ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Πέμπτη 10 Νοεμβρίου 2022

Κλημεντίνες Αργολίδα: Καλό ξεκίνημα για τις εξαγωγές

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 8:53:00 π.μ. | | |
Κλημεντίνες
Συνεχίζονται οι κοπές για τα μανταρίνια Κλημεντίνες, ενώ σε κάποιες περιοχές έχουν ξεκινήσει οι εξαγωγές αν και δεν γίνονται ακόμη με εντατικούς ρυθμούς.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Συνδέσμου Εξαγωγέων Incofruit - Hellas, οι εξαγωγές μανταρινιών, από την αρχή της περιόδου μέχρι τις 4 Νοεμβρίου 2022, κυμάνθηκαν στους 1.404 τόνους, παρουσιάζοντας μια μείωση σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο που ήταν στους 2.455 τόνους. Η μείωση των εξαγωγών οφείλεται στην μικρή καθυστέρηση που είχαν φέτος τα μανταρίνια να πάρουν τον κατάλληλο χρωματισμό.

Έλλειψη εργατών υπάρχει και στα περιβόλια με τα μανταρίνια, όπως και στις υπόλοιπες καλλιέργειες της χώρας μας. Στην γειτονική Αλβανία υπάρχουν εργάτες από τις βόρειες φτωχές περιοχές που θέλουν να έρθουν να εργαστούν αλλά δεν γνωρίζουν τον τρόπο, ενώ και οι διπλωματικές αρχές μας δεν έχουν «ενεργοποιηθεί» σε μεγάλο βαθμό.

Στο μεταξύ έκαναν την εμφάνισή τους οι Κλημεντίνες στη λιανική και στις λαϊκές αγορές της Αθήνας με τιμές από 1 έως 1,80 ευρώ το κιλό.

Όπως τόνισε στον ΑγροΤύπο εκ μέρους του Συνεταιρισμού Σκαφιδακίου Αργολίδας, ο κ. Θωμάς Φάκλαρης, «στην περιοχή έχουν ξεκινήσει εδώ και αρκετές ημέρες οι εξαγωγές και υπάρχει ένα καλό ξεκίνημα. Η παραγωγή φέτος είναι καλή στις Κλημεντίνες και έχουν καλή ποιότητα. Ακόμη όμως τα μανταρίνια δεν έχουν καλό χρωματισμό λόγω των καιρικών συνθηκών και έχουν πάει λίγο πίσω οι κοπές. Πάντως υπάρχει έντονο ενδιαφέρον από πλευράς εμπορίου και οι τιμές παραγωγού είναι στα 55 λεπτά (μικτές) στα μανταρίνια που πάνε για εξαγωγή και στα 60 λεπτά για αυτά που πάνε για εγχώρια κατανάλωση».

Ο κ. Πέτρος Μπλέτας, παραγωγός από τη Σκάλα Λακωνίας, δήλωσε στον ΑγροΤύπο ότι «θέλουμε ακόμη μια εβδομάδα για να ξεκινήσουν οι εξαγωγές μανταρινιών στην περιοχή μας. Τα μανταρίνια που κόβονται αυτή την εποχή πάνε στην εγχώρια αγορά με τιμές παραγωγού (καθαρή) από 40 έως 50 λεπτά. Πάντως η ζήτηση για εξαγωγές είναι αυξημένη τα τελευταία χρόνια σε σχέση με τα πορτοκάλια γιατί όπως φαίνεται οι καταναλωτές τα προτιμούν για το πιο εύκολο ξεφλούδισμα. Πέρσι οι τιμές στα μανταρίνια δεν έπεσαν κάτω από 35 λεπτά σε όλη τη διάρκεια της εμπορικής περιόδου».

Ο κ. Χρήστος Κίτσιος, παραγωγός που καλλιεργεί 150 στρέμματα στην Κεστρίνη της Θεσπρωτίας, τονίζει στον ΑγροΤύπο ότι «συνεχίζονται οι κοπές με χαμηλούς ρυθμούς γιατί ακόμη δεν έχουν ξεκινήσει οι εξαγωγές. Φέτος θα πρέπει ο παραγωγός να πουλήσει τις Κλημεντίνες από 40 λεπτά και πάνω για να έχει εισόδημα γιατί το κόστος καλλιέργειας είναι αυξημένο. Πέρσι η τιμή ξεκίνησε από 37 - 40 λεπτά το κιλό. Δεν μπορεί να οι παραγωγοί φέτος να πουλήσουν χαμηλότερα σε σχέση με πέρσι. Από την πλευρά τους οι έμποροι «πιέζουν» για να ρίξουν τις τιμές».

Από την πλευρά του ο κ. Σπύρος Τάτσης, παραγωγός από Θεσπρωτία, τονίζει στον ΑγροΤύπο ότι «τα δέντρα φέτος φαίνεται να έχουν καλή παραγωγή, με καλή ποιότητα και ποσότητα. Στις κύριες παραγωγικές περιοχές, που είναι η Σαγιάδα, η Κεστρίνη, το Ασπροκκλήσι και το Ράι, τα δέντρα είναι φορτωμένα με μανταρίνια. Από τις 12 έως τις 15 Νοεμβρίου αναμένεται να ξεκινήσουν οι εξαγωγές, οπότε θα έχουμε υψηλούς ρυθμούς στις κοπές. Αυτό που θα πρέπει να κάνουν οι παραγωγοί της περιοχής είναι να οργανωθούν για να μπορέσουν να διαπραγματευτούν καλύτερα με τους έμπορους. Η τιμή παραγωγού αυτή την εποχή είναι στα 40 λεπτά το κιλό. Οι παραγωγοί έχουν αυξημένο κόστος και θα πρέπει τα μανταρίνια να μην πέσουν κάτω από το όριο των 40 λεπτών. Επίσης μεγάλο πρόβλημα υπάρχει με την έλλειψη εργατικών».

Ο κ. Μάριος Μπέης, παραγωγός από την Θεσπρωτία, τόνισε στον ΑγροΤύπο ότι «στην περιοχή του κάμπου Σαγιάδας καλλιεργούνται 15.000 στρέμματα με Κλημεντίνες. Το κόστος καλλιέργειας για ένα δέντρο που παράγει περίπου 90 κιλά είναι για τον μικρό παραγωγό στα 27 λεπτά και για τον μεγάλο στα 22 λεπτά (αφού μπορεί να έχει καλύτερες τιμές στα εφόδια κ.α.). Αν αυξηθούν όμως το επόμενο διάστημα τα μεροκάματα θα αυξηθεί ακόμη πιο πολύ και το κόστος. Οι παραγωγοί στην περιοχή θα πρέπει να καταλάβουν ότι δεν μπορούν να λύσουν το πρόβλημα με τις τιμές μόνοι τους. Θα πρέπει να οργανωθούν αλλά και να επικοινωνούν με τις άλλες περιοχές που παράγουν Κλημεντίνες για να έχουν μια καλύτερη εικόνα του εμπορίου και των εξαγωγών. Από Δευτέρα θα ξεκινήσει η εξαγωγή και θα δούμε που θα κάτσουν οι τιμές. Θα πρέπει όμως να υπάρξει στήριξη των παραγωγών για να συνεχίσουν να καλλιεργούν».

Παϊσιάδης Σταύρος
Πηγή: agrotypos.gr
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ