ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Τρίτη 1 Νοεμβρίου 2022

Εργασία και διαδραστικός χάρτης μαθητών του 1ου Λυκείου Ναυπλίου για την Βιομηχανική κληρονομιά της Αργολίδας

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 9:38:00 π.μ. | | |
Στόχος του προγράμματος είναι να γνωρίσουν οι μαθητές/τριες ένα σημαντικό και άγνωστο στους νεώτερους κομμάτι της οικονομικής και κοινωνικής ζωής του τόπου μας: το βιομηχανικό του παρελθόν και να μοιραστούν τις γνώσεις που θα αποκομίσουν με την κοινότητα. 

Στο πλαίσιο αυτό μελέτησαν τις κτιριακές εγκαταστάσεις των εργοστασίων που λειτουργούσαν άλλοτε αλλά και τις ιστορίες ζωής των ανθρώπων που εργάζονταν σε αυτές. Αποτέλεσμα της δράσης είναι η καταγραφή και ψηφιακή παρουσίαση των ιστορικών βιομηχανικών υποδομών και των οικονομικών τους δραστηριοτήτων, η αποτύπωση της σημερινής τους κατάστασης και ο προβληματισμός για τις δυνατότητες αξιοποίησής τους.

Βιομηχανικές εγκαταστάσεις στην Αργολίδα


Από τα τέλη του 19ου αιώνα άρχισε να αναπτύσσεται στην Αργολίδα βιοµηχανία µεταποίησης και συσκευασίας αγροτικών προϊόντων. Στις αρχές του 20ου αιώνα και κυρίως την περίοδο του μεσοπολέμου αναπτύσσεται μια ακμαία κονσερβοποιία. 

Από την τοµάτα έβγαζαν κονσέρβες πελτέ, από τα σιτηρά, αλεύρι και µακαρόνια, ενώ τα καπνά συσκευάζονταν κι εξάγονταν. 

Κομβικό ρόλο έπαιξε όλη αυτή την περίοδο ο σιδηρόδρομος, που υπήρξε βασικό μεταφορικό μέσο για τη διακίνηση των προϊόντων που παρήγαγαν τα εργοστάσια της περιοχής. 

Τα περισσότερα από τα πρώτα εκείνα εργοστάσια επεξεργασίας αγροτικών προϊόντων λειτουργούσαν µέχρι τις αρχές της δεκαετίας του ΄70. Εκτός από τοµάτα, τα εργοστάσια αυτά επεξεργάζονταν και άλλα γεωργικά προϊόντα (µπάµιες, αρακά, κοµπόστες κλπ.), καθώς η Αργολίδα ήταν κάποτε ο «λαχανόκηπος της Αθήνας». 

Μετά άλλαξαν η καλλιέργειες, η τοµάτα αντικαταστάθηκε από τα εσπεριδοειδή και τα εργοστάσια ή έκλεισαν ή µετατράπηκαν σε συσκευαστήρια και χυµοποιεία εσπεριδοειδών προς εξαγωγή. 

Η οικιστική και τουριστική ανάπτυξη της πόλης ανάγκασε τις βιοµηχανίες να αποµακρυνθούν από τον αστικό ιστό. Στις μέρες μας έχει πια επέλθει εκτεταμένη αποβιομηχανοποίηση και στροφή της οικονομικής ζωής στον τουρισμό, με αποτέλεσμα πολλά αξιόλογα βιομηχανικά κτίρια να παραμένουν εγκαταλελειμμένα και ανεκμετάλλευτα. 

Ο μικρός αυτός οδηγός δίνει τη δυνατότητα στον κάτοικο ή τον επισκέπτη του Ναυπλίου και των κοντινών περιοχών να γνωρίσει τα κτίρια αυτά.

Δείτε στον διαδραστικό χάρτη 4 διαδρομές από το σχολείο μας σε σημαντικές βιομηχανικές εγκαταστάσεις του παρελθόντος…:
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ