, έκανε την έναρξη της εκδήλωσης. Εκ μέρους του EUROPE DIRECT Πελοπόννησος καλωσόρισε ο Γενικός Διευθυντής της Βιώσιμης Πόλης, κ. Ιωάννης Γεώργιζας, ο οποίος μετέφερε το μήνυμα του Προέδρου της Βιώσιμης Πόλης και Γενικού Γραμματέα της ΚΕΔΕ, κ. Δημήτρη Καφαντάρη, ότι η πραγματοποίηση της εκδήλωσης έγινε με τη συνεργασία όλου του Ελληνικού Δικτύου Κέντρων Πληροφόρησης EUROPE DIRECT, γεγονός που αναδεικνύει τη σπουδαιότητα του υπό συζήτηση θέματος. 

Τόνισε ότι οι εξελίξεις στο «ευρωπαϊκό γίγνεσθαι» απαιτούν να μην είμαστε θεατές, αλλά μέσω της ενημέρωσης να γίνουμε διαχειριστές των καταστάσεων της καθημερινής μας ζωής που επηρεάζουν το μέλλον μας, διότι η ενεργή συμμετοχή είναι υπεύθυνη στάση.

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών, κ. Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, στον σύντομο χαιρετισμό του, αφού ευχαρίστησε το EUROPE DIRECT Πελοπόννησος για την πρόσκληση συμμετοχής, αλλά και για την πρωτοβουλία διοργάνωσης της εκδήλωσης, τόνισε ότι «η στήριξη στην Ουκρανία έχει αρχίσει να αποδίδει καρπούς». 

Αναφέρθηκε συνοπτικά στις εξελίξεις που έχει πυροδοτήσει ο πόλεμος στην Ουκρανία, τόσο στην γεωπολιτική, την οικονομία και την ενέργεια, όσο και στον Ευρωπαϊκό τρόπο ζωής. Υπογράμμισε ότι η Ευρώπη ήταν, είναι και θα είναι το σπίτι μας και ότι οι προτάσεις και τα μέτρα που θα λάβει, θα πρέπεινα είναι αποτέλεσμα συγκερασμού και συμβιβασμών ανάμεσα στις φτωχές και τις πλούσιες χώρες, προκειμένου να διατηρηθεί η συνεχή και οι ρυθμοί οικονομικής ανάπτυξης.

Ο Πρέσβης και Διευθυντής Γ2 Διεύθυνσης Ευρωπαϊκής Ενοποίησης, Οικονομικής και Νομισματικής Πολιτικής, Εσωτερικής αγοράς & άλλων πολιτικών του Υπουργείου Εξωτερικών, κ. Χρήστος Καποδίστριας, τόνισε την σημασία της ομιλίας της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Κατάσταση στην Ευρώπη, σε σχέση με τις πολλαπλές προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει. 

Αναφέρθηκε στα αποτελέσματα της Διάσκεψης για το Μέλλον της Ευρώπης, καθώς και ότι αυτή η διαδικασία θα συνεχιστεί προκειμένου οι πολίτες της Ευρώπης να παραμείνουν ενεργοί, δίνοντας τις προτάσεις τους. 

Τέλος, έκανε  αναφορά στη δέσμη μέτρων που σχετίζονται άμεσα με την Ελλάδα στους τομείς της οικονομίας, της πράσινης και ψηφιακής μετάβασης, της ενέργειας και της αλληλεγγύης, αφενός στο ζήτημα αντιμετώπισης των πυρκαγιών και αφετέρου στη φιλοξενία Ουκρανών προσφύγων.

Στην ομιλία του ο Επικεφαλής του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Αθήνα, κ. Κωνσταντίνος Τσουτσοπλίδης, υπογράμμισε ότι η διεξαγωγή της ομιλίας της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής πραγματοποιήθηκε σε μια περίοδο που η Ευρώπη πρέπει να επαναδιατυπώσει την αποστολή της και επιπρόσθετα θα πρέπει να επιταχύνει τις διαδικασίες για τη διασφάλιση της ειρήνης, της δημοκρατίας, του κράτους δικαίου και της ευημερίας. Συνέδεσε τη Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης με τις

Συνθήκες και την πιθανή αναθεώρησή τους. Έκλεισε την ομιλία του τονίζοντας ότι η ατζέντα της Προέδρου της Επιτροπής θα ορίσει και την πολιτική ατζέντα μέχρι τις επόμενες ευρωεκλογές.

Η Επικεφαλής του Τμήματος Επικοινωνίας της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κα Άννα Δάντη, αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες και τα μέτρα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που σχετίζονται με την ασφάλεια, τη σταθερότητα και τη δημοκρατία, τονίζοντας ότι η αλληλεγγύη προς την Ουκρανία είναι αναμφισβήτητη, καθώς έχει ήδη δοθεί ανθρωπιστική βοήθεια 448 εκατ. Ευρώ, ενώ ήδη γίνεται προσπάθεια για πρόσβαση της Ουκρανίας στην Ενιαία αγορά. Οι επιπτώσεις του πολέμου απαιτούν την ανάληψη πρωτοβουλιών για μείωση του ενεργειακού κόστους υπέρ των ευάλωτων ομάδων. Έκανε μνεία στην προώθηση των δημοσιονομικών κανόνων για τη βιωσιμότητα των δημοσίων οικονομικών, στην προώθηση της δημοκρατίας με βάση το κράτος δικαίου, στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας ως χρηματοδοτικό εργαλείο για επενδύσεις.

Την αποφώνηση της εκδήλωσης έκανε ο Εκπρόσωπος του Ελληνικού Δικτύου Κέντρων Πληροφόρησης EUROPE DIRECT και Επικεφαλής του EUROPE DIRECT Ηπείρου, κ. Δημήτρης Γκόλας, ο οποίος ευχαρίστησε τους ομιλητές για τη συμμετοχή τους και το Ελληνικό Δίκτυο Κέντρων Πληροφόρησης EUROPE DIRECT για τη συνεργασία και ανέφερε ότι τα EUROPE DIRECT είναι σημεία αναφοράς, έγκαιρης και έγκυρης ενημέρωσης για τα Ευρωπαϊκά πράγματα. Έκλεισε την αποφώνησή του τονίζοντας ότι από την ομιλία της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής συγκρατεί τις έννοιες της ελευθερίας, της δημοκρατίας, της ισότητας, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, και της ενίσχυσης των δημοκρατιών μας, που αποτελούν θεμέλιους λίθους του Ευρωπαϊκού οικοδομήματος.

Η Δημοσιογράφος κ. Νίνα Κασιμάτη, με εύστοχα σχόλια, παρατηρήσεις και ερωτήσεις συνέβαλε τα μέγιστα στη διεξαγωγή της εκδήλωσης.
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ