ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου 2022

Απολογισμός για τις κινηματογραφικές βραδιές στις Αγροτικές Φυλακές Τίρυνθας

Σινεμά
Την Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου 2022 έπεσε η αυλαία των εκδηλώσεων που οργάνωσε το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, η Διεύθυνση των Αγροτικών Φυλακών Τίρυνθας σε συνεργασία με τον ΔΟΠΠΑΤ Δήμου Ναυπλιέων, υπό την καθοδήγηση της Ομότιμης Καθηγήτριας κυρίας Άλκηστις Κοντογιάννη.
Τρεις μοναδικές βραδιές έζησαν όσοι παρακολούθησαν τις εκδηλώσεις στον προαύλιο χώρο της Αγροτικής Φυλακής Τίρυνθας. Τρεις βραδιές γεμάτες πολιτισμό, υπό το φως του φεγγαριού. Οι μουσικές, τα μηνύματα προς τον συνάνθρωπο, τα χειροκροτήματα, όλα ξεχύθηκαν σαν χείμαρρος και πλημμύρισαν κάθε μονοπάτι της πλακόστρωτης αυλής.
Η Διευθύντρια των φυλακών κυρία Ευαγγελία Κατερίνη, το προσωπικό της φυλακής και οι κρατούμενοι υποδέχτηκαν το κοινό με ενθουσιασμό. Σε όλες τις εκδηλώσεις παρέστη με χαρά η κυρία Ξένη Δημητρίου, Εισαγγελέας επί τιμή και πλήθος κόσμου από την Αργολίδα και την Αθήνα, Έλληνες και ξένοι, φίλοι του μεταπτυχιακού, εκπαιδευτικοί και μεταπτυχιακοί που πρόσφεραν έργο μέσω των μαθημάτων που υλοποίησαν στους εγκλείστους. Τις βραδιές τίμησαν, επίσης, με την παρουσία τους ο Αντιπεριφερειάρχης, κύριος Μαλτέζος, ο Δήμαρχος Ναυπλιέων, κύριος Κωστούρος, οι βουλευτές κύριοι Γκιόλας και Πουλάς, ο Διευθυντής του Γηροκομείου, κύριος Ζέρβας, ο Υποψήφιος βουλευτής, κύριος Ψυχογιός και εκπρόσωποι της Εκκλησίας.
Την Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου 2022 πραγματοποιήθηκε η δεύτερη κατά σειρά εκδήλωση με τους κύριο Γιώργο Ντέμο, συνεργάτη του μεταπτυχιακού, την κυρία Σοφία Μιχαλοπούλου και την κυρία Κατερίνα Καραναγνώστη μεταπτυχιακές φοιτήτριες, οι οποίοι παρουσίασαν το μάθημα κινηματογράφου που έκαναν με εξαιρετική επιτυχία στις Φυλακές Ναυπλίου και Τρίπολης (2021-22). Μαζί τους ήταν και ένας ακόμη συνεργάτης του μεταπτυχιακού, ο κύριος Νίκος Πιστεύος, ο οποίος παρουσίασε τη συγκινητική ταινία μικρού μήκους «Το χρέος», που δημιούργησαν οι μαθητές του 1ου ΕΠΑΛ και 1ου Ε.Κ. Άργους. Η βραδιά έκλεισε με εκπλήξεις, μοιράσματα ψυχής και ένα γλυπτό που δημιουργήθηκε με τα σώματα των παρευρισκομένων.
Επιπλέον, το ίδιο βράδυ, πραγματοποιήθηκε Έκθεση Κούκλας, υπό την επιμέλεια και το μεράκι της κυρίας Μαριάννας Μπορμπόλη, μεταπτυχιακής φοιτήτριας, όπου κούκλες των μεταπτυχιακών που πήραν μέρος στο Φεστιβάλ Κουκλοθεάτρου τον Ιούνιο στις φυλακές Κορυδαλλού και κούκλες άλλων ετών ήρθαν στην αυλή των φυλακών και μπερδεύτηκαν με τις αιωνόβιες ελιές.
Ο κύκλος των εκδηλώσεων έκλεισε την Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου 2022 με την τρίτη και τελευταία κινηματογραφική βραδιά, που επιμελήθηκε με ιδιαίτερη χαρά ο σκηνοθέτης και συνεργάτης του Μεταπτυχιακού Προγράμματος, κύριος Νίκος Βουτενιώτης. Τη βραδιά αυτή προβλήθηκε η ταινία μικρού μήκους του ιδίου σκηνοθέτη με τίτλο «Ο Κούκος» (2004), η οποία βραβεύτηκε στο 27ο Φεστιβάλ Τανιών Μικρού Μήκους της Δράμας.
Ακολούθησε προβολή αποσπασμάτων από γνωστές ταινίες, όπως «La Vita e Bella», «Φαίδρα», «America-America», «Άρωμα γυναίκας», «Το Χάος», «The Mission», «Underground», «Ο καιρός των Τσιγγάνων», «Ψηλά Τακούνια», «Ιστορία Έρωτα και Αναρχίας», τραγούδια που ερμήνευσαν τόσο μελωδικά οι κυρίες Αθηνά Δημητρακοπούλου και Ίλια Κοντού με τη συνοδεία χορογραφίας.
Το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών εκφράζει τις ευχαριστίες του προς τη Διευθύντρια των Αγροτικών Φυλακών για την εξαιρετική συνεργασία, το προσωπικό της φυλακής και φυσικά τους έγκλειστους και τον ΔΟΠΠΑΤ Δήμου Ναυπλιέων για την άψογη τεχνολογική υποστήριξη.
Ιδιαίτερες ευχαριστίες σε όσους εργάστηκαν εθελοντικά για να πετύχουν αυτές οι πρωτόγνωρες για τα δεδομένα των Φυλακών βραδιές.
Ένθερμο ευχαριστήριο προς τους δημοσιογράφους τόσο της Αργολίδας όσο και της Αθήνας που στήριξαν θερμά το σημαντικό πολιτισμικό αυτό γεγονός.
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ