ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Δευτέρα 21 Νοεμβρίου 2022

Βουλευτής Αργολίδας Α. Πουλάς: Επανέρχονται οι ιδιώτες - εργολάβοι σε καθαριότητα, φύλαξη και σίτιση στο Νοσοκομείο Ναυπλίου

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 6:13:00 μ.μ. |
Βουλευτής Αργολίδας Α. Πουλάς
Το θέμα της επαναφοράς ιδιωτών - εργολάβων σε καθαριότητα, φύλαξη και σίτιση στο Νοσοκομείο Ναυπλίου έφερε στη Βουλή, ο βουλευτής Αργολίδας Ανδρέας Πουλά με ερώτηση που κατέθεσε προς τον Υπουργό Υγείας. Ειδικότερα, ο κ. Πουλάς ερωτά τον αρμόδιο Υπουργό ποιες ανάγκες εξυπηρετεί η εμμονή στο μοντέλο των εργολάβων στα νοσοκομεία, που αποδεδειγμένα έχει αποτύχει και επιβαρύνει οικονομικά πολύ περισσότερο τους προϋπολογισμούς των νοσοκομείων, καθώς και αν προτίθεται να ανανεώσει τις συμβάσεις ορισμένου χρόνου των εργαζομένων στις υπηρεσίες εστίασης και μάγειρα, φύλαξης και καθαριότητας της Νοσοκομειακής Μονάδας Ναυπλίου ως ελάχιστη επιβράβευση τους για την προσφορά τους κατά την πανδημία.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

ΕΡΩΤΗΣΗ

Αθήνα, 21 Νοεμβρίου 2022

Προς τον Υπουργό Υγείας, κ. Α. Πλεύρη

Επανέρχονται οι ιδιώτες - εργολάβοι σε καθαριότητα, φύλαξη και σίτιση στο Νοσοκομείο Ναυπλίου.


Τα πραγματικά σχέδια της κυβέρνησης για την άλωση του δημόσιου χαρακτήρα του ΕΣΥ και την παράδοση του στους ιδιώτες βγαίνουν σιγά - σιγά στην επιφάνεια. Επιστρέφει ο εργασιακός μεσαίωνας, η εκμετάλλευση των εργαζομένων, η κακοπληρωμένη εργασία, η εργασιακή ανασφάλεια και η υποβάθμιση του ΕΣΥ.

Η κυβέρνηση αν δεν ανανεώσει τις συμβάσεις των υπαλλήλων (ΙΔΟΧ) που απασχολούνται στους τομείς φύλαξης, σίτισης και καθαριότητας, οδηγεί τα νοσοκομεία στο να επαναφέρουν τους ιδιώτες – εργολάβους, όταν στο παρελθόν έχει αποδειχθεί ότι το κόστος είναι μεγαλύτερο, ενώ θα φέρει και τους συμβασιούχους ορισμένου χρόνου αντιμέτωπους με το φάσμα της ανεργίας.

Συγκεκριμένα για την Νοσοκομειακή Μονάδα του Ναυπλίου βρίσκονται σε εξέλιξη δύο διακηρύξεις μέσω της Ανοιχτής Ηλεκτρονικής Διαδικασίας για την ανάδειξη εξωτερικού συνεργάτη για την παροχή:

1.) υπηρεσιών εστίασης και μάγειρα και

2.) υπηρεσιών φύλαξης ενώ μία τρίτη για παροχή υπηρεσιών καθαριότητας βρίσκεται στο στάδιο της Α’ Φάση Δημόσιας Διαβούλευσης τεχνικών προδιαγραφών.

Αναλυτικά στην περίληψη των δύο διακηρύξεων αναφέρονται τα εξής :

1. Ανακοινώνουμε ότι η Νοσηλευτική Μονάδα Ναυπλίου προκηρύσσει ηλεκτρονική ανοικτή δημόσια σύμβαση κάτω των ορίων για την για την ανάδειξη εξωτερικού συνεργάτη για την παροχή υπηρεσιών εστίασης και μάγειρα με CPV 55521200-0 για τις ανάγκες της Ν. Μ. Ναυπλίου του Γ. Ν. Αργολίδας για χρονικό διάστημα ενός (1) έτους, συνολικής προϋπολογιζόμενης δαπάνης 119.122,14€ συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ 24%.

2. Ανακοινώνουμε ότι η Νοσηλευτική Μονάδα Ναυπλίου προκηρύσσει ηλεκτρονική ανοικτή δημόσια σύμβαση κάτω των ορίων για την ανάδειξη εξωτερικού συνεργάτη για την παροχή υπηρεσιών φύλαξης, με CPV:79713000-5 προϋπολογιζόμενης δαπάνης 115.019,18 € συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ 24% για τις ανάγκες του Γενικού Νοσοκομείου Αργολίδας – Νοσηλευτική Μονάδα Ναυπλίου.

Ενώ στην ανακοίνωση για την διαβούλευση αναφέρονται:

Στα πλαίσια προγραμματισμού Διαγωνισμού για την ανάδειξη αναδόχου για την παροχή υπηρεσιών καθαριότητας με CPV 90911200-8 και συνολικό προϋπολογισμό 188.435,06€ συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ, η Ν.Μ. Ναυπλίου προβαίνει στην παρούσα πρόσκληση για δημόσια διαβούλευση.

Από τα παραπάνω συμπεραίνεται ότι για τις υπηρεσίες εστίασης και μάγειρα, φύλαξης και καθαριότητας το νοσοκομείο θα αναγκαστεί να δαπανήσει 422.576,38 ευρώ για ένα έτος ως αμοιβή των εργολάβων- ιδιωτών, την στιγμή που η αντίστοιχη δαπάνη σήμερα με το υπάρχον απασχολούμενο προσωπικό ανέρχεται σε 250.000,00 ευρώ περίπου. Συνυπολογιζόμενα και τα έξοδα αγοράς υλικών και αναλωσίμων για την καθαριότητα το ποσό αυτό δεν ξεπερνά τα 280.000,00 ευρώ για ένα έτος.

Η κυβέρνηση οδηγεί τα νοσοκομεία στην επαναφορά των ιδιωτών – εργολάβων με μεγαλύτερο κόστος, γεγονός που σημαίνει σπατάλη του δημοσίου χρήματος, ενώ ταυτόχρονα «ανοίγει στην πόρτα» στην εργασιακή εκμετάλλευση των εργαζομένων με μισθούς πείνας και στις απαράδεκτες συνθήκες εργασίας που έχουν ως αποτέλεσμα αμφίβολης ποιότητας υπηρεσίες, όπως αποδείχθηκε κατά το παρελθόν.

Παράλληλα τους υπάρχοντες εργαζόμενους που έδωσαν τα πάντα μέσα στην πανδημία σε πολύ δύσκολες υγειονομικές συνθήκες με τεράστιους κινδύνους και πολύ κόπο, η κυβέρνηση αντί να τους επιβραβεύσει, μεριμνώντας για το εργασιακό τους μέλλον, επιλέγει να τους οδηγήσει στην ανεργία.

Κατόπιν των ανωτέρω ερωτάται ο κύριος Υπουργός:

1. Ποιες ανάγκες εξυπηρετεί η εμμονή στο μοντέλο των εργολάβων στα νοσοκομεία, που αποδεδειγμένα έχει αποτύχει και επιβαρύνει οικονομικά πολύ περισσότερο τους προϋπολογισμούς των νοσοκομείων;

2. Προτίθεστε να ανανεώσετε τις συμβάσεις ορισμένου χρόνου των εργαζομένων στις υπηρεσίες εστίασης και μάγειρα, φύλαξης και καθαριότητας της Νοσοκομειακής Μονάδας Ναυπλίου ως ελάχιστη επιβράβευση τους για την προσφορά τους κατά την πανδημία;

Ο ερωτών βουλευτής
Ανδρέας Πουλάς
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ