ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2022

Συγκλόνισε το κοινό στο Ναύπλιο η θεατρική παράσταση «Η Δέσποινα του κανενού»

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 9:31:00 μ.μ. | |
Νικολέτα Βλαβιανού
Ο Δήμος Ναυπλιέων και ο ΔΟΠΠΑΤ τιμώντας την επέτειο μνήμης της Μικρασιατικής καταστροφής διοργάνωσαν διήμερο εκδηλώσεων στις 29 και 30 Σεπτεμβρίου, αφιερωμένων στο γεγονός αυτό που αποτελεί μια τομή στην μακραίωνη ιστορία του έθνους μας.
Την Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2022 στον αύλειο χώρο του 2ου και 5ου Δημοτικού Σχολείου Ναυπλίου πραγματοποιηθηκε η θεατρική παράσταση " Η Δέσποινα του ...κανενού" .
Η παράσταση ήταν μία σύνθεση κειμένων και καταγεγραμμένων αληθινών μαρτυριών Μικρασιατικών προσφύγων καθώς και επιστολών στρατιωτών από το μέτωπο της Μικράς Ασίας από την Ν. Μαρκέτου και την Γιοβάννα Μακκά υπό την καθοδήγηση του έγκριτου φιλολόγου και μελετητή της μικρασιατικής ιστορίας Θοδωρή Κοντάρα..
Οι ηθοποιοί της θεατρικής παράστασης «Η Δέσποινα του κανενού», με τις εξαιρετικές ερμηνείες τους μετέφεραν νοερά τους θεατές στη Μικρασία. Η Μικρασιατική Καταστροφή με τις φρικτές σκηνές της, τις σφαγές Ελλήνων και τον διωγμό στα απέναντι παράλια όσων επέζησαν μετά βασάνων προκαλούσαν, προκαλούν και θα προκαλούν αποτροπή. 
Το έργο ζωντάνεψε αυτές τις μαύρες σελίδες της Ελληνικής Ιστορίας προκαλώντας βαθειά συγκίνηση στο κοινό που το παρακολούθησε, ανάμεσα τους η Πρόεδρος του ΔΟΠΠΑΤ Μαρία Ράλλη, ο Αντιδήμαρχος Ναυπλιέων Κωνσταντίνος Ρούτουλας, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Μνήμης Νεας Κίου του Δήμου Άργους Μυκηνών Γιώργος Μανινής κα.
Λίγα λόγια για το έργο: 

" 1922. Μικρά Ασία. Έλληνες, Αρμένιοι, Νεότουρκοι. Ποδοβολητά και λεπίδια, φωτιά και κραυγές. Λίγο μετά ηρεμία και νέκρα. Μόνο κάποιες καρδιές σφυρίζουν ακόμη σιωπηλά. Οι πρόσφυγες βρίσκονται στο λιμάνι περιμένοντας τη σωτηρία τους. 'Ένα ταξίδι χωρίς επιστροφή προς την πατρίδα την άλλη. 
Οι ιστορίες τους συναντώνται και ενώνουν τα κομμάτια μιας εικόνας, από το παρελθόν, χαμένης Κάπου εκεί, η Δέσποινα έχασε το όνομά της κι έγινε του...κανενού. Τώρα όλοι γνωρίζουν, όλοι άκουσαν και είδαν".
Οι συντελεστές της παράστασης:
Σύνθεση κειμένου: Ν. Μαρκέτου, Γιοβάννα Μακκά Σκηνοθεσία: Νικολέτα Βλαβιανού
Επιμέλεια Κίνησης: Μόνικα Κολοκοτρώνη Πρωτότυπη Μουσική: Αντώνης Βαρθαλίτης Φωτισμός: Στηβ Μαργαρίτης
Κοστούμια: Δάφνη Τσακώτα
Σκηνογραφική επιμέλεια-Κοστούμια: Ομάδα ART Παραγωγή: Καλλιτεχνική Εταιρεία ART
Τεχνική Υποστήριξη: 2ΘΠ
Ηθοποιοί: Νικολέτα Βλαβιανού, Μόνικα Κολοκοτρώνη, Νικήτας Αναστόπουλος, Αντώνης Βαρθαλίτης, Γιοβάννα Μακκά, Άντα Κουγιά
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ