ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ

Κυριακή 9 Οκτωβρίου 2022

Σεισμολόγοι: Οι πρώτες εκτιμήσεις για τον σεισμό στη Φωκίδα που έγινε αισθητός και στην Αργολίδα (βίντεο)

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 9:22:00 π.μ. | |
Σεισμογράφος
Σεισμός ιδιαίτερα αισθητός στην Αττική, την Βόρεια Πελοπόννησο ακόμα και την Αργολίδα σημειώθηκε το βράδυ του Σαββάτου λίγα λεπτά μετά τη 1:00. 

Το επίκεντρο εντοπίζεται στον κόλπο της Ιτέας, στον νομό Φωκίδας. Ο σεισμός ανησύχησε ιδιαίτερα τους κατοίκους, ωστόσο όπως όλα δείχνουν δεν υπήρξαν ζημιές.
Μιλώντας στην εκπομπή «Τώρα Μαζί», στην τηλεόραση του OPEN, ο καθηγητής διαχείρισης φυσικών καταστροφών Ευθύμιος Λέκκας, σημείωσε πως «δεν μπορεί να απαντηθεί εάν είναι ο κύριος σεισμός εάν δεν περάσουν κάποιες ώρες ακόμα, για να δούμε πως θα εξελιχθεί η σεισμική ακολουθία».

«Είχαμε να κάνουμε με έναν σεισμό της τάξης των 5,1 βαθμών, ταρακούνησε όλη την περιοχή, έγινε αισθητός στην Αθήνα και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας. Ένας σεισμός σε μια περιοχή που έχει αυξημένη σεισμικότητα, έχει δώσει πολλούς σεισμούς στο παρελθόν και είναι σεισμοί που ουσιαστικά συνδέονται με τον Κορινθιακό Κόλπο», είπε στη συνέχεια ο κ. Λέκκας και συνέχισε:

«Είναι ως ένα βαθμό φυσιολογικό, απλά πρέπει να υπάρχει πίστωση χρόνου να δούμε πως θα εξελιχθεί η σεισμική ακολουθία. (…) Περιμένουμε μετασεισμούς. Και θα δούμε πως εξελίσσεται η δραστηριότητα για να έχουμε πιο ασφαλή συμπεράσματα. Σε κάθε περίπτωση δεν υπάρχει κίνδυνος για τους κατοίκους, δεν υπάρχουν ζημιές. Οπότε πρέπει να περιμένουμε και να προσέχουμε λιγάκι τις επόμενες ώρες. Πρέπει να υπάρχουν μετασεισμοί, ενδεχομένως να υπάρξει και ένας μετασεισμός της τάξης 4-4,2 Ρίχτερ. Αλλά αυτά είναι υποθέσεις».

Τσελέντης: Σε δύο 24ωρα θα γνωρίζουμε εάν είναι ο κύριος σεισμός

Από την πλευρά του, ο Άκης Τσελέντης, με ανάρτησή του τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής, υπογράμμισε πως «ο 112χλμ. δυτικά-βορειοδυτικά της πρωτεύουσας. Αυτό οφείλεται στην κατευθυντικότητα των σεισμικών κυμάτων, επειδή το σεισμικό ρήγμα έχει μία κατευθυντικότητα από τη Δύση προς την Ανατολή. Άρα, έχουμε έντονη αισθητότητα στην Αττική, αλλά και στην Κόρινθο».

«Για να πούμε σίγουρα ότι είναι το κυρίως γεγονός πρέπει να περιμένουμε δύο 24ωρα για να δούμε πως εξελίσσεται η μετασεισμική ακολουθία η οποία μέχρι τώρα δεν μας έχει δώσει τον απαιτούμενο αριθμό μετασεισμών. Θα περίμενα λίγο περισσότερο. Μετατόπιση προς άλλα μεγάλο γειτονικά ρήγματα δε βλέπουμε», συνέχισε.
Δεν υπάρχουν αναφορές για ζημιέςΑξιωματικός υπηρεσίας του Αστυνομικού Τμήματος Ιτέας δήλωσε στο ethnos.gr για τον σεισμό: «Ήταν δυνατή η δόνηση αλλά μέχρι στιγμής δεν έχουμε κάποια αναφορά για ζημιές. Ο κόσμος ανησύχησε αλλά παραμένει κανονικά μέσα στα σπίτια του».
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ