ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ

Παρασκευή 4 Νοεμβρίου 2022

Έκτακτη ενημέρωση από την πυροσβεστική για την κακοκαιρία "EVA" (βίντεο)

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 9:14:00 μ.μ. | |
Χάρτης κακοκαιρίας
Έκτακτη ενημέρωση για την κακοκαιρία "EVA" πραγματοποίησε στις 18:00 σήμερα, ο Εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, Επιπυραγός Ιωάννης Αρτοποιός από το Εθνικό Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων και Διαχείρισης Κρίσεων στο Μαρούσι.

Ακολουθεί το κείμενο της ενημέρωσης:

«Καλησπέρα σας από το κέντρο επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος.

Αποτελεί πια βεβαιότητα ότι ακραία καιρικά φαινόμενα εκδηλώνονται όλο και πιο συχνά. Είμαστε σε κλιματική κρίση.

Μόνο την τελευταία εβδομάδα το Πυροσβεστικό Σώμα κλήθηκε να αντιμετωπίσει 737 πυρκαγιές σε δασικές και αγροτοδασικές εκτάσεις, αριθμός ρεκόρ για τον μήνα Οκτώβριο.

Η πυρκαγιά στον Ίασμο Κομοτηνής έχει ελεγχθεί, στο μεγαλύτερο μέρος της περιμέτρου της, στον Ελλαδικό χώρο. Παρόλη τη δυσχέρεια στην πρόσβαση λόγω των ιδιαίτερα δύσκολων τοπογραφικών χαρακτηριστικών, επιχειρούν ισχυρές δυνάμεις Πολιτικής Προστασίας. Στα πλέον δυσπρόσιτα σημεία γίνονται συντονισμένες ενέργειες από ισχυρές επίγειες δυνάμεις και εναέρια μέσα για την τελική οριοθέτησή τους.

Όσον αφορά στο σύστημα της έντονης κακοκαιρίας με την ονομασία "EVA," όπως έχει ανακοινωθεί από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, αναμένεται να πλήξει σταδιακά, από αύριο το πρωί, μεγάλο μέρος της χώρας με κατά τόπους επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα που θα έχουν ως κύρια χαρακτηριστικά τα μεγάλα ύψη βροχής, τοπικά τις μεγάλες ραγδαιότητες και τη μεγάλη συχνότητα κεραυνών.

Γι’ αυτό το λόγο, σήμερα το απόγευμα εκδόθηκε προειδοποιητικό μήνυμα από το 112, προς τους κατοίκους του Βόρειου Ιονίου και της Περιφέρειας Ηπείρου, με ισχυρή σύσταση για περιορισμό, στις απολύτως απαραίτητες μετακινήσεις, κατά την εκδήλωση των καιρικών φαινομένων.

Ανάλογα με την εξέλιξη των φαινομένων και την ενημέρωση που θα έχουμε από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, θα αποσταλούν και άλλα μηνύματα από το 112, εφόσον κριθεί απαραίτητο.

Σήμερα το μεσημέρι πραγματοποιήθηκε ευρεία συντονιστική σύσκεψη με τη συμμετοχή της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου και της φυσικής ηγεσίας του Πυροσβεστικού Σώματος, αλλά και όλων των συναρμόδιων φορέων. Έχει εκδοθεί αναλυτική ανακοίνωση από το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας. Σύσκεψη θα πραγματοποιηθεί και αύριο, για την εκ νέου αξιολόγηση της εξέλιξης της κακοκαιρίας.

Όλες οι δυνάμεις Πολιτικής Προστασίας έχουν τεθεί στο μέγιστο βαθμό ετοιμότητας και επαγρύπνησης για την αντιμετώπιση κάθε έκτακτης ανάγκης από την εκδήλωση πλημμυρών.

Οι Πυροσβεστικές Υπηρεσίες των περιοχών που αναμένεται να εκδηλωθούν τα φαινόμενα, έχουν τεθεί σε κατάσταση αυξημένης ετοιμότητας και περαιτέρω κλιμάκωσης εφόσον απαιτηθεί, προκειμένου να αντιμετωπιστούν άμεσα τυχόν προβλήματα.

Απευθύνουμε ισχυρή σύσταση στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να ακολουθούν πιστά βασικές οδηγίες αυτοπροστασίας:Περιορίστε τις μετακινήσεις σας στις απολύτως απαραίτητες κατά τη διάρκεια των έντονων καιρικών φαινομένων

Έχετε πάντα υπόψη σε περίπτωση δημιουργίας χειμάρρων να μετακινηθείτε στα ψηλότερα σημεία του σπιτιού.

Μην διασχίζετε για κανένα λόγο χείμαρρους, ρέματα ή δρόμους που έχουν πλημμυρίσει, πεζή ή με όχημα, εάν βρεθείτε στη θέση αυτή. Για κανένα λόγο.

Θυμίζουμε επίσης ότι, όπως ανακοίνωσε σήμερα η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, το Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων θα επικαιροποιείται ανά 12 ώρες και θα είναι διαθέσιμο στην ιστοσελίδα emy.gr.

Για οποιαδήποτε εξέλιξη θα ακολουθήσει νεότερη ενημέρωση.»


Το πρώτο οργανωμένο βαρομετρικό χαμηλό πρόκειται να επηρεάσει τη χώρα μας από τη νύχτα της Παρασκευής μέχρι και τη Δευτέρα, το οποίο αναμένεται να φέρει τοπικά ισχυρές βροχές και καταιγίδες που δύνανται να δημιουργήσουν προβλήματα σε τοπικό επίπεδο.

Πιο αναλυτικά, από νωρίς το Σάββατο θα σημειώνονται τοπικές βροχές και λίγες σποραδικές καταιγίδες στο βόρειο Ιόνιο και τη δυτική Ήπειρο και πολύ τοπικές και πρόσκαιρες μπόρες στο υπόλοιπο Ιόνιο και τη δυτική Στερεά. 

Από το μεσημέρι θα αρχίσουν να γενικέυονται οι βροχές και οι καταιγίδες στη δυτική Ελλάδα (Ιόνιο, δυτική Στερεά, δυτική Πελοπόννησος, Ήπειρος) ενώ το απόγευμα προς το βράδυ θα ενταθούν παροδικά με το πέρασμα του ψυχρού μετώπου. 

Τη νύχτα θα αρχίσουν να σημειώνονται μπόρες και στην κεντρική και ανατολική Μακεδονία και την ανατολική Στερεά και ανατολική Πελοπόννησο(κυρίως γύρω από τα ορεινά) σε πολύ τοπικό επίπεδο, ενώ βροχές σε δυτική Μακεδονία και δυτική Θεσσαλία. 

Τα φαινόμενα θα είναι έντονα στο Ιόνιο και κυρίως τα δυτικά παράκτια της δυτικής Ελλάδας, όπου θα σημειωθούν ισχυρές βροχές, ισχυρές ριπές ανέμων, τοπικές χαλαζοπτώσεις με πολλές ηλεκτρικές εκκενώσεις. Περιορισμένη ορατότητα και αρκετές ομίχλες το πρωί σε Θράκη, κεντρική και ανατολική Μακεδονίας και βόρειο Αιγάιο, αλλά και χαμηλές νεφώσεις σε Κυκλάδες. Πάντως σε όλη την κεντρική, νότια και ανατολική χώρα θα επικρατήσει γενικά αίθριος καιρός μέχρι το απόγευμα του Σαββάτου.

Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις 4-5 και στο Μυρτώο τοπικά 6-7 μποφόρ το βράδυ, ενώ στο Ιόνιο νότιοι-νοτιοδυτικοί 5-7 και πρόσκαιρα τοπικά 8 μποφόρ. Η θερμορκασία σε πτώση στη δυτική Ελλάδα όπου θα φτάνει τους 22-23οC, ενώ στην υπόλοιπη τους 24-25οC.

Την Κυριακή, από νωρίς το πρωί θα σημειώνονται ισχυρές βροχές και καταιγίδες σε νότια και ανατολική Πελοπόννησο, νοτιοανατολική Στερεά, ενώ τοπικά έντονες βροχές σε ανατολική Θεσσαλία, κεντρική και ανατολική Μακεδονία, ενώ πιο τοπικά φαινόμενα από το μεσημέρι σε Κυκλάδες, ανατολικό Αιγαίο και Δωδεκάνησα. 

Αξιόλογες βροχές θα εκδηλώνονται στην υπόλοιπη Θεσσαλία, τη δυτική Μακεδονία και την κεντρική και βόρεια Στερεά. Επιπλέον, μπόρες και σποραδικές καταιγίδες θα σημειωθούν κυρίως στη νότια, τη δυτική και ορεινή Κρήτη. 

Τέλος, μπόρες και σποραδικές καταιγίδες θα εκδηλωνονται στο κεντρικό και νότιο Ιόνιο και τη δυτική Πελοπόννησο μέχρι το μεσημέρι, ενώ σταδιακά θα βελτιωθεί ο καιρός στη δυτική Ελλάδα. Τα πιο ισχυρά φαινόμενα αναμένονται στη νότια και ανατολική Πελοπόννησο και κυρίως στην Αττική και την κεντρική Εύβοια. Η περιοχή που δε θα επηρεαστεί καθόλου από ότι φαίνεται είναι η Θράκη εκτός από τα πιο δυτικά τμήματά της.

Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα πνέουν νότιες-νοτιοανατολικές διευθύνσεις με ένταση 4-6 και τοπικά 7 μποφόρ, ενώ στο Ιόνιο αρχικά από μεταβλητές διευθύνσεις 3-5 μποφόρ, ενώ από το μεσημέρι προς το απόγευμα θα στραφούν σε βόρειους-βορειοδυτικούς 4-6 μποφόρ. Η θερμοκρασία σε αισθητή πτώση, θα φτάνει τους 18-19οC εκτός από τη Θράκη στην οποία δεν αναμένονται φαινόμενα και ο υδράργυρος θα φτάσει τους 22-23οC.

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ