ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Τρίτη 8 Νοεμβρίου 2022

Φαντασμαγορική η πανσέληνος του Νοεμβρίου πάνω από το Ναύπλιο και το Άργος

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 7:07:00 μ.μ. | |
Ηρακλής με σελήνη
Η Πανσέληνος του Νοεμβρίου 2022 κορυφώθηκε την Τρίτη 8/11, συνοδευόμενη από μια ολική σεληνιακή έκλειψη που δεν ηταν ορατή από την Ελλάδα. Με φωτεινότητα που άγγιζε το 100% καταγράψαμε την πανσέληνο του Νοεμβρίου σε Ναύπλιο και Άργος.
Η ολική έκλειψη έλαβε χώρα την Τρίτη, όμως έφτασε στο μέγιστο σημείο της το μεσημέρι ώρα Ελλάδας, οπότε δεν ήταν ορατή από τη χώρα μας. Ήταν η τελευταία ολική έκλειψη του φεγγαριού έως τον Μάρτιο του 2025.
Η έκλειψη ήταν ορατή, μεταξύ άλλων, από την Ανατολική Ασία, Ιαπωνία, Αυστραλία, Ειρηνικό Ωκεανό, καθώς επίσης από τμήματα της Βόρειας και Νότιας Αμερικής και της Ρωσίας.
Μια σεληνιακή έκλειψη συμβαίνει όταν ο Ήλιος, η Γη και η Σελήνη σχηματίζουν σχεδόν μια ευθεία γραμμή στο διάστημα, ένα φαινόμενο γνωστό ως συζυγία. Το φεγγάρι γλιστρά σταδιακά στη σκιά του πλανήτη μας και ο σεληνιακός δίσκος αλλάζει χρώμα.
Αν θέλετε να δείτε την έκλειψη, μπορείτε να την παρακολουθήσετε το βίντεο παρακάτω:
 Παράλληλα σήμερα Τρίτη (περίπου στις 15:00 ώρα Ελλάδας) κορυφώθηκε η πανσέληνος, που οι Ινδιάνοι των ΗΠΑ ονόμαζαν "φεγγάρι του κάστορα", επειδή αυτή την εποχή οι κάστορες χτίζουν τα φράγματα τους και επίσης τότε έμπαιναν οι παγίδες για το κυνήγι τους.
Η φωτεινότητά του άγγιξε το 100%, ενώ στην Ελλάδα ανέτειλε στις 17:18 και θα δύσει στις 7:05. Η Σελήνη φαινόταν "γεμάτη" τόσο το βράδυ της Δευτέρας όσο και της Τρίτης.
Γιατί ονομάζεται "Φεγγάρι του Κάστορα"

Τόσο η πανσέληνος, όσο και ολόκληρος ο μήνας κατά τον οποίο πραγματοποιείται, παίρνουν συνήθως το όνομά τους από τα φυσικά φαινόμενα και τις συνήθειες του ζωικού βασιλείου που χαρακτηρίζουν την περίοδο αυτή. Αυτό σημαίνει ότι ολόκληρος ο Νοέμβριος είναι ο "μήνας του Κάστορα".

Συνήθως, οι ονομασίες της πανσελήνου και του εκάστοτε μήνα δίνονται από τις φυλές ιθαγενών της Αμερικής. Συγκεκριμένα για το Νοέμβριο, ο κάστορας αναφέρεται στα χαριτωμένα τρωκτικά, τα οποία μέχρι τις αρχές έχουν ήδη συλλέξει αρκετό φαγητό, προτού βρουν καταφύγιο μέσα στα δέντρα.
Άλλα ονόματα για την Πανσέληνο του Νοεμβρίου:

Το Παγωμένο Φεγγάρι (Φυλή Κρι): Αναφέρεται στην πτώση της θερμοκρασίας που παρατηρείται αυτή την περίοδο.
Το Φεγγάρι της Ανασκαφής (Φυλή Τλινγκίτ): Αναφέρεται στα μικρά ζώα που σκάβουν το έδαφος, αναζητώντας πεσμένους καρπούς.

Το Φεγγάρι του Οίστρου των Ελαφιών (Φυλές Ντακότα και Λακότα): Αναφέρεται στο γεγονός ότι αυτή είναι η περίοδος ζευγαρώματος των ελαφιών.
Την επόμενη μέρα 9 Νοεμβρίου, ο μακρινός πλανήτης Ουρανός θα βρεθεί στην κοντινότερη απόστασή του από τη Γη και θα φωτίζεται από τον Ήλιο, οπότε θα είναι φωτεινότερος από κάθε άλλη στιγμή του έτους. Θα φαίνεται στον ουρανό όλη τη νύχτα και έτσι θα δώσει μια καλή ευκαιρία για την παρατήρηση του (αν και λόγω της απόστασης του θα φαίνεται σαν μια μπλε-πράσινη κουκίδα από ένα καλό ερασιτεχνικό τηλεσκόπιο).
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ