ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Παρασκευή 2 Σεπτεμβρίου 2022

Α. Πουλάς: Σε απόγνωση οι αγρότες από τις ζημιές στην αμπελοκαλλιέργεια λόγω των βροχοπτώσεων

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 6:11:00 μ.μ. |
Α. Πουλάς
Ερώτηση σχετικά με τα προβλήματα που έχουν προκαλέσει οι συνεχόμενες βροχοπτώσεις στην αμπελοκαλλιέργεια και σε ποικιλίες επιτραπέζιων και οινοποιήσιμων σταφυλιών σε πολλές περιοχές της χώρας, κατέθεσε στη Βουλή ο βουλευτής Αργολίδας και υπεύθυνος του κοινοβουλευτικού τομέα Αγροτικής Ανάπτυξης του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, Ανδρέας Πουλάς. 

Ο κ. Πουλάς ζητά από τον αρμόδιο Υπουργό την άμεση εκτίμηση των ζημιών και την αποζημίωση των παραγωγών που έχουν υποστεί ζημιές καθώς και τη λήψη μέτρων οικονομικής ανακούφισης των αγροτών.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

ΕΡΩΤΗΣΗ

Αθήνα, 2 Σεπτεμβρίου 2022

Προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Γ. Γεωργαντά

Θέμα: «Σε απόγνωση οι αγρότες από τις ζημιές στην αμπελοκαλλιέργεια και σε ποικιλίες επιτραπέζιων και οινοποιήσιμων σταφυλιών λόγω των συνεχόμενων βροχοπτώσεων»

Οι συνεχόμενες βροχοπτώσεις των τελευταίων ημερών του Αυγούστου έχουν δημιουργήσει πολύ μεγάλα προβλήματα στην αμπελοκαλλιέργεια και σε ποικιλίες επιτραπέζιων και οινοποιήσιμων σταφυλιών σε πολλές περιοχές της χώρας όπως η Κόρινθος, ο Τύρναβος και η Κρήτη.

Ειδικότερα, προξενήθηκαν ζημιές στην κορινθιακή σταφίδα η οποία είναι αδύνατο να τρυγηθεί για αποξήρανση γιατί έχει σε μεγάλο βαθμό προχωρήσει η σήψη. Η Νεμέα και τα περίχωρα, τα οποία βιοπορίζονται από την καλλιέργειά της πάθανε ένα μεγάλο ποσοστό ζημιάς και με την εξευτελιστική τιμή που επικρατεί αυτή την στιγμή στο εμπόριο οι αγρότες βιώνουν έναν Γολγοθά.

Η σουλτανίνα επίσης η οποία προορίζεται για επιτραπέζια και ως τέτοια έχει υπερβολικά μεγάλο κόστος παραγωγής, έχει υποστεί τέτοια ζημιά με αποτέλεσμα να είναι αδύνατον να κατευθυνθεί ως επιτραπέζια είτε στην εσωτερική είτε στην αγορά του εξωτερικού. Εστίες σήψης υπάρχουν και στα οινοποιήσιμα σταφύλια. Μάλιστα οι αγρότες υποστηρίζουν ότι αν υπάρξουν περαιτέρω βροχοπτώσεις τις επόμενες μέρες τότε θα μιλάμε για μεγάλη καταστροφή και στα οινοποιήσιμα σταφύλια.

Ένας επιπλέον κίνδυνος που προκύπτει από την ανωτέρω κατάσταση είναι να κατευθυνθούν ποσότητες κορινθιακής και σουλτανίνας στην οινοποιία με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν προβλήματα και στην αγορά του Αγιωργίτικου και γενικά των οινοποιήσιμων σταφυλιών.

Η δύσκολη αυτή κατάσταση που βιώνουν οι αμπελοκαλλιεργητές της χώρας έρχεται να προστεθεί σε μία εξαιρετικά δύσκολη χρονιά για τη σταφίδα και την αμπελοκαλλιέργεια γενικότερα σε θέματα διάθεσης και τιμής των προϊόντων, τους έχει οδηγήσει σε αδιέξοδο με αποτέλεσμα να δυσκολεύονται να συνεχίσουν τις καλλιεργητικές τους δραστηριότητες. Ζητούν άμεσα μέτρα από την κυβέρνηση για την κάλυψη των ζημιών που έχουν υποστεί αλλά και γενικότερα μέτρα ενίσχυσης και διευκόλυνσης προκειμένου να παραμείνουν στην παραγωγή.



Κατόπιν των ανωτέρω ερωτάσθε κύριε Υπουργέ



1. Σε ποιες ενέργειες σκοπεύετε να προβείτε για την εκτίμηση και αποζημίωση των ζημιών που έχουν σημειωθεί στην καλλιέργεια της σταφίδας αλλά και της αμπελοκαλλιέργειας γενικότερα σε πολλές περιοχές της χώρας λόγω των συνεχόμενων βροχοπτώσεων των τελευταίων ημερών;

2. Είναι στις προθέσεις σας να προχωρήσετε στη λήψη μέτρων οικονομικής διευκόλυνσης των παραγωγών προκειμένου να μπορέσουν να συνεχίσουν τις καλλιεργητικές τους δραστηριότητες;



Ο ερωτών βουλευτής



Ανδρέας Πουλάς















ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ