ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Πέμπτη 1 Σεπτεμβρίου 2022

Γ.Γκιόλας: Εμπαιγμός προς τους αγρότες η επιδότηση της ρήτρας αναπροσαρμογής

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 11:56:00 π.μ. | |
Γ.Γκιόλας
Ερώτηση κατέθεσαν προχτές 30 Αυγούστου 2022, 46 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος & Ενέργειας μετά από πρωτοβουλία του βουλευτή Μαγνησίας Αλ. Μεϊκόπουλου, την οποία και συνυπογράφει ο βουλευτής Αργολίδας Γιάννης Γκιόλας, σχετικά με την επιδότηση που υποσχέθηκε η Κυβέρνηση για τους λογαριασμούς ρεύματος αγροτικής καλλιέργειας και η οποία όπως αποδεικνύεται, υπολείπεται κατά πολύ από αυτή που καλούνται να πληρώσουν οι καταναλωτές αγρότες.

Συγκεκριμένα, ενώ η Κυβέρνηση διαλαλεί ότι «το ποσό που θα προκύψει από τη ρήτρα αναπροσαρμογής θα επιδοτηθεί κατά το 80%», εν τούτοις οι αγρότες βλέπουν στους λογαριασμούς της ΔΕΗ την επιδότηση να κυμαίνεται, στην καλύτερη των περιπτώσεων στο 60%, γεγονός που τους αναγκάζει να πληρώσουν υπέρογκα ποσά.

Οι αγρότες χαρακτηρίζουν «εμπαιγμό και κοροϊδία» τη στάση της Κυβέρνησης, η οποία φαίνεται πλέον ξεκάθαρα ότι έχει ως κύριο μέλημά της την εξυπηρέτηση των «φίλων» της παρόχων ηλεκτρικής ενέργειας και όχι φυσικά τους ανθρώπους που μοχθούν και παλεύουν κόντρα σε τόσες αντιξοότητες να καλλιεργούν και να παράγουν.

Ακολουθεί το κείμενο της ερώτησης:

Αθήνα, 30 Αυγούστου 2022

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος & Ενέργειας

ΘΕΜΑ: Δεν εφαρμόζεται η έκπτωση στη ρήτρα αναπροσαρμογής που έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση για το αγροτικό ρεύμα

Η στήριξη των αγροτών κατά το χρονικό διάστημα Απρίλιος-Ιούνιος 2022, εν μέσω αρδευτικής περιόδου και παρά τις δεσμεύσεις του Πρωθυπουργού για κάλυψη του πρόσθετου κόστους κατά 80% για όλους τους καταναλωτές, υπήρξε ιδιαίτερα ελλιπής με αποτέλεσμα τη δυσανάλογη επιβάρυνσή τους. Συγκεκριμένα, για το παραπάνω χρονικό διάστημα, τα αγροτικά τιμολόγια ρεύματος επιδοτήθηκαν μέσω των γενικότερων επιδοτήσεων για τα επαγγελματικά και τα μη οικιακά τιμολόγια, με αποτέλεσμα η επιδότηση για την ρήτρα αναπροσαρμογής να μην ξεπερνά το 60%.

Χαρακτηριστικά αναφέρουμε ότι σε λογαριασμό αγρότη του Πηλίου για το αγροτικό του ρεύμα τον μήνα Ιούνιο, για κατανάλωση περιόδου Μαΐου, η χρέωση προμήθειας ρεύματος ανέρχεται στα 685 ευρώ, ενώ η χρέωση για τη ρήτρα αναπροσαρμογής ανέρχεται στα 1.630,44 ευρώ. Οι επιδοτήσεις και εκπτώσεις που έχει ο λογαριασμός αυτός είναι 740 και 256 ευρώ, ήτοι συνολικά 996 ευρώ.

Αντίστοιχα, στον επόμενο λογαριασμό για το αγροτικό ρεύμα το μήνα Ιούλιο για κατανάλωση περιόδου Ιουνίου, η χρέωση προμήθειας ρεύματος ανέρχεται στα 642 ευρώ, ενώ η χρέωση για τη ρήτρα αναπροσαρμογής ανέρχεται στα 2.438,51 ευρώ. Οι επιδοτήσεις και εκπτώσεις που έχει ο λογαριασμός αυτός είναι 1.482 και 241 ευρώ, ήτοι συνολικά 1.723 ευρώ.

Οι παραπάνω εκπτώσεις υπολείπονται του 80% της χρέωσης της ρήτρας, με τους αγρότες της περιοχής να κάνουν λόγο για καθαρό εμπαιγμό εκ μέρους της κυβέρνησης και να δηλώνουν ότι είναι αδύνατο να καταφέρουν να πληρώσουν τα υπέρογκα αυτά ποσά.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει εδώ και καιρό καλέσει την κυβέρνηση να προχωρήσει σε μία βιώσιμη πολιτική σε σχέση με την ενεργειακή κρίση, με μείωση τιμών και θέσπιση εύλογου περιθωρίου κέρδους ώστε να μην επιβαρύνονται οι πολίτες το κόστος της κερδοσκοπίας των εταιρειών ενέργειας, και να μην επιδοτούνται η ακρίβεια και η αισχροκέρδεια με τα χρήματα των πολιτών.

Επειδή, σύμφωνα με καταγγελίες αγροτών του Πηλίου, τόσο στους λογαριασμούς του Ιουνίου, όσο και σε αυτούς του Ιουλίου για το αγροτικό τους ρεύμα, η έκπτωση στη ρήτρα αναπροσαρμογής δεν είναι η ανακοινωθείσα, αλλά υπολείπεται κατά πολύ.

Επειδή, οι αγρότες της περιοχής κάνουν λόγο για καθαρό εμπαιγμό εκ μέρους της κυβέρνησης και δηλώνουν ότι είναι αδύνατο να καταφέρουν να πληρώσουν τα υπέρογκα αυτά ποσά.

Επειδή, Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει εδώ και καιρό καλέσει την κυβέρνηση να προχωρήσει σε μία βιώσιμη πολιτική σε σχέση με την ενεργειακή κρίση για να μην επιβαρύνονται οι πολίτες το κόστος της κερδοσκοπίας των εταιρειών ενέργειας.

Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

1. Σκοπεύει να προχωρήσει σε αναδρομική επιδότηση του αγροτικού ρεύματος, καλύπτοντας τουλάχιστον το 80% των χρεώσεων της ρήτρας αναπροσαρμογής για τους πρώτους μήνες της αρδευτικής περιόδου;

2. Προτίθεται να προχωρήσει επιτέλους σε μία βιώσιμη πολιτική σε σχέση με την ενεργειακή κρίση με μείωση τιμών και θέσπιση εύλογου περιθωρίου κέρδους ώστε να μην επιβαρύνονται οι πολίτες και η οικονομία το κόστος της κερδοσκοπίας των εταιρειών ενέργειας, και να μην επιδοτούνται η ακρίβεια και η αισχροκέρδεια με τα χρήματα των πολιτών;

Οι ερωτώντες βουλευτές



ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ