ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Πέμπτη 27 Οκτωβρίου 2022

Τι είναι ο "θόλος ζέστης" και το "κόλλημα" του καιρού - Πρόγνωση μέχρι και την Τρίτη 1/11

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 9:00:00 π.μ. | |
Νησάκι Καραθώνας
Ο καιρός είναι ασυνήθιστα ζεστός για την εποχή, με τον Οκτώβριο να τελειώνει αλλά τις θερμοκρασίες να ξεπερνούν τους 30 βαθμούς Κελσίου.


Για τον καιρό, το «γαϊδουροκαλόκαιρο» του Αγίου Δημητρίου και για το πώς καταλήξαμε με τέτοιες θερμοκρασίες τέτοια εποχή μίλησε ο Σάκης Αρναούτογλου, κάνοντας λόγο για ένα ασυνήθιστο για την εποχή «ατμοσφαιρικό μποτιλιάρισμα» ή αλλιώς «κόλλημα» του καιρού, αλλά και για τη δημιουργία ενός «θόλου ζέστης».

Ειδικότερα, ο Σάκης Αρναούτογλου σε ανάρτησή του στο Facebook για τον καιρό γράφει:

«Ασυνήθιστο για την εποχή Ατμοσφαιρικό Μποτιλιάρισμα ή αλλιώς ''κόλλημα'' του καιρού (ένα Aέρινο τείχος -ΑΝΤΙΚΥΚΛΩΝΑΣ- πάνω από την κεντρική και νότια Ευρώπη ) με εκτεταμένο σχηματισμό “Θόλου Ζέστης” σε αρκετές περιοχές της, έχει παγιδέψει πολύ θερμές βορειοαφρικανικές αέριες μάζες -ανεβάζοντας τον υδράργυρο σε πολύ υψηλά για την περίοδο επίπεδα-, διατηρώντας τες εγκλωβισμένες πάνω από την ευρύτερη γεωγραφική μας ζώνη, ενώ παράλληλα κρατά πολύ μακριά τις αξιόλογες - απαραίτητες πλέον βροχές από την περιοχή μας. 

Θα διατηρηθεί και πόσο αυτή η κατάσταση;» καταλήγει, διερωτώμενος, ο παρουσιαστής μετεωρολόγος της ΕΡΤ.

Ο καιρός της Πέμπτης

Αρχικά, γενικά αίθριος καιρός, βαθμιαία όμως στα κεντρικά και τα βόρεια ηπειρωτικά θα αναπτυχθούν νεφώσεις και στη Μακεδονία και στα ορεινά της Θεσσαλίας θα σημειωθούν λίγες τοπικές βροχές. Η ορατότητα τις πρωινές και τις βραδινές ώρες θα είναι κατά τόπους περιορισμένη και είναι πιθανό να σχηματιστούν ομίχλες. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις, στο Ιόνιο 3 με 5 και στο Αιγαίο 5 με 6 και από το απόγευμα τοπικά 7 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση κυρίως στα βόρεια και θα φθάσει στη Μακεδονία και τη Θράκη τους 22 με 24 βαθμούς και στην υπόλοιπη χώρα στους 24 με 26 βαθμούς Κελσίου.

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 28-10-2022


Ο καιρός προβλέπεται γενικά αίθριος και μόνο στη δυτική-κεντρική Μακεδονία, τη Θεσσαλία, την ανατολική Στερεά και στην Κρήτη θα υπάρχουν νεφώσεις κατά τόπους αυξημένες, με λίγες ασθενείς τοπικές βροχές. Η ορατότητα τις πρωινές ώρες στα δυτικά, τα βόρεια και τις παραθαλάσσιες περιοχές θα είναι κατά τόπους περιορισμένη. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι-βορειοανατολικοί, στα δυτικά 3 με 4 μποφόρ, στα ανατολικά 4 με 5 μποφόρ και το Αιγαίο τοπικά 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 12 έως 25 βαθμούς Κελσίου. Οι ελάχιστες θερμοκρασίες θα είναι 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερες στα βόρεια, ενώ στις νοτιότερες περιοχές 2 με 3 βαθμούς υψηλότερες.

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 29-10-2022

Ο καιρός προβλέπεται γενικά αίθριος. Στα ανατολικά ηπειρωτικά (Θεσσαλία, Στερεά) και την Κρήτη προβλέπονται τοπικές νεφώσεις, παροδικά αυξημένες κατά τις μεσημβρινές ώρες, με μικρή πιθανότητα να σημειωθούν ασθενείς βροχές, κυρίως στα βόρεια της Κρήτης. Η ορατότητα τις πρωινές ώρες στα δυτικά και στα βόρεια θα είναι κατά τόπους περιορισμένη. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι-βορειοανατολικοί, στα δυτικά έως 4, στα ανατολικά 4 με 6 και το Αιγαίο τοπικά 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση, κυρίως στα ανατολικά.

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 30-10-2022

Ο καιρός προβλέπεται γενικά αίθριος. Στα ανατολικά ηπειρωτικά (Θεσσαλία, Στερεά, Πελοπόννησο) και την Κρήτη προβλέπονται τοπικές νεφώσεις με πιθανότητα να σημειωθούν ασθενείς βροχές. Η ορατότητα τις πρωινές ώρες στα δυτικά και τα βόρεια θα είναι κατά τόπους περιορισμένη. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι-βορειοανατολικοί, στα δυτικά 3 με 5, και στα ανατολικά και το Αιγαίο 4 με 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή και θα κυμανθεί σε κανονικές τιμές για την εποχή.

ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ 31-10-2022 ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ 01-11-2022

Ο καιρός προβλέπεται γενικά αίθριος. Αναμένεται αύξηση των νεφώσεων από τα βόρεια-βορειοανατολικά, που βαθμιαία θα αναπτυχθούν στα ανατολικά τμήματα της χώρας.

Στην Κρήτη αναμένονται από το πρωί αυξημένες νεφώσεις και υπάρχει πιθανότητα να σημειωθούν ασθενείς τοπικές βροχές. Η ορατότητα τις πρωινές ώρες στα δυτικά και την Κρήτη θα είναι κατά τόπους περιορισμένη. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή.
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ