ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Τετάρτη 7 Σεπτεμβρίου 2022

Ναβαλίνες: Το κόστος παραγωγής και η έλλειψη σε εργατικά χέρια τρομάζουν τους παραγωγούς στην Αργολίδα

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 1:40:00 μ.μ. | | |
Πορτοκάλια
Στην τελική ευθεία για τις πρώτες κοπές Ναβαλίνας εισέρχονται σιγά-σιγά οι παραγωγοί, ευελπιστώντας να έχουν εργατικά χέρια και καλή ζήτηση για το προϊόν τους.

Ο κ. Λάμπρος Κότσαλος, παραγωγός και έμπορος από την περιοχή του Μεσολογγίου
τόνισε στον ΑγροΤύπο τα εξής: «αναμένεται μείωση των στρεμματικών αποδόσεων στις Ναβαλίνες της περιοχής μας καθώς πολλά κτήματα-ιδίως στο Αγρίνιο-επηρέαστηκαν από τις καιρικές συνθήκες και τα κρύα, ωστόσο είναι και αρκετά τα κτήματα επταετίας που πρόκειται να μπουν στην παραγωγή. Γύρω στις 25 Οκτωβρίου αναμένονται οι πρώτες, πρώιμες Ναβαλίνες που προορίζονται για αποπρασινισμό στην περιοχή μας, για να ακολουθήσουν οι φυσικοί χρωματισμοί μεταξύ 10 και 15 Νοεμβρίου. Κατά την περσινή χρονιά η πρώιμη Ναβαλίνα έπιασε και 27 λεπτά στον παραγωγό ενώ μετέπειτα οι τιμές έφθασαν και στα 15 λεπτά ανά κιλό. 

Όσον αφορά γενικότερα το πορτοκάλι, σήμερα εμπόριο γίνεται στη Λακωνία με τα τελευταία Βαλέντσια, που όσον αφορά στην Αιτωλοακαρνανία, τα τελευτάια χρονικά κόπηκαν στην περιοχή της Ναυπακτίας. Φέτος το καλό είναι πως θα έχουμε και πάλι καλή ποιότητα με τα έως τώρα δεδομένα. Όμως το μεγαλύτερο πρόβλημα για μας είναι η έλλειψη εργατών γης. Στις τάξεις των παραγωγών επικρατεί μεγάλος προβληματισμός. Κάνουμε προσπάθειες για μετακλήσεις εργατών από το Πακιστάν και όχι μόνο, αλλά υπάρχουν τεράστιες γραφειοκρατικές διαδικασίες και αργούν πολύ οι διαδικασίες, με αποτέλεσμα να μην μπορούμε ακόμα να είμαστε σίγουροι, αν και πόσους εργάτες θα έχουμε τη νέα χρονιά».

Καλή χρονιά - με τα σημερινά δεδομένα- αναμένουν για τις Ναβαλίνες και στη Λακωνία, με τον έμπειρο παραγωγό Πέτρο Μπλέτα από την Σκάλα να λέει πως: «η παραγωγή μας αναμένεται κατά 20 με 30% πάνω από πέρσι. Τα πρώτα πρώιμα θα κοπούν στα τέλη Οκτώβρη, για να μπούμε σε φουλ ρυθμούς από τις 5-10 Νοεμβρίου κι έπειτα. Η ποιότητα θα είναι εξαιρετική και φέτος. Όσον αφορά στο κόστος παραγωγής, πρέπει να πούμε πως είναι αυξημένο ιδιαίτερα στα κτήματα που είναι σε λόφους και για τα οποία απαιτούνται γεωτρήσεις σε μεγάλο βάθος».

Ο Απόστολος Χιόνας, παραγωγός από το νομό Ηλείας σημείωσε μιλώντας στον ΑγροΤύπο τα εξής: «Η παραγωγή θα είναι σημαντικά αυξημένη από πέρσι, ίσως και διπλάσια, καθώς τα δέντρα πέρσι δεν έδεσαν τίποτα. Φέτος, οι καιρικές συνθήκες, τόσο κατά την ανθοφορία, όσο και κατά την καρποδεση ήταν ιδανικές. Εγώ στην Ναβαλίνα για παράδειγμα αναμένω περίπου διπλάσια παραγωγή. Ενόψει της νέας σεζόν κι ενώ όλα τα προϊόντα έχουν πάει προς τα πάνω, εξυπακούεται και απαιτείται και οι τιμές των εσπεριδοειδών να είναι ανώτερες από πέρσι. Δεν πρέπει ο παραγωγός εύκολα και τσάμπα να δώσει τον ιδρώτα του. Με την καλλιέργεια να έχει αύξηση στο κόστος της κατά 30-40%, πρέπει να πληρωθούν και τα δικά μας προϊόντα. Ήδη, στην Ισπανία οι πρώτες συμφωνίες με ταβάνι τα 0,247 ευρώ στη Ναβαλίνα, δεν είναι καθόλου ικανοποιητικές και ανεκτές. Αν αυτοί μπορούν να φέρνουν αντιρρήσεις, γιατί όχι κι εμείς...».

Ο κ. Βασίλης Ντόκος, παραγωγός από το Κουτσοπόδι Αργολίδας τόνισε τέλος στον ΑγροΤύπο τα εξής: «με τα σημερινά δεδομένα, φαίνεται πως υπάρχει παραγωγή, αν και πολλά κτήματα έχουν επηρεαστεί από τους παγετούς και θα έχουν μείωση. Το ζήτημα είναι το εμπορικό για μας, το κόστος που έχει ανέλθει σε εξωφρενικά επίπεδα (ΔΕΗ, λιπάσματα κ.λπ.), αλλά και το εργατικό καθώς δεν υπάρχει διαθεσιμότητα σε χέρια. Πέρσι οι Ναβαλίνες στην περιοχή μας άρχισαν με 30 λεπτά στον παραγωγό, αλλά ο μεγαλύτερος όγκος έπιασε τα 27 με 28 λεπτά ανά κιλό».

Μπίκας Αλέξανδρος
Πηγή: agrotypos.gr
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ