ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Κυριακή 13 Νοεμβρίου 2022

Βράβευση για την "Απέραντη Αγάπη" στην αυλαία του 1ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Επιδαύρου

Πιστεύος Ξυπολιάς
Έπεσε η αυλαία του 1ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Επιδαύρου το βράδυ του Σαββάτου με την Τελετή Απονομής των βραβείων στις ταινίες και σενάρια που διακρίθηκαν στο διαγωνιστικό πρόγραμμα. Η τελετή πραγματοποιήθηκε στο Πνευματικό Κέντρο του Αγίου Βασιλείου, στο Λυγουριό Αργολίδας.

Εμπνευστής και δημιουργός του φεστιβάλ είναι ο σκηνοθέτης θεάτρου και κινηματογράφου, εικαστικός και συγγραφέας Χρήστος Προσύλης. Το φεστιβάλ διαχειρίζεται το Ινστιτούτο Κώδικα Υποκριτικής (Acting Code Institute).
Το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Επιδαύρου, έχει τεθεί κάτω από την ομπρέλα και την στήριξη του Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου Λονδίνου (ξεκίνησε το 2008), και του οποίου την ευθύνη για τη δημιουργία του και την καλλιτεχνική διεύθυνση, έχει επίσης ο Χρήστος Προσύλης. Υποστηρίζεται επίσης από τον Δήμο Επιδαύρου καθώς και από την Κοινωφελή Επιχείρηση Δήμου Επιδαύρου.

Το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Επιδαύρου, έχει την υποστήριξη του τοπικού Δήμου Επιδαύρου καθώς της Κοινωφελούς Επιχείρησης Δήμου Επιδαύρου και του τοπικού ιστορικού πολιτιστικού Προοδευτικού Συλλόγου Λυγουριού «Ο Καββαδίας».

Η ταινία των μαθητών του 1ου ΕΠΑΛ Άργους και 1ου Εργαστηριακού Κέντρου Άργους «ΜΙΑ ΑΠΕΡΑΝΤΗ ΑΓΑΠΗ» δημιουργία του 2019, βραβεύτηκε με το Βραβείο “Special Mention for Experimental Video – Cosmocinema Awards”. 

Η ταινία άνοιξε συμβολικά το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Επιδαύρου την πρώτη μέρα του προγράμματος προβολών εκπροσωπώντας άξια την περιοχή, αλλά και για τα μηνύματα αγάπης και ανθρωπιάς που στέλνει.

Το βραβείο απένειμε ο Πρόεδρος του τοπικού Ιστορικού Πολιτιστικού Προοδευτικού Συλλόγου Λυγουριού «Ο Καββαδίας» Ίωνας Ξυπολιάς στον τ. Διευθυντή του 1ου Ε.Κ. Άργους Νίκο Πιστεύο.

Λίγα λόγια για την ταινία…

Ένα ρεπορτάζ του Άκη Γκάτζιου, που είχε προβληθεί στο Mega τον Οκτώβριο του 2004, ενέπνευσε τους μαθητές του του 1ου ΕΠΑΛ και 1ου Ε.Κ. Άργους για την ταινία τους με τίτλο: «Μια Απέραντη Αγάπη».

Ήταν η τελευταία συνέντευξη που είχε παραχωρήσει τότε ο πρωταγωνιστής της ιστορίας ο Ιταλός γιατρός Φράνκο Ρομάνο, στον δημοσιογράφο Άκη Γκάτζιο, με οπερατέρ τον Γιώργο Ρασσιά.
Η ταινία των μαθητών είναι μια ιστορία αγάπης και ανθρωπιάς μέσα από τα μάτια ενός Ιταλού στρατιώτη που εκτυλίχθηκε στο Άργος του πολέμου 1941-1944.
 
Μέσα στις στάχτες του πολέμου, η μοίρα έμελλε να του προσφέρει την πιο όμορφη συνάντηση της ζωής του, εδώ στην Ελλάδα: Γνώρισε την μούσα του, τον έρωτά του, την Ευαγγελία του, μια όμορφη μοδιστρούλα από το Άργος, που την είδε πρώτη φορά καθώς εκείνη έπλενε το πρόσωπό της, στην αυλή του σπιτιού της. Το γιασεμί της αυλής, μάρτυρας των συναντήσεων τους. Χαιρόταν και τους αγκάλιαζε με τη φυλλωσιά του γλυκά. Και όπως αυτό άνθιζε στη δροσιά της νύχτας, έτσι άνθιζε και μεγάλωνε η αγάπη τους σκορπώντας το άρωμά του ….διαλύοντας το μίσος του παρανοϊκού πολέμου.

Το 1944, ο Franco Romano και η Ευαγγελία Τούμπανου μετά από πολλές περιπέτειες, παντρεύτηκαν και απέκτησαν δύο παιδιά. Τον Νίκο και τον Μπρούνο. Με τη λήξη του πολέμου η ιταλική κυβέρνηση ζήτησε την επιστροφή όλων των Ιταλών στρατιωτών και του Φράνκο στην πατρίδα του, με αποτέλεσμα το ερωτευμένο ζευγάρι να αποχωριστεί αναγκαστικά. Το 1945, ο Romano επέστρεψε και πήρε την οικογένεια του μαζί στην Ιταλία. Απέκτησαν 5 εγγόνια, ζούσαν αγαπημένοι πάντα κι ευτυχισμένοι, πιστοί στους όρκους που δίνανε κάτω από τα φυλλώματα του γιασεμιού, νέοι κάποτε…

Το 1998 η Ευαγγελία πέθανε. Ο Φράνκο μέχρι πριν λίγα χρόνια ερχόταν στο Άργος, και επισκεπτόταν το σπίτι με το γιασεμί όπου είχε συναντήσει στα χρόνια της κατοχής τη μοναδική του αγάπη. Σταμάτησε να έρχεται μόνο όταν έφυγε για να συναντήσει την αγαπημένη του Ευαγγελία.

Βασική πηγή για την έρευνα των μαθητών ήταν και το ίδιο το βιβλίο «Μια Απέραντη Αγάπη» που έγραψε ο πρωταγωνιστής της ιστορίας, ο Φράνκο Ρομάνο. Στο βιβλίο περιγράφονται γεγονότα από την κατοχή στο Άργος (1941-1944), καθώς και η στάση των Ιταλών και Γερμανών στρατιωτών απέναντι στους δοκιμαζόμενους από την πείνα και τις στερήσεις ντόπιους.
Το βιβλίο (εξαντλημένο) παραχωρήθηκε ευγενικά από την Αργολική Αρχειακή Βιβλιοθήκη Ιστορίας και Πολιτισμού μαζί με το αρχειακό υλικό που έχει διασωθεί για τον Φράνκο από τον Τάσο Τσάγκο.

Ο Πέτρος Τούμπανος, ανιψιός της αγαπημένης Ευαγγελίας Τουμπάνου μας παραχώρησε ευγενικά φωτογραφίες από το οικογενειακό Λεύκωμα και μας γοήτευσε με τις αφηγήσεις του για τον Φράνκο και την Ευαγγελία, όπως τις άκουσε από τους ίδιους αλλά και από τον πατέρα του.

Η ταινία ντύθηκε κυρίως, με την υπέροχη μουσική της Ευανθίας Ρεμπούτσικα. Η Ευανθία για άλλη μια φορά, μας πρόσφερε τις μαγικές νότες της, για να ταξιδέψουν τη δημιουργία των μαθητών μας.
Ευχαριστούμε όλους όσους .βοήθησαν να γίνει το όνειρο μας πραγματικότητα και ειδικά τους:
Ευανθία Ρεμπούτσικα, Βασίλη Σαλέα, Παντελή Βούλγαρη, Τάσο Μπουλμέτη, Άκης Γκάτζιος, Γιώργο Ρασσιά, Άκη Ντάνο, Πέτρο Τούμπανο.

Τα υπέροχα αυτά παιδιά είναι: Ηλιάνα Ράπτη, Παναγιώτα Συγίζη, Κωνσταντίνα Κατσικάρη, Κούβαλης Βασίλης, Ρηγόπουλος Γιώργος, Καρκαζής Σπύρος, Πάλλης Νίκος, Ραφαήλ Χότζα, Μπρούνο Μύρτος, Γκεράλντο Μουλφάι, Θοδωρής Νικολάου
 
....και οι δάσκαλοι τους: Τσίγκας Ηλίας, Δέδες Κώστας, Ντέμος Γιώργος, Προδρομίδου Κατερίνα, Αθανασάκος Δημήτρης και Πιστεύος Νίκος.
 
Η ταινία «Μία απέραντη Αγάπη - An Endless Love» στο Youtube:
https://www.youtube.com/watch?v=T5zHq8od1Uw

Ευχαριστούμε τον Χρήστο Προσύλη  και την Κριτική Επιτροπή του Φεστιβάλ για τη μεγάλη τιμή να βραβεύσει την ταινία μας. Ευχαριστούμε τον Δήμο Επιδαύρου καθώς, την Κοινωφελή Επιχείρηση Δήμου Επιδαύρου και τον Πολιτιστικό Σύλλογο Καββαδία για τη φιλοξενία και την πανέμορφη οργάνωση του Φεστιβάλ. Ευχόμαστε τα καλύτερα σε όλους!!

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ