ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Δευτέρα 3 Οκτωβρίου 2022

Γ. Γκιόλας: Να αποζημιωθούν και όχι να επιστρέψουν την προκαταβολή οι αγρότες της Αργολίδας

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 2:43:00 μ.μ. |
Αναφορά κατέθεσε σήμερα 3-10-2022 ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ Αργολίδας Γιάννης Γκιόλας προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με αφορμή το ψήφισμα των Αγροτικών Συνεταιρισμών Αργολίδας, με το οποίο ζητούν να τηρηθούν όσα ο ΕΛΓΑ αλλά και ο Υπουργός είχαν διαπιστώσει, προαναγγείλει και συμφωνήσει, για το θέμα της αποζημίωσης λόγω του καταστροφικού παγετού τον Ιανουάριο του 2022.


Οι αγρότες καταγγέλλουν τη στάση του ΕΛΓΑ να ζητήσει να επιστραφεί η προκαταβολή που δόθηκε μετά από έξι ολόκληρους μήνες, εκφράζοντας ταυτόχρονα και την απορία τους για την απόφαση αυτή. «Η προκαταβολή δόθηκε αφού όλοι διαπίστωσαν το μέγεθος της ζημιάς. Γιατί τώρα ζητούν να επιστραφεί;»Ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ Αργολίδας, ζητά από τον Υπουργό Α.Α.&Τ. να τηρήσει την υπόσχεση που έδωσε στους αγρότες και να δεχτεί την πρόταση του ΔΑΟΚ Αργολίδας που είναι το ύψος της αποζημίωσης να έχει κατώτατο όριο το 70%. Τα προβλήματα των αγροτών παραμένουν τεράστια και η Κυβέρνηση, αντί να προτείνει λύσεις γι’ αυτά, το μόνο που θέτει ως προτεραιότητα είναι να επιστραφεί η προκαταβολή. Ο εμπαιγμός των αγροτών είναι κάτι παραπάνω από οφθαλμοφανής. Ακολουθεί ολόκληρο το κείμενο της αναφοράς:Αθήνα 3-10-2022

Προς το Προεδρείο της Βουλής των Ελλήνων

ΑΝΑΦΟΡΑ

Προς τον κ. Υπουργό

Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Θέμα: «Να ακυρωθεί η απόφαση για την επιστροφή της προκαταβολής της αποζημίωσης στους αγρότες της Αργολίδας για τον παγετό του Ιανουαρίου 2022»

Με την παρούσα αναφορά σας κοινοποιώ το από 3-10-2022 ψήφισμα των Αγροτικών Συνεταιρισμών Αργολίδας με το οποίο εκφράζεται η έντονη δυσαρέσκεια των αγροτών για την απόφαση του ΕΛΓΑ να επιστραφεί η προκαταβολή που δόθηκε σε αυτούς, μετά τις εκτιμήσεις για ζημιές από τον καταστροφικό παγετό του Ιανουαρίου 2022.

Η προκαταβολή δόθηκε από τον ΕΛΓΑ, μετά την παρέλευση έξι ολόκληρων μηνών και αφού είχαν προηγηθεί οι εκτιμήσεις για τις ζημιές. Εκτός αυτού, υπήρξε και αυτοψία από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, τον Πρόεδρο του ΕΛΓΑ αλλά και έκθεση από τον ΔΑΟΚ Αργολίδας, γεγονός που πιστοποιεί ότι όλοι είχαν δει το μέγεθος της καταστροφής. Η αλλαγή στην αρχική στάση του ΕΛΓΑ, ο οποίος ζητά να επιστραφεί η προκαταβολή, θεωρείται πως εμπαίζει τους πληγέντες αγρότες.

Οι Αγροτικοί Συνεταιρισμοί επιπλέον ζητούν αυτό που ο ΔΑΟΚ Αργολίδας είχε προτείνει και ο κ. Υπουργός Α.Α.&Τ. όπως και ο ΕΛΓΑ είχαν συμφωνήσει σε συνάντησή τους με τους φορείς. Η αποζημίωση να έχει ελάχιστο ύψος στο 70%.

Παρακαλούμε για την απάντηση και ενημέρωσή μας επί του εν λόγω θέματος.

Συν:(1)Το από 3-10-2022 ψήφισμα των Αγροτικών Συνεταιρισμών Αργολίδας.

Αθήνα, 3 Οκτωβρίου 2022Ο καταθέτων βουλευτής

Γκιόλας Ιωάννης
Το ψήφισμα των Αγροτικών Συνεταιρισμών Αργολίδας:

ΨΗΦΙΣΜΑ
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ "ΠΡΟΚΑΤΑΒΟΛΩΝ" ΕΛΓΑ


Στιγμές κρατικής παραφροσύνης βιώνουν οι αγρότες της Αργολίδας τίς τελευταίες ημέρες,

καθώς καλούνται να επιστρέψουν τις "προκαταβολές" της αποζημίωσης πού έλαβαν από

τον ΕΛΓΑ τον Ιούνιο, για τον παγετό του Ιανουαρίου 2022.

Δεν υπάρχουν πραγματικά λόγια για να περιγράψουν την ανευθυνότητα του ΕΛΓΑ, αλλά

και της κυβέρνησης, αναφορικά με το θέμα, καθώς οι "προκαταβολές" όπως δηλώνει και

ο όρος, δίνονται όταν κάποιος έχει να λαμβάνει και υπόλοιπο.

Να ληφθεί υπόψη πως οι "προκαταβολές" υπολογίστηκαν αφού είχαν προηγηθεί εκτιμήσεις

απο τον ΕΛΓΑ, για αυτό μάλιστα και μεσολάβησαν έξι μήνες απο τον παγετό μέχρις την

πληρωμή τους.

Πέραν δε των εκτιμήσεων, έγινε αυτοψία στην πληγείσα περιοχή του (τότε) Υπουργού Α.Α.&Τ και του Προέδρου του ΕΛΓΑ και εκδόθηκε έκθεση απο την ΔΑΟΚ Αργολίδας.

Τί συνέβη λοιπόν τώρα, εννέα μήνες μετά τον παγετό και άλλαξαν αυτές οι εκτιμήσεις του ΕΛΓΑ ;

Μήπως το γεγονός ότι δεν μπορούν να τεκμηριωθούν ενστάσεις εκ μέρους των

παραγωγών καθώς έχουν εξαφανιστεί τα πειστήρια ;

Οπως και να έγινε το "μαγείρεμα", πρόκειται για ένα μεγάλο εμπαιγμό των αγροτών,

όπου για ζημιές πού ο Πρόεδρος του ΕΛΓΑ εκτίμησε τον Φεβρουάριο 2022 σε τριάντα εκατομμύρια ευρω, δόθηκαν προκαταβολές δέκα εκατομμυρίων ευρω και τώρα μεγάλο μέρος απο αυτές ζητείται να επιστραφεί.

Καταγγέλουμε την διαδικασία και καλούμε τον Υπουργό Α.Α&Τ. να επέμβει άμεσα για

την αποκατάσταση της προκλητικά εξόφθαλμης αδικίας πού υφίστανται οι αγρότες της Αργολίδας.

ΖΗΤΑΜΕ από το Δ.Σ. του ΕΛΓΑ, να πάρει απόφαση πού θα καθορίζει το ελάχιστο ύψος

αποζημίωσης στο 70% , όπως είχε εκτιμηθεί απο την ΔΑΟΚ Αργολίδας και συμφωνήθηκε στην συνάντηση με τους φορείς και τον Υπουργό.

ΠΥΡΓΕΛΑ 3 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2022

ΟΙ ΥΠΟΓΡΑΦΟΝΤΕΣ

"ΚΑΣΟΑ ΔΑΝΑΟΣ" ΑΕΣ, ΕΑΣΑ , Α,Σ, ΚΟΥΡΤΑΚΙΟΥ, Α.Σ. ΗΡΑΣ, Α.Σ.
ΠΥΡΓΕΛΑΣ,Α.Σ. ΔΑΛΑΜΑΝΑΡΑΣ, Α.Σ. ΑΤΡΕΑΣ, Α.Σ. ΝΕΑΣ ΤΙΡΥΝΘΑΣ "ΠΗΓΑΣΟΣ", Α.Σ. ΠΕΡΣΕΑΣ, Α.Σ. ΑΝΥΦΙΟΥ, Α.Σ. ΑΓΙΑΣ ΤΡΙΑΔΑΣ, Α.Σ. ΣΚΑΦΙΔΑΚΙΟΥ , Α.Σ. ΑΡΓΟΛΙΚΟΥ, Α.Σ. ΛΑΛΟΥΚΑ, Α.Σ. ΗΛΙΟΣ , Α.Σ. ΑΣΙΝΗΣ, Α.Σ. ΗΡΑΙΟΥ , Α.Σ. ΝΕΟΥ ΗΡΑΙΟΥ.
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ