ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου 2022

Σχολικός Επαγγελματικός Προσανατολισμός από τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αργολίδας

ΣΕΠ
Αγαπητέ μαθητή, Αγαπητή μαθήτρια, Καλή Σχολική Χρονιά!
Επικοινωνούμε μαζί σου για να σε ενημερώσουμε ότι στη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης υπηρετεί Υπεύθυνη ΣΕΠ, που συνεργάζεται στενά με το Σχολείο σου για να σου παρέχει υποστήριξη στο θέμα του Επαγγελματικού Προσανατολισμού.

Βρίσκεσαι ήδη στο στάδιο λήψης σοβαρών αποφάσεων για τη σταδιοδρομία σου. Την επιλογή ομάδας προσανατολισμού (για το ΓΕΛ) ή τομέα ή ειδικότητας (για το ΕΠΑΛ), την επιλογή μεταλυκειακής εκπαίδευσης και κατάρτισης σχετικής με την άσκηση ενός μελλοντικού επαγγέλματος.
Οι αποφάσεις αυτές απαιτούν υπευθυνότητα, καλή γνώση του εαυτού σου, ικανότητες, ενδιαφέροντα, αξίες, φιλοδοξίες κ.ά., αλλά και έγκυρη ενημέρωση και σωστή πληροφόρηση για τις διάφορες διεξόδους μετά το Λύκειο, ενημέρωση για τις απαιτήσεις των επαγγελμάτων και γενικότερα του εργασιακού περιβάλλοντος.

-Δέχεσαι συχνά μηνύματα για τη σημασία των σπουδών και της κατάρτισης, όμως τα έχεις συνδέσει και με δικούς σου στόχους, ώστε να σου είναι ξεκάθαρο γιατί σπουδάζεις;

-Μπορείς να αποφασίσεις υπεύθυνα, να εκφράζει η απόφαση τον πραγματικό σου εαυτό, και να αναλάβεις τη δική σου ευθύνη;

-Πως μπορείς να γνωρίσεις τις ικανότητες , τα ενδιαφέροντα, τις αξίες και τα ιδιαίτερα προσωπικά χαρακτηριστικά σου ώστε να τα ταιριάξεις με διάφορα επαγγέλματα και να πάρεις την καλύτερη απόφαση;

-Έχεις σκεφθεί τον εαυτό σου ως μελλοντικό εργαζόμενο; Σε ποιους πιθανούς εργασιακούς χώρους;

Τα παραπάνω είναι μόνο μερικά από αυτά που θα σε απασχολήσουν, αν θέλεις να σχεδιάσεις υπεύθυνα το μέλλον σου και να λάβεις τις καλύτερες αποφάσεις. Είναι προφανές ότι οι καλύτερες απαντήσεις θα δοθούν ύστερα από τη δική σου θέληση και ενεργοποίηση σε ζητήματα Επαγγελματικού Προσανατολισμού.
 
Επειδή ωστόσο, ο σχεδιασμός σταδιοδρομίας γίνεται στην εφηβική ηλικία και είναι λογικό να υπάρχουν ιδιαίτερες δυσκολίες και εμπόδια , πρέπει να γνωρίζεις ότι η προσπάθειά σου υποστηρίζεται:

-Από το μάθημα του Σχολικού Επαγγελματικού Προσανατολισμoύ (για τα ΕΠΑΛ).

-Από τις συζητήσεις στην τάξη με αφορμή τα θέματα που σχετίζονται με τη σταδιοδρομία, τα οποία μπορείς να τα επισημαίνεις και να τα συζητάς με τους συμμαθητές και τους καθηγητές όλων των ειδικοτήτων.

-Από τους γονείς και τα σημαντικά για εσένα πρόσωπα.

-Από την Υπεύθυνη του Σχολικού Επαγγελματικού Προσανατολισμού, που μπορείς να επικοινωνείς τηλεφωνικά στο 2752029602 ή στο 6940620747 ή να στέλνεις ένα ερώτημα με e-mail στο yseparg@dide.arg.sch.gr

Το Γραφείο λειτουργεί με ευέλικτο ωράριο με ραντεβού και τις απογευματινές ώρες, στην προσπάθεια ικανοποίησης των αναγκών των μαθητών και των γονέων τους. Μην παραμελήσεις να ασχοληθείς ενεργητικά με την προετοιμασία του μέλλοντός σου, που εσύ με βάση τις επιλογές μπορείς να καθορίσεις.

Θα χαρούμε να σε βοηθήσουμε στα πρώτα βήματα για τη σταδιοδρομία σου.

Η ΥΠΕΥΘΥΝΗ Σ.Ε.Π. στη Δ.Δ.Ε. ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ: Ευαγγελία Μαρλαγκούτσου
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ