ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Σάββατο 29 Οκτωβρίου 2022

Πόρισμα κόλαφος Ευρωπαίων "ράμπο" για την Ελλάδα - Ζητούν επιστροφή αγροτικών επιδοτήσεων - Ποιος θα πληρώσει το "μάρμαρο;"

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 9:02:00 μ.μ. | | |
Κόλαφος φέρεται να είναι το πόρισμα των Ευρωπαίων ράμπο για τo σύστημα πληρωμών και ελέγχων στην Ελλάδα.

Σε νέες περιπέτειες φαίνεται να μπαίνουν 500.000 και πλέον αγρότες και κτηνοτρόφοι, δικαιούχοι αγροτικών επιδοτήσεων στη χώρα μας, δηλαδή όσοι λαμβάνουν ενιαία ενίσχυση.

Το πόρισμα των Ευρωπαίων ράμπο που βρέθηκαν στη χώρα μας από τις 27/6/2022 έως την 1/7/2022 και από τις 4/7/2022 έως τις 8/7/2022 φέρεται να περιλαμβάνει παρατηρήσεις για το σύστημα πληρωμών και ελέγχων όσον αφορά στις επιδοτήσεις του πυλώνα 1 της ΚΑΠ, οι οποίες συνιστούν... κόλαφο για τον τρόπο διαχείρισης του καυτού αυτού ζητήματος.

Ούτε λίγο, ούτε πολύ οι ελεγκτές της ΕΕ φέρεται να διαπίστωσαν πολλαπλές αδυναμίες στο σύστημα καταβολής των αγροτικών επιδοτήσεων στην Ελλάδα. Οι έλεγχοι που πραγματοποιήθηκαν δε, ήταν τακτικοί και γενικοί. Πληροφορίες του ΑγροΤύπου αναφέρουν ότι παρατηρήσεις υπάρχουν για όλες τις κατηγορίες ενισχύσεων του πρώτου πυλώνα, την βασική ενίσχυση, το πρασίνισμα, την πολλαπλή συμμόρφωση κ.λπ. Σημειώνεται πως στο πλαίσιο των ελέγχων το περασμένο καλοκαίρι έγιναν και επιτόπιες επισκέψεις σε διάφορες περιοχές της χώρας, οι οποίες έβγαλαν... λαβράκια.

Η εν λόγω έκθεση των... ράμπο της ΕΕ είναι πολυσέλιδη (άνω των 50 σελίδων), αφορά σίγουρα το 2020 και το 2021, ερωτηματικό παραμένει τι συμβαίνει το 2022, ενώ καταλήγει πως εν πολλοίς οι διαδικασίες που ακολουθήθηκαν δεν έχουν τον ενδεδειγμένο βαθμό πιστότητας, καταλήγοντας μάλιστα στο συμπέρασμα ότι η χώρα μας πρέπει να επιστρέψει ένα 10% επί του ποσού που έλαβαν οι αγρότες ως επιδότηση όλα αυτά τα χρόνια.

Το ερώτημα που τίθεται στην προκειμένη περίπτωση είναι αν και με ποιό τρόπο θα κληθεί να πληρώσει τελικά τον λογαριασμό ο Έλληνας αγρότης, όπως επίσης αν το βάρος θα επωμιστεί το Ελληνικό δημόσιο, το οποίο έχει τη δυνατότητα (θεωρητικά τουλάχιστον) να μπει σε διαδικασία διαπραγμάτευσης για τη μείωση της ποινής αυτής...

Υπενθυμίζεται πως σε πρόσφατη ανακοίνωσή του ο ΟΠΕΚΕΠΕ, παραδέχεται τα περί ελέγχων, τονίζοντας τα ακόλουθα:

Λίγες μόλις ημέρες, μετά την ολοκλήρωση, στις 19.10.2022, της πληρωμής της προκαταβολής της βασικής ενίσχυσης έτους 2022 σε 533.921 δικαιούχους, ύψους 657,3 εκ ευρώ, κάποιοι προσπαθώντας να υποβαθμίσουν την επιτυχή μετάβαση της διαδικασίας στο gov.gr, επιχείρησαν να συσχετίσουν την πληρωμή αυτή με επιστολή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (Ε.Ε.), η οποία συνέπεσε να αποσταλεί στον Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε. στις 19.10.2022.

Προκειμένου να αποφευχθεί οποιαδήποτε τέτοιου είδους παρανόηση, πρέπει να διευκρινιστεί ότι:

Η επιστολή της Ε.Ε. δεν αφορά την πληρωμή της προκαταβολής έτους 2022 αλλά περιλαμβάνει προκαταρκτικές παρατηρήσεις, μετά από τακτικό έλεγχο που διενεργήθηκε από 27.6.2022 έως 1.7.2022 και από 4.7.2022 έως 8.7.2022 και αφορά τις προηγούμενες χρήσεις ετών 2020 και 2021.

Είναι, δυστυχώς, γνωστό ότι πολλές φορές τα προηγούμενα χρόνια τα όργανα της Κομισιόν έχουν προβεί σε παρατηρήσεις και καταλογισμούς, οι οποίοι αφορούν τα καθεστώτα ενίσχυσης και την εφαρμογή της πολλαπλής συμμόρφωσης. Η προσπάθεια την οποία το τελευταίο διάστημα καταβάλλει ο Οργανισμός προκειμένου να άρει όλα τα σημεία των σχετικών παρατηρήσεων είναι τεράστια και στο πλαίσιο αυτό συμπεριλαμβάνεται και η μεταφορά της διαδικασίας υποβολής ενιαίας αίτησης ενίσχυσης και των πληρωμών στο κρατικό νέφος.

Η Διοίκηση του Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε. δέχεται πάντα την κριτική ακόμη και σε όσες περιπτώσεις δεν τη θεωρεί καλοπροαίρετη. Όμως, δεν θα επιτρέψει την προσπάθεια δημιουργίας εσφαλμένων εντυπώσεων που δεν εδράζονται σε πραγματικά δεδομένα. Αυτό το οφείλει στην προστασία του κύρους του Οργανισμού αλλά και στις προσπάθειες των εργαζομένων του.

Μπίκας Αλέξανδρος
Πηγή: agrotypos.gr
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ