ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Κυριακή 20 Νοεμβρίου 2022

Το Ναύπλιο 200 χρόνια μετά την απελευθέρωση του υποδέχθηκε το σπαθί του Στάικου Σταϊκόπουλου (βίντεο)

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 1:36:00 μ.μ. | | |
Κωστούρος
Ιδιαίτερα ιστορικής σημασίας στιγμή για την πόλη του Ναυπλίου αλλά και όλη την Αργολίδα καθώς την Κυριακή 20 Νοεμβρίου στα πλαίσια των εορτασμών για τα 200 χρόνια από την Απελευθέρωση του Παλαμηδίου και της πόλης του Ναυπλίου από τον Τουρικό ζυγό, οι τοπικές αρχές και πλήθος κόσμου υποδέχθηκαν το σπαθί του ήρωα Στάϊκου Σταϊκόπουλου.  
Η Άλωση της πόλης του Ναυπλίου είχε κορυφαία σημασία για την εδραίωση και έκβαση της Ελληνικής Επανάστασης. Από το Παλαμήδι, ξεκίνησε η απελευθέρωση της πόλης του Ναυπλίου από τους Τούρκους.
Ήταν η νύχτα της 29ης Νοεμβρίου του 1822, όταν μία ομάδα από 350 παλικάρια, υπό τη διοίκηση του Στάικου Σταϊκόπουλου, Έλληνα αγωνιστή του 1821, και υπό την ανωτάτη διεύθυνση του θρυλικού γέρου του Μοριά, Θεόδωρου Κολοκοτρώνη, κατέλαβαν με αιφνιδιασμό το Παλαμήδι από τα χέρια των κατεχόντων Οθωμανών.
Το γεγονός αυτό αποτελεί σημαντικότατο σταθμό στην ιστορία του Ναυπλίου, που υπήρξε έκτοτε η πρωτεύουσα της Πελοποννήσου και πρωτεύουσα στη συνέχεια του νεοσύστατου Ελληνικού κράτους.
Φέτος η πόλη του Ναυπλίου γιορτάζει τα 200 χρόνια της Άλωσης του Παλαμηδίου και της Απελευθέρωσής της με ένα δεκαήμερο εορταστικών – επετειακών εκδηλώσεων που διοεργανωνει ο Δήμος Ναυπλιέων, ο ΔΟΠΠΑΤ και Πολιτιστικοί φορείς.
Στα πλαισια αυτών των εκδηλώσεων την Κυριακή 20 Νοεμβρίου 2022 πραγματοποιήθηκε τελετή υποδοχής της σπάθας του ήρωα και απελευθερωτή του Παλαμηδίου και του Ναυπλίου Στάϊκου Σταϊκόπουλου από το Ίδρυμα Αγίας Τριάδας στην Τήνο,  με την ενεργή συμμετοχή του Συλλόγου "Αρματωμένοι Μωραϊτες".
Η υποδοχή της σπάθας του ήρωα πάνω σε στρατιωτικό όχημα, με την συνοδεία της αστυνομίας και μοτοσυκλετιστών της ΔΙΑΣ έγινε στις 11:30 το πρωί στην είσοδο της πόλης και στην συνέχεια η μεταφορά της στο ανδριάντα του Στάικου Σταϊκόπουλου.
Ακολούθησε η Τελετή παράδοσης - παραλαβής της σπάθας στον Δήμαρχο Ναυπλιέων και Επιμνημόσυνη δέηση που τέλεσε ο π. Παναγιώτης Κιντής.
Την εκδήλωση παρακολούθησαν οι βουλευτές Αργολίδας Γ.Ανδριανός, Γ.Γκιόλας και Α.Πουλάς, ο Δημαρχος Ναυπλιέων Δ.Κωστούρος, η Αντιδήμαρχος Νάντια Αναστασίου, ο Αντιδήμαρχος Κ.Ρούτουλας, η Πρόεδρος του ΔΟΠΠΑΤ Μ.Ράλλη, ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑ Ναυπλίου Γ.Καχριμάνης, εκπρόσωποι των στρατιωτικών Αρχών και των Σωμάτων Ασφαλείας κα.
Λίγο αργότερα στο Πολεμικό Μουσείο Ναυπλίου έγινε η εναπόθεση της σπάθας του Στάικου Σταϊκόπουλου σε ειδική προθήκη.
Όπως ανεφέρε ο κ. Κώστας Δημούλης Πρόεδρος του Συλλόγου "Αρματωμένοι Μωραϊτες" το σπαθί του ο Στάικος Σταικόπουλος το δώρησε σε κάποιο παλικάρι κατά την εξορία - φυλάκισή του στην Τήνο και έτσι περιήλθε στην ιδιοκτησία του μικρού Μουσείου της Αγίας Τριάδας Τήνου.
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ