ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2022

Ερμιονίδα: Αναβίωσε το έθιμο της ‘’Τσέτας’’ στο Πορτοχέλι

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 8:41:00 π.μ. | | | |
Βάρκες
Ολοκληρώθηκε με απόλυτη επιτυχία χθες Κυριακή 27/11, η αναβίωση του εθίμου της ‘’Τσέτας’’ στο Πορτοχέλι.

Μια γιορτή που οργανώθηκε από την Κοινότητα Πορτοχελίου, τον Πολιτιστικό Σύλλογο ‘’Ο Φάρος’’, τις εθελόντριες και τους εθελοντές του Πορτοχελίου με την στήριξη του Ν.Π. Κοινωνικής Πρόνοιας & Αλληλεγγύης, Πολιτισμού & Παιδείας του Δήμου Ερμιονίδας και των χορηγών μας.
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στη Μπάλτιζα, η οποία έχει πλέον πάρει την μορφή που της αρμόζει, ύστερα από αρκετή δουλειά και έχει μετατραπεί πλέον σε έναν από τους δημοφιλέστερους δρόμους περιπάτου για ντόπιους και επισκέπτες.

Η Γιορτή μας ξεκίνησε με την Παιδική χορωδία του ‘’Φάρου’’ ενώ την ίδια στιγμή προσέγγιζαν στο γραφικό λιμάνι τα ξύλινα παραδοσιακά ψαροκάικα υπό το φως των βεγγαλικών.
Συνεχίσαμε με το δρώμενο, υπό τις καλλιτεχνικές οδηγίες του Αντώνη Ρεμούνδου, που αναφέρονταν σε ιστορικές καταγραφές σχετικά με την Τσέτα, του πιο δημοφιλούς και περίτεχνου τρόπου ψαρέματος, μέχρι και πριν από μισό αιώνα περίπου, στο Πορτοχέλι.

Το δρώμενο πλαισιώθηκε άριστα από την Χορωδία και το Χορευτικό του Συλλόγου ‘’Ο Φάρος’’ και την Χορευτική Ομάδα του Δήμου Ερμιονίδας με τέτοιο τρόπο που κατάφεραν να μας ταξιδέψουν στο χρόνο και να ζωντανέψουν την παράδοση.
Στο τέλος της εκδήλωσης ο Πολιτιστικός Σύλλογος "Ο Φάρος’’ τίμησε με μια χειροποίητη αναμνηστική πλακέτα τους Θεόδωρο Ρετσίνα, Νικόλαο Λούμη και Ηλία Μαστροκόλια, τρεις ψαράδες που συμμετείχαν στην Τσέτα εκείνα τα χρόνια!

Δεν σας κρύβουμε πως είμαστε παραδοσιακοί!

Δεν σας κρύβουμε πως πιστεύουμε στην παράδοση!

Δεν σας κρύβουμε πως τιμούμε την παράδοση!

Νέοι και ηλικιωμένοι χόρεψαν υπό τους παραδοσιακούς νησιώτικους ήχους της ορχήστρας , τα ψάρια έβγαιναν ξεροψημένα από τα κάρβουνα, η αθερίνα, οι σαρδέλες και οι γαρίδες ζεστές και τραγανιστές από το τηγάνι, τα νόστιμα μαγειρεμένα φαγητά, το άφθονο κρασί, το τσίπουρο και η ρακή δεν άργησαν να μετατρέψουν την εκδήλωση στο απόλυτο θαλασσινό γλέντι μέχρι το βράδυ!
Έτσι, όπως παλιά!

Ένα μεγάλο μπράβο στις εθελόντριές μας, οι οποίες μαγείρεψαν, καθάρισαν, έβαλαν πλάτη σε όλα.

Εθελόντριες που αγαπούν τον τόπο τους, που θέλουν να ευημερεί, που θέλουν να προβάλλεται και είμαστε ευγνώμονες και περήφανοι που έχουμε τέτοιες γυναίκες.

Ένα μεγάλο μπράβο στους εθελοντές που ανέλαβαν τις βαριές εργασίες αλλά και τις καλλιτεχνικές.

Ένα μεγάλο μπράβο στον Πολιτιστικό Σύλλογο ‘’Ο Φάρος΄΄ για το καλλιτεχνικό τρόπο με το οποίο προσεγγίζει κάθε φορά την αναβίωση του εθίμου, δίνοντας πάντα ένα εξαιρετικό αποτέλεσμα.

Ένα μεγάλο ευχαριστώ στους ψαράδες μας που ήταν εκεί και χάριν σε αυτούς έχει νόημα αυτή η γιορτή.

Ένα μεγάλο μπράβο στον Πρόεδρο της Κοινότητας Κώστα Κόκκαλη που σε κάθε περίπτωση δίνει τον καλύτερό του εαυτό.
Και φυσικά ένα μεγάλο ευχαριστώ στους χορηγούς μας, που πάντα μας εμπιστεύονται και μας βοηθούν οικονομικά γιατί έχουν αντιληφθεί την πρόθεση και την αγάπη μας για τον τόπο.

Ευχαριστούμε θερμά:

Την Εταιρεία Avramar, τον Κώστα Μπαρδάκο από την Κοιλάδα, τον Βασίλη Λάμπρου, τον Γιάννη Τριγκάκη και τον κ. Τάσο για τα ψάρια.

Τα κρεοπωλεία Ζωγράφου, Παπαμιχαήλ και Δαγρέ.

Την Καταδυτική Εταιρεία Ergodive Loumis Diving Team.

Το Catering ΄΄Spitiko’’ .

Τους κυρίους Μπαλαμπάνη και Κοντοβράκη για τα κρασιά.

Τους αδελφούς Πήλουρη για τη μαναβική.

Τους αδελφούς Κονδύλη.

Τον Παντελή Βλαχογιάννη, τον Γιάννη Κοροντίνη και τον Λευτέρη Χάνο.

Τον Βαγγέλη Ζαραφωνίτη για την παραχώρηση της βάρκας του.

Τον Πέτρο Τσιφάκη για το λογότυπο της Κοινότητας στο πανί της βάρκας.

Το κατάστημα ‘’Σοκάκι’’ και τα εστιατόρια ‘’Τραντζιστοράκι’’ , ‘’Το Ουζάκι’’, ‘’Το Λιμάνι’’ και το ’’Costa Rika’’.
Τέλος, ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους εσάς που βρεθήκατε εκεί, μας τιμήσατε, μας αγκαλιάσατε και διασκεδάσατε μαζί μας εκεί, στην Μπάλτιζα, στο ομορφότερο λιμάνι του κόσμου!

Η Αντιδήμαρχος Τουρισμού Δήμου Ερμιονίδας,
Αγγελική Λούμη - Γιαννικοπούλου
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ