ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Δευτέρα 17 Οκτωβρίου 2022

Νέος πονοκέφαλος για τους παραγωγούς της Αργολίδας: Κόβεται η συνδεδεμένη στο πορτοκάλι;

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 12:43:00 μ.μ. | | |
Κλούβα με εσπεριδοειδή
Πάει για κόψιμο η συνδεδεμένη στα πορτοκάλια με τη νέα ΚΑΠ, σύμφωνα με πληροφορίες του ΑγροΤύπου.


Οι παραγωγοί πορτοκαλιών βρίσκονται σε μεγάλη αναταραχή και ζητούν από την ηγεσία του ΥπΑΑΤ να πάρει μια επίσημη θέση για το θέμα.

Η συνδεδεμένη ενίσχυση, που έδιναν μέχρι σήμερα για τα πορτοκάλια που πήγαιναν προς χυμοποίηση, βοηθούσε στην απόσυρση των ποσοτήτων που είχαν ποιοτικά προβλήματα.

Οι τιμές παραγωγού στα πορτοκάλια για χυμό είναι πολύ χαμηλές και αν δεν εισπράξει ο παραγωγός την ενίσχυση δεν τον συμφέρει να τα πάει για χυμό.

Πρόβλημα θα δημιουργηθεί στην εγχώρια παραγωγή χυμού και αναμένεται η χώρα μας να γεμίσει από βραζιλιάνικο χυμό που εισάγεται με παγοκολώνες και σίγουρα δεν μπορεί να χαρακτηριστεί σαν φρέσκος.

Από την άλλη η μη απόσυρση πορτοκαλιών για χυμοποίηση θα φέρει μια αύξηση ποσοτήτων και πτώση τιμών, κάτι που συμφωνούν παραγωγοί, έμποροι αλλά και εξαγωγείς.

Στο μεταξύ μετά τις αντιδράσεις που υπήρξαν, πήρε πίσω ο ΕΛΓΑ την απόφαση για επιστροφή των προκαταβολών που πήραν οι παραγωγοί της Αργολίδας για τον παγετό του Ιανουαρίου του 2022.

Όπως τόνισε στον ΑγροΤύπο εκ μέρους του Συνεταιρισμού Σκαφιδακίου Αργολίδας, ο κ. Θωμάς Φάκλαρης, «τα πορίσματα του ΕΛΓΑ είναι απαράδεκτα. Το καλοκαίρι καταβλήθηκε η καταβολής των προκαταβολών 300 ευρώ / στρέμμα, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΔΑΟΚ Αργολίδας που έκανε λόγο για ζημιά σε ποσοστό 70%.

Στη συνέχεια ήρθαν τα πορίσματα και στην μεγάλη πλειοψηφία δίνουν ζημιά σε ποσοστό 20 - 25%. Στην αρχή ζήτησαν από τον ΕΛΓΑ να επιστραφεί το 300άρι. Τώρα ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ έκανε πίσω και δεν θα γίνουν οι επιστροφές, ενώ ανακοίνωσε ότι αντικατέστησε τον επόπτη Αργολίδας.

Όσοι αγρότες αισθάνονται ότι έχουν αδικηθεί από τα πορίσματα μπορούν να υποβάλουν ενστάσεις. Από 17 έως 20 Οκτωβρίου θα δοθεί η δυνατότητα στους παραγωγούς, των οποίων έληξε η προθεσμία υποβολής ενστάσεων. Ενστάσει θα κάνουν όσοι έχουν τα απαραίτητα έγγραφα και θα εξεταστούν ηγεσία του Υποκαταστήματος ΕΛΓΑ της Τρίπολης. Τελικά αποφασίστηκε θα γίνει συμψηφισμός οφειλών με επόμενες ζημιές και όχι επιστροφές προκαταβολών».

Παϊσιάδης Σταύρος
Πηγή: agrotypos.gr
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ