ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Σάββατο 29 Οκτωβρίου 2022

Γ.Γκιόλας: Να προχωρήσει η σύσταση οριζόντιας ιδιοκτησίας για την εργατική κατοικία ώστε να πάρουν οι οικιστές τους οριστικά παραχωρητήρια

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 10:03:00 π.μ. |
Γ.Γκιόλας
Ερώτηση κατέθεσαν την Πέμπτη 27 Οκτωβρίου, 25 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ προς τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων μετά από πρωτοβουλία του βουλευτή Σωκράτη Βαρδάκη την οποία συνυπογράφει και ο βουλευτής Αργολίδας Γιάννης Γκιόλας και ζητούν να λυθεί το πρόβλημα των οριστικών παραχωρητηρίων σε οικιστές του πρώην Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας.

Συγκεκριμένα, για οικισμούς που παραδόθηκαν σε δικαιούχους, δεν έχουν ακόμα εκδοθεί οριστικά παραχωρητήρια αφού δεν ολοκληρώθηκαν οι συστάσεις οριζόντιας ιδιοκτησίας. Αποτέλεσμα των καθυστερήσεων στην ολοκλήρωση της διαδικασίας των συμβολαίων- παραχωρητηρίων, είναι η αδυναμία μεταβίβασης των ακινήτων αλλά και η δυνατότητα υποθήκευσής τους προκειμένου να δανειοδοτηθούν.

Σημειώνεται ότι επί Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, με σημαντικές Υπουργικές αποφάσεις είχε μειωθεί ουσιαστικά το μεγάλο κόστος με το οποίο επιβαρύνονταν οι δικαιούχοι αλλά και είχαν ρυθμιστεί πολύ ευνοϊκά οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των.

Ακολουθεί ολόκληρο το κείμενο της ερώτησης:

Αθήνα, 27 Οκτωβρίου 2022

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον κ. Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων

Θέμα: «Να προχωρήσει η σύσταση οριζόντιας ιδιοκτησίας για οικισμούς πρώην ΟΕΚ, ώστε να πάρουν οι οικιστές τους τα οριστικά παραχωρητήρια»

Σοβαρό πρόβλημα για τους οικιστές των κατοικιών των οικισμών του καταργηθέντος Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας στο Ηράκλειο, αποτελεί η αδυναμία έκδοσης τίτλου οριστικής παραχώρησης κυριότητας (οριστικού παραχωρητηρίου) από τον πρώην Οργανισμό Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ), νυν ΔYΠΑ (Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης).

Συγκεκριμένα, για τους οικισμούς εργατικής κατοικίας της Αγίας Αικατερίνης Ηρακλείου, που παραδόθηκαν το 1995 στους δικαιούχους, αλλά και του Κατσαμπά Ηρακλείου που παραδόθηκαν το 2008, δεν μπορεί να εκδοθεί οριστικό παραχωρητήριο στους οικιστές, αφού ακόμα δεν προχώρησαν οι συστάσεις οριζόντιας ιδιοκτησίας. Ως εκ τούτου, δεν έχουν διαιρεθεί σε αυτοτελείς και ανεξάρτητες ιδιοκτησίες οι οικισμοί και δεν έχουν οριστεί τα ποσοστά συγκυριότητας στα οικόπεδα και στα κοινά μέρη των κτιρίων.

Να σημειωθεί ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ , με αποφάσεις του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, προχώρησε στη διόρθωση του αδικαιολόγητου κόστους που επιβαρύνονταν οι δικαιούχοι σε πολλές περιπτώσεις, αλλά και σε ευνοϊκές ρυθμίσεις ληξιπρόθεσμων χρεών τους.

Επιπλέον, προέβη σε ευνοϊκές μειώσεις των υπόλοιπων προς αποπληρωμή οφειλών σε περιπτώσεις εξόφλησης εντός συγκεκριμένου χρόνου (13097/661/2017 - ΦΕΚ 1403/Β/25-4-2017), καθώς επίσης και στην έγκριση του τύπου που αφορά στην οριστική παραχώρηση (Αριθμ. 34504/1285 – ΦΕΚ Τεύχος Β’ 2817/10.08.2017), με την προϋπόθεση της σύστασης οριζόντιας ιδιοκτησίας.

Με τον τρόπο αυτό, η προηγούμενη κυβέρνηση κατάφερε να επιλύσει ένα πρόβλημα που υφίσταται από το 1978.

Σε κάποιους οικισμούς ανά την επικράτεια η σύσταση έχει προχωρήσει. Στους συγκεκριμένους οικισμούς του Ηρακλείου όμως, ακόμα είναι σε εκκρεμότητα, και οι οικιστές τους σε ιδιότυπη ομηρία.

Επειδή, χωρίς τη σύσταση της οριζόντιας ιδιοκτησίας δεν μπορεί να προχωρήσει η οριστική μεταβίβαση στους δικαιούχους των κατοικιών που βρίσκονται σε οικισμούς του καταργηθέντος ΟΕΚ.

Ερωτάται ο Αρμόδιος Υπουργός

1. Για ποιους λόγους δεν προχωράει η σύσταση οριζόντιας ιδιοκτησίας για τους οικισμούς εργατικών κατοικιών που εκκρεμεί;

2. Ποιο το χρονοδιάγραμμα σύστασης οριζόντιας ιδιοκτησίας για τους οικισμούς εργατικής κατοικίας της Αγίας Αικατερίνης και του Κατσαμπά Ηρακλείου;

Οι ερωτώντες βουλευτές



ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ