ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Δευτέρα 17 Οκτωβρίου 2022

Βουλευτής Αργολίδας Α. Πουλάς: Ανησυχία για το μέλλον των πορτοκαλιών στο καθεστώς της συνδεδεμένης ενίσχυσης

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 11:06:00 π.μ. |
Βουλευτής Αργολίδας Α. Πουλάς
Εάν συμπεριλαμβάνονται τελικά τα πορτοκάλια προς χυμοποίηση στα προϊόντα που προβλέπεται να ενταχθούν στις συνδεδεμένες ενισχύσεις σύμφωνα με το Στρατηγικό Σχέδιο της Ελλάδας για τη νέα ΚΑΠ της περιόδου 2023-2027 ρωτά ο βουλευτής Αργολίδας, Ανδρέας Πουλάς, τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σε σχετική επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή. 

Αφορμή για την κατάθεση της επίκαιρης ερώτησης αποτελεί η έλλειψη επίσημης ενημέρωσης των αγροτών σχετικά με το ποια προϊόντα τελικά θα ενταχθούν στο καθεστώς της συνδεδεμένης ενίσχυσης στη νέα ΚΑΠ 2023 – 2027.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της επίκαιρης ερώτησης:

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς: Τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Γ. Γεωργαντά

Θέμα: «Ανησυχία για το μέλλον των πορτοκαλιών στο καθεστώς της συνδεδεμένης ενίσχυσης»

Ενόψει της έγκρισης του Στρατηγικού Σχεδίου της Ελλάδας για τη νέα ΚΑΠ 2023-2027, γεγονός που θα οριστικοποιήσει τα αγροτικά προϊόντα της χώρας μας που θα ενταχθούν στο καθεστώς της συνδεδεμένης ενίσχυσης, μεγάλη ανησυχία επικρατεί στους πορτοκαλοπαραγωγούς της Αργολίδας σχετικά με την διατήρηση του εν λόγω καθεστώτος στα πορτοκάλια προς χυμοποίηση.

Μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει καμία επίσημη ενημέρωση των αγροτών σχετικά με το ποια προϊόντα θα ενταχθούν τελικά στη συνδεδεμένη ενίσχυση για τα έτη 2023 – 2027 και ποια θα αποκλειστούν, γεγονός που εντείνει ακόμη περισσότερο την αγωνία και τον προβληματισμό τους.

Υπενθυμίζεται ότι στην αρχική υποβολή του Στρατηγικού Σχεδίου για την ΚΑΠ 2023-2027 της χώρας μας, συμπεριλαμβάνονταν στις συνδεδεμένες ενισχύσεις δεκαεννέα προϊόντα. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μετά από σχετικές παρατηρήσεις πάνω στο Ελληνικό Στρατηγικό Σχέδιο για το πλαίσιο των συνδεδεμένων ενισχύσεων έκανε λόγο για αναθεώρηση του καθεστώτος των συνδεδεμένων ενισχύσεων τονίζοντας πως είναι καλύτερα να μη δίνονται οι συνδεδεμένες οριζόντια, αλλά με κριτήρια ποιότητας, προκειμένου να επιδοτηθούν τα βιολογικά προϊόντα, τα ΠΟΠ/ΠΓΕ ή τα προϊόντα καλλιεργητών που παράγονται µε «πράσινες» πρακτικές (π.χ. με στάγδην άρδευση).

Δεδομένου ότι οι συνδεδεμένες ενισχύσεις είναι κρίσιμης σημασίας, τόσο για τη συνέχεια των καλλιεργητικών εργασιών των αγροτών, όσο και για την επιβίωσή τους, ιδιαίτερα σε μία χρονική περίοδο που τα χτυπήματα για τον αγροτικό τομέα είναι αλλεπάλληλα, εξαιτίας της δυσθεώρητης αύξησης τους κόστους της ενέργειας και των αγροτικών εφοδίων και

Δεδομένου ότι ενδεχόμενος αποκλεισμός των πορτοκαλιών προς χυμοποίηση από το καθεστώς της συνδεδεμένης ενίσχυσης θα πλήξει ανεπανόρθωτα την αγροτική παραγωγή και το εισόδημα πολλών παραγωγών της Αργολίδας οδηγώντας την περιοχή σε οικονομικό μαρασμό

Ερωτάται ο αρμόδιος κ. Υπουργός:

1. Συμπεριλαμβάνονται τα πορτοκάλια προς χυμοποίηση στα προϊόντα που προβλέπεται να ενταχθούν στις συνδεδεμένες ενισχύσεις σύμφωνα με το Στρατηγικό Σχέδιο της Ελλάδας για τη νέα ΚΑΠ της περιόδου 2023-2027;;

Ο ερωτών βουλευτής
Ανδρέας Πουλάς
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ