ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Πέμπτη 17 Νοεμβρίου 2022

Συνάντηση Πουλά - Σκανδαλίδη με τον Σύνδεσμο Αγροτικών Συνεταιριστικών Οργανώσεων & Επιχειρήσεων Ελλάδας

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 10:24:00 π.μ. | |
ΠΑΣΟΚ
Στο πλαίσιο της προώθησης των προτάσεων του Συνδέσμου Αγροτικών Συνεταιριστικών Οργανώσεων & Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΑΣΟΕΕ) για τα φλέγοντα προβλήματα που απασχολούν τους αγρότες και κτηνοτρόφους της πατρίδας μας, πραγματοποιήθηκε στις 15/11/2022 συνάντηση στα γραφεία της Βουλής, του Προέδρου ΔΣ του ΣΑΣΟΕΕ Γιώργου Κατσούλη και των μελών του ΔΣ Χρήστου Μπαρλιά και Βασίλη Παρόλα, με κλιμάκιο του ΠΑΣΟΚ - Κινήματος Αλλαγής αποτελούμενο από τον Υπεύθυνο ΚΤΕ Αγροτικής Ανάπτυξης, Ανδρέα Πουλά, τη Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, Ευαγγελία Λιακούλη, τον Υπεύθυνο ΚΤΕ Ανάπτυξης, Απόστολο Πάνα και τον Υπεύθυνο ΚΤΕ Οικονομικών, Κώστα Σκανδαλίδη.

Οι προτάσεις του ΣΑΣΟΕΕ, περιλάμβαναν αναγκαίες άμεσες παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν στον τομέα της αντιμετώπισης του κόστους παραγωγής (ζωοτροφές, λιπάσματα, ενέργεια-ηλεκτρική ενέργεια-καύσιμα, φυτοπροστατευτικά & κτηνιατρικά φάρμακα), στην αντιμετώπιση των αγροτικών χρεών από τις τραπεζικές απειλές για κατασχέσεις και την αναγκαιότητα προστασίας Α΄κατοικίας και σταβλικών εγκαταστάσεων, στην αναγκαιότητα ανασυγκρότησης του ΕΛΓΑ για ασφαλιστική κάλυψη της Αγροτικής παραγωγής από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής καθώς επίσης και την προστασία της αγροτικής παραγωγής από αθέμιτες εμπορικές πρακτικές (ελληνοποιήσεις, νοθείες κλπ).

Ο ΣΑΣΟΕΕ επί πλέον εξέθεσε τις απόψεις του για τις μεσο-μακροπρόθεσμες κατευθύνσεις της αγροτικής πολιτικής που αφορούν.

· Τον Στρατηγικό σχεδιασμό ανάπτυξης του πρωτογενούς τομέα αξιοποιώντας το νέο Κοινοτικό πλαίσιο (ΚΑΠ).

· Τον αναγκαίο στρατηγικό σχεδιασμό αναζωογόνησης της Ελληνικής Υπαίθρου με παράλληλη ενίσχυση των δομών υγείας, αγροτικής εκπαίδευσης και συμβουλευτικής υποστήριξης.

· Την Υλοποίηση σχεδίων διαχείρισης υδάτινων πόρων και την άμεση αναγκαιότητα ολοκλήρωσης της διαδικασίας των Εθνικών Σχεδίων Βόσκησης.

· Ενίσχυση των επενδύσεων με απλοποίηση των διαδικασιών ένταξης αγροτών & κτηνοτρόφων και παράλληλη έμφαση στα σχέδια βελτίωσης μικρής κλίμακας,

· Προώθηση της αξιοποίησης της τεχνολογίας με στόχο την άριστη διαχείριση των εισροών αγροτικής παραγωγής για αύξηση ποιοτικής παραγωγής με αντίστοιχη μείωση κόστους.

Από τον ΣΑΣΟΕΕ, έγινε ιδιαίτερη επισήμανση στην αναγκαιότητα της Εθνικής Συνεταιριστικής αναδιάρθρωσης στην βάση των διεθνών συνεταιριστικών αρχών. Η θεσμική εκπροσώπηση του συνεταιριστικού κινήματος απαιτεί πρωτίστως την στήριξη στις αρχές της Δημοκρατίας και της Αντιπροσωπευτικότητας. Όλοι οι συνεταιρισμοί είναι ίσοι. Έχουν πίσω τους συνεταιρισμένα μέλη. Δεν επιτρέπεται μια μειοψηφία συνεταιρισμών να ελέγχει την πλειοψηφία του θεσμικού οργάνου, όπως επιτρέπει ο σημερινός συνεταιριστικός νόμος. Η στήριξη στις συνεταιριστικές αρχές είναι αναγκαιότητα για τον Σύνδεσμο Αγροτικών Συνεταιριστικών Οργανώσεων και Επιχειρήσεων Ελλάδας και προϋπόθεση ανάταξης του συνεταιριστικού κινήματος. Με αυτές ιδρύθηκε ο ΣΑΣΟΕΕ και καλεί όλα τα κόμματα να προωθήσουν και να στηρίξουν τις αναγκαίες νομοθετικές παρεμβάσεις που θα διασφαλίζουν την Δημοκρατία και την διαφάνεια.

Υπήρξε εποικοδομητική συζήτηση με τους εκπροσώπους του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής και συμφωνία στην αναγκαιότητα στήριξης του πρωτογενούς τομέα που πλήττεται σήμερα βάναυσα και απειλείται η βιωσιμότητά του. Δεσμεύτηκαν στην προώθηση νομοθετικής πρωτοβουλίας σε αυτή την κατεύθυνση. Επί πλέον συμφωνήθηκε η αναγκαιότητα ενίσχυσης του συνεταιριστικού κινήματος σύμφωνα με τις αρχές του συνεργατισμού ως προαπαιτούμενη για την αναγέννηση και ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα.

Εκ του ΔΣ

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ