ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου 2022

Τελετή Αποκαλυπτηρίων της προτομής του Συνταγματάρχη και Βουλευτή Ερμιονίδας Αντώνη Σταμ. Μήτσα

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 6:15:00 μ.μ. | |
Βουλευτής Ερμιονίδας Αντώνης Σταμ. Μήτσας
Με επισημότητα και μέσα σε κλίμα συγκίνησης πραγματοποιήθηκε στην Ερμιόνη, το πρωί της Κυριακής 25 Σεπτεμβρίου 2022, η τελετή που οργανώθηκε από τον Δήμο Ερμιονίδας και την Κοινότητα Ερμιόνης για τα αποκαλυπτήρια της προτομής του Συνταγματάρχη και Βουλευτή Ερμιονίδας, Αντώνη Σταμ. Μήτσα.
Η προτομή τοποθετήθηκε, έπειτα από την ευγενική χορηγία του Παναγιώτη Μήτσα, απόγονου της ένδοξης οικογένειας των Μητσαίων, στη θέση «Περιβολάκι» των Ταξιαρχών της Κοινότητας Ερμιόνης, ανάμεσα από την προτομή του πατέρα του, οπλαρχηγού και Συνταγματάρχη Σταμάτη Μήτσα και την προτομή του θείου του, οπλαρχηγού Γιάννη Μήτσα.

Στην εκδήλωση απεύθυνε χαιρετισμό ο Δήμαρχος Ερμιονίδας, κ. Ιωάννης Γεωργόπουλος , ο οποίος έκανε μια σύντομη αναφορά στο ιστορικό του ήρωα, επισήμανε την διαδικασία που έπρεπε να ακολουθήσει ο Δήμος Ερμιονίδας προκειμένου να τοποθετηθεί η προτομή στο συγκεκριμένο σημείο, τόνισε τη σημασία της γνώσης της τοπικής ιστορίας μας και την ηθική υποχρέωση όλων μας να αποτίουμε φόρο τιμής και ευγνωμοσύνης προς τους αγωνιστές του τόπου μας.
Η παρουσίαση του ήρωα Αντώνη Μήτσα πραγματοποιήθηκε από τον κ. Ιωάννη Σπετσιώτη, Πρόεδρο του Ερμιονικού Συνδέσμου.

Ακολούθησαν τα αποκαλυπτήρια της προτομής από τον Δήμαρχο Ερμιονίδας, κ. Ιωάννη Γεωργόπουλο, τον Πρόεδρο του Συμβουλίου της Κοινότητας Ερμιόνης, κ. Ιωσήφ Γανώση και απογόνους του ήρωα, κ. Σταμάτη Μήτσα και κ. Αλέξανδρο Ράλλη.

Στη συνέχεια, πραγματοποιήθηκε επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων.
Στεφάνια κατέθεσαν ο Δήμαρχος Ερμιονίδας, κ. Ιωάννης Γεωργόπουλος, ο Πρόεδρος του Συμβουλίου της Κοινότητας Ερμιόνης, κ. Ιωσήφ Γανώσης, οι Βουλευτές Αργολίδας, κ.κ Γιάννη Ανδριανός και Γιάννης Γκιόλας, ο Περιφερειακός Σύμβουλος, κ. Αναστάσιος Γανώσης, ο Διοικητής του Αστυνομικού Τμήματος Ερμιονίδας, κ. Παναγιώτης Βλαχοκυριάκος, ο Λιμενάρχης του Β’ Λιμενικού Τμήματος Ερμιόνης, κ. Δημήτριος Παππάς και εκ μέρους του Ερμιονικού Συνδέσμου η κα Ελένη Τράκη.

Η τελετή ολοκληρώθηκε με την τήρηση ενός λεπτού σιγής και την ανάκρουση του Εθνικού ύμνου από τη Φιλαρμονική του Δήμου Ερμιονίδας.
Μετά το πέρας των αποκαλυπτηρίων, ο κ. Πάνος Μήτσας εμφανώς συγκινημένος απηύθυνε ευχαριστίες προς όλους τους παρευρισκόμενους, τους διοργανωτές και τον δημιουργό της προτομής.

Η προτομή φιλοτεχνήθηκε από τον Ερμιονίτη γλύπτη, κ. Σταύρο Μαυρομιχάλη, ο οποίος πήρε το λόγο κάνοντας μια σύντομη αναφορά στο έργο του.

Την εκδήλωση έκλεισε ο Πρόεδρος του Συμβουλίου της Κοινότητας Ερμιόνης, κ. Ιωσήφ Γανώσης, ο οποίος απηύθυνε χαιρετισμό και απένειμε αναμνηστικά μετάλλια σε επισήμους και παρευρισκόμενους.
Ο Δήμαρχος Ερμιονίδας με τη σειρά του απένειμε την ειδική έκδοση τεσσάρων τόμων του Δήμου Ερμιονίδας για την επέτειο των 200 ετών από την Επανάσταση του ‘21 «Η συμβολή της Ερμιονίδας στην Ελληνική Επανάσταση» στους απογόνους του τιμώμενου προσώπου.

Στην εκδήλωση πλέον των προαναφερομένων παρευρέθηκαν εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και οι εφημέριοι των Ιερών Ναών της Ερμιόνης.

Στην εκδήλωση συμμετείχαν μαθητές των Σχολείων της Ερμιόνης και η Φιλαρμονική του Δήμου Ερμιονίδας.
Την παρουσίαση της εκδήλωσης επιμελήθηκε η κα Καλομοίρα Κρινή.

Είναι υποχρέωσή μας να αναδείξουμε τους ήρωες της Ερμιονίδας, καθώς η γνώση της τοπικής ιστορίας, μας κάνει να αγαπάμε και να σεβόμαστε περισσότερο τον τόπο μας.

Όσοι θυσιάστηκαν για την Ελευθερία, αποτελούν το μέγιστο πρότυπο όλων μας.
Ολόκληρη η ομιλία του Δημάρχου Ερμιονίδας, κ. Ιωάννη Γεωργόπουλου:

Κυρίες και Κύριοι, Στον τόπο καταγωγής του επιστρέφει σήμερα μια σημαντική μορφή της τοπικής μας ιστορίας, που άφησε το ηρωικό στρατιωτικό και πολιτικό του αποτύπωμα υπηρετώντας την πατρίδα, ο Αντώνης Μήτσας. 

Ο Αντώνης Μήτσας, παίρνει τη θέση του δίπλα στον πατέρα του Σταμάτη, αγωνιστή του ’21, συμπολεμιστή του Κολοκοτρώνη, που έλαβε μέρος στην κατάληψη του Παλαμηδίου και το θείο του Γιάννη Μήτσα, ο οποίος σε ηλικία 33 ετών έπεσε ηρωικά μαχόμενος στην Αττική πολεμώντας με τον Γεώργιο Καραϊσκάκη. 
Ο τιμώμενος σήμερα αξιωματικός Αντώνης Μήτσας, απόγονος της οικογένειας των Μητσαίων, αγωνιστών της λευτεριάς, διαθέτει και αυτός ηρωικές περγαμηνές. Πήρε μέρος στη Θεσσαλική Επανάσταση και το 1854 και το 1878, πολεμώντας στη μάχη της Μακρινίτσας καθώς και στην Κρητική Επανάσταση το 1866. 

Πέραν αυτών, εξελέγη έξι φορές βουλευτής Ερμιονίδας προσφέροντας τις υπηρεσίες του στην πατρίδα εκτός από στρατιωτικό και σε πολιτικό επίπεδο. Επομένως, η σημερινή εκδήλωση, είναι εκδήλωση μνήμης και τιμής και ταυτόχρονα εκδήλωση σεβασμού και υπερηφάνειας για να αποτίσουμε φόρο τιμής σ’ έναν αγωνιστή, σ’ έναν άνθρωπο που μας κληροδότησε ένα αειθαλές παράδειγμα ζωής και δράσης, σ’ έναν άνθρωπο που θα μπορούσε να αποτελέσει δείκτη πορείας για όλους μας. 

Ο Παναγιώτης Μήτσας, απόγονος της ένδοξης οικογένειας, είχε την ευαισθησία να προσφέρει με την ευγενική του χορηγία, την προτομή του Αντώνη Μήτσα για να τοποθετηθεί και αυτή στον κήπο των Μητσαίων, ως μια οφειλόμενη διαχρονικά επιταγή, μια πράξη υπόμνησης της ευεργεσίας του εικονιζόμενου προγόνου του. Νοιώθω ευγνώμων γι’ αυτήν την προσφορά και αποδίδω τις ευχαριστίες μου στον Παναγιώτη Μήτσα. Η Κοινότητα Ερμιόνης με την υπ’ αριθμόν 8/2021 απόφαση του Συμβουλίου της, πρότεινε να τοποθετηθεί η προτομή του Αντώνη Μήτσα δίπλα στις προτομές των Γιάννη και Σταμάτη Μήτσα. 2 Στη συνέχεια, ο Δήμος μας, ύστερα από θετική εισήγηση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής και με την υπ’ αριθμόν 109/2022 ομόφωνη απόφαση, ανταποκρίθηκε θετικά σ’ αυτήν την πρόταση και ανέθεσε στην αρχιτέκτονα μηχανικό του Δήμου, κα Μαρία Παλυβού να εκπονήσει σχέδιο τοποθέτησης της προτομής, εδώ, στη θέση «Περιβολάκι» Ταξιαρχών στην Κοινότητα της Ερμιόνης. 
Το σχέδιο υποβλήθηκε στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Αργολίδας και στην Υπηρεσία Νεώτερων Μνημείων που εδρεύει στη Πάτρα, οι οποίες ενέκριναν την τοποθέτησή της προτομής στον συγκεκριμένο χώρο. 

Ο Δήμος στέκεται πάντα αρωγός σε προτάσεις που προάγουν την τοπική μας ιστορία. Στο πλαίσιο αυτής της αντίληψης και τιμώντας τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του ’21, ο Δήμος μας εξέδωσε πολυτελή έκδοση τεσσάρων τόμων που αναφέρονται στην επαναστατημένη Ερμιονίδα και περιλαμβάνει τα ιστορικά πονήματα των συγγραφέων, Γεωργίου Βουτσίνου, Γιάννη Ησαΐα και Γιάννη Σπετσιώτη. Η έκδοση αυτή έγινε με την ευγενική χορηγία των εκδόσεων «Πόλις» του συμπατριώτη μας Νίκου Γκιώνη. 

Επίσης, στο ίδιο πλαίσιο ο Δήμος μας, έναν χρόνο πριν, συνδιοργάνωσε, με δική του χρηματοδότηση, διήμερο επιστημονικό συνέδριο, σχετικό με την Γ΄ κατ’ επανάληψη Εθνοσυνέλευση του 1827 στην Ερμιόνη, με τη συμμετοχή, μάλιστα, 5 πανεπιστημιακών καθηγητών, μετά από πρόταση του ΘΟΕ και του ΙΛΜΕ. Και νοιώθω επιπροσθέτως ευγνώμων, για την ευγενική χορηγία της Μαρίας Στρίγκου – Κατσίνα και του γιού της Δημήτρη ΚατσίναΘερμησιώτη, για την τοποθέτηση της προτομής του Ηλία Θερμησιώτη, αγωνιστή της Επανάστασης του ’21,στη Θερμησία. 
Η πρόταση τοποθέτησης, ώστε να τιμηθεί ο τοπικός ήρωας, διατυπώθηκε από την πρόεδρο του ΙΛΜΕ, κα Τίνα Αντωνοπούλου. Σ’ αυτό το σημείο, να θυμηθούμε ότι η υπάρχουσα προτομή του Σταμάτη Μήτσα ήταν δωρεά του Χρήστου και Γιώργου Χαρμπή, ενώ η προτομή του Γιάννη Μήτσα ήταν δωρεά του Μιχάλη και Παναγιώτη Περατικού, την εποχή που ο αείμνηστος Απόστολος Σπετσιώτης ήταν Πρόεδρος της Κοινότητας Ερμιόνης. 3 Επομένως, η τοποθεσία αυτή της Ερμιόνης, που περιβάλλεται από το ιστορικό κτήριο «Βουλευτικό» που έγινε μέρος της Γ΄ Εθνοσυνέλευσης του 1827, από τον ιστορικό Ναό των Ταξιαρχών και ιερό χώρο ορκωμοσίας των πληρεξουσίων του Έθνους, αποτελεί ένα ενιαίο ιστορικό σύνολο που παραπέμπει σε ιστορικά γεγονότα, που αποτελούν σημεία αναφοράς για την νεότερη Ιστορία μας. 

Τα γλυπτά σε δημόσιο χώρο εκτίθενται για να ταυτίσουμε τα εικονιζόμενα πρόσωπα με τη γενέτειρά τους, για να μαθαίνει ο διερχόμενος την ιστορία του εικονιζόμενου προσώπου. Έτσι, το γλυπτό γίνεται η αφόρμηση μιας πληροφορίας, μιας ευρύτερης ενημέρωσης, γίνεται πύλη επικοινωνίας και αλληλεπίδρασης με το παρελθόν. 
Η σημερινή μας πράξη, αυτήν την επικοινωνία φιλοδοξεί να οικοδομήσει. Οι Μητσαίοι για την τοπική ιστορία της Ερμιόνης, αλλά και για την Εθνική μας ιστορία, υπήρξαν μορφές που μπόλιασαν ευεργετικά με τη ζωή και το έργο τους, τις επόμενες γενιές και υπηρέτησαν την Ελλάδα «με λογισμό και μ’ όνειρο» για να θυμηθούμε και τη ρήση του Εθνικού μας ποιητή, Διονύσιου Σολωμού. 

Γ’ αυτό υποκλινόμαστε…
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ