ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Τρίτη 25 Οκτωβρίου 2022

Η Ασίνη στην Αργολίδα γιόρτασε τον Άγιο Δημήτριο με Αρχιερατικό Εσπερινό και περιφορά (βίντεο)

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 9:39:00 μ.μ. | | | |
Κόλλυβα
Στις 26 Οκτωβρίου όπου η Αγία μας Εκκλησία εορτάζει την μνήμη του Αγίου Ενδόξου Μεγαλομάρτυρος Δημητρίου του Μυροβλήτου, πανηγυρίζει ο φερώνυμος Ενοριακός Ιερός Ναός Αγίου Δημητρίου στην Ασίνη Αργολίδας.
Την παραμονή της εορτής, Τρίτη 25 Οκτωβρίου εψάλει Αρχιερατικός εσπερινός, χοροστατούντος του Μητροπολίτη Αργολίδας Νεκταρίου.
Στην συνέχεια ακολούθησε η λιτάνευση της Ιεράς εικόνας και των Ιερών Λειψάνων του Αγίου Δημητρίου σε όλη τη κωμόπολη της Ασίνης προς ευλογία των κατοίκων.
Ανήμερα της εορτής, Τετάρτη 26 Οκτωβρίου θα ψαλεί η ακολουθία του Όρθρου και θα τελεστεί Πανηγυρική Θεία Λειτουργία.
Μετά το πέρας του εσπερινού ο εφημέριος του ναού π. Στυλιανός Λέκκας, ευχαρίστησε τον Μητροπολίτη Αργολίδος Νεκτάριο, τους Ιερείς και τους πιστούς για την τιμή που έκαναν να παραβρεθούν και να τιμήσουν τον Άγιο Δημήτριο.
Η εκκλησία του Αγίου Δημητρίου βρίσκεται στο κέντρο του οικισμού. Είναι μονόχωρη με δίρριχτη αετωματική στέγη και φέρει τα χαρακτηριστικά των εκκλησιών του 19ου αι. Στα νότια του ναού υπάρχει πυργοειδές κωδωνοστάσιο της ίδιας εποχής, αξιόλογο έργο Τηνιακών μαρμαροτεχνιτών. Στο πλαίσιο αντιμετώπισης των φθορών που παρουσίαζε το κωδωνοστάσιο, το 2004 πραγματοποιήθηκαν εκτεταμένες εργασίες αποκατάστασής του.
Η Ασίνη είναι ένας αρχοντικός οικισμός που βρίσκεται 10χλμ. Ν.Α. της πόλης του Ναυπλίου με πληθυσμό 1064 κατοίκων. Η Ασίνη βρίσκεται κτισμένη κάτω από το βουνό αυγό ομώνυμο από το σχήμα του βουνού που στην κορυφή του βρίσκεται η εκκλησία του προφήτη Ηλία.
Αγροτική κυρίως περιοχή όπου καλλιεργούνται δημητριακά, κηπευτικά, ελιές και πολλά εσπεριδοειδή.
Κατά την τουρκοκρατία ονομαζόταν ¨τζεφέραγα¨ από τον ομώνυμο διοικητή της περιοχής Τζεφέρ Αγάς. Το 1902 μετονομάστηκε σε ¨Ασίνη¨ που προέρχεται από την Αρχαία Ασίνη. Εκεί διασώζεται και η Ακρόπολη που υψώνεται στην κορυφή του λόφου, δίπλα στη θάλασσα, λίγο πριν από το Τολό.
Στους Μυκηναϊκούς χρόνους βρέθηκε σε μεγάλη ακμή, και αποτέλεσε το λιμάνι των Μυκηνών. Το 700 π.χ. κυριεύτηκε και λεηλατήθηκε από τους Αργείους που την κατέστρεψαν ολοσχερώς πλην του ναού του Πυθαέα Απόλλωνα.
Αναφορά για την πόλη γίνεται στην Ιλιάδα του Ομήρου, καθ΄ ότι οι Ασίνιοι με τον βασιλιά τους, μετείχαν στον Τρωικό πόλεμο.
Τον επίλογο της πανάρχαιας πολιτείας μας περιγράφει με συγκίνηση και δραματικότητα ο Γ. Σεφέρης στο ποίημα του «ο Βασιλιάς της Ασίνης».

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ