ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Παρασκευή 18 Νοεμβρίου 2022

Ιστορική στιγμή: Tο Ναύπλιο υποδέχεται την σπάθα του απελευθερωτή του Παλαμηδίου Στάικου Σταϊκόπουλου

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 9:01:00 μ.μ. | |
Στάικος Σταϊκόπουλος
Η Άλωση της πόλης του Ναυπλίου είχε κορυφαία σημασία για την εδραίωση και έκβαση της Ελληνικής Επανάστασης. Από το Παλαμήδι, ξεκίνησε η απελευθέρωση της πόλης του Ναυπλίου από τους Τούρκους.

Ήταν η νύχτα της 29ης Νοεμβρίου του 1822, όταν μία ομάδα από 350 παλικάρια, υπό τη διοίκηση του Στάικου Σταϊκόπουλου, Έλληνα αγωνιστή του 1821, και υπό την ανωτάτη διεύθυνση του θρυλικού γέρου του Μοριά, Θεόδωρου Κολοκοτρώνη, κατέλαβαν με αιφνιδιασμό το Παλαμήδι από τα χέρια των κατεχόντων Οθωμανών.

Το γεγονός αυτό αποτελεί σημαντικότατο σταθμό στην ιστορία του Ναυπλίου, που υπήρξε έκτοτε η πρωτεύουσα της Πελοποννήσου και πρωτεύουσα στη συνέχεια του νεοσύστατου Ελληνικού κράτο

Φέτος η πόλη του Ναυπλίου γιορτάζει  τα 200 χρόνια της Άλωσης του Παλαμηδίου και της Απελευθέρωσής της με ένα δεκαήμερο εορταστικών – επετειακών εκδηλώσεων.

Στα πλαισια αυτών των εκδηλώσεων την Κυριακή 20 Νοεμβρίου 2022 θα πραγματοποιηθεί τελετή αποδοχής της σπάθας του ήρωα και απελευθερωτή του Παλαμηδίου και του Ναυπλίου Στάϊκου Σταϊκόπουλου.

Η υποδοχή θα γίνει στις  11:30 το πρωί στην είσοδο της πόλης (λεωφ. Άργους και Μεγ. Αλεξάνδρου) και μεταφορά της στο ανδριάντα του Στάικου Σταϊκόπουλου

Θα ακολουθήσει η Τελετή παράδοσης - παραλαβής της σπάθας στον Δήμαρχο Ναυπλιέων και Επιμνημόσυνη δέηση

Στις  12:15 της ίδιας ημέρας στο  Πολεμικό Μουσείο Ναυπλίου θα γίνει η εναπόθεση της σπάθας του Στάικου Σταϊκόπουλου σε ειδική προθήκη.

(Σε περίπτωση βροχής η τελετή παράδοσης - παραλαβής θα πραγματοποιηθεί στη αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου του Δημαρχείου Ναυπλίου)

"Φέρνουμε στο προσκήνιο τη συμβολική ταύτιση της άλωσης με την ψυχική δύναμη των Ελλήνων και την δίψα για την ελευθερία.

Δίψα που σημαδεύει διαχρονική την ιστορική πορεία του Ελληνισμού και αποτυπώνεται περίτρανα στον αγώνα για την αποτίναξη του τουρκικού ζυγού.

Ας γιορτάσουμε όλοι μαζί την 200η Επέτειο της Απελευθέρωσης της πόλης μας μέσα από τις εικόνες και τους ήχους που θα πλημμυρίσουν το Ναύπλιο αυτές τις ημέρες." ανέφερε ο Δήμαρχος Ναυπλιέων Δημήτρης Κωστούρος.

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ