ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου 2022

Ανδριανός για τον προϋπολογισμό του 2023: Απέναντι στα εύκολα, τα κούφια και τα μεγάλα λόγια, εμείς απαντάμε με τα έργα και τα αποτελέσματά μας

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 5:53:00 μ.μ. |
Ανδριανός για τον προϋπολογισμό του 2023
Ο Βουλευτής Αργολίδας της Νέας Δημοκρατίας κ. Γιάννης Ανδριανός στην ομιλία του στη Βουλή στο πλαίσιο της συζήτησης του κρατικού προϋπολογισμού για το 2023 επεσήμανε μεταξύ άλλων τα εξής:

«Άκουσα τον προλαλήσαντα συνάδελφο. Πράγματι θέλει πολύ θράσος για να λέει αυτά που λέει και πράγματι το είχε το περίσσιο αυτό θράσος κάνοντας μάλιστα και μαθήματα στην κοινοβουλευτική ομάδα της Νέας Δημοκρατίας, αυτής της ιστορικής παράταξης. Ιδιαίτερα μαθήματα από τον ΣΥΡΙΖΑ δεν δεχόμαστε κυρίες και κύριοι συνάδελφοι. Και δεν πρέπει να ξεχνάει ο κύριος συνάδελφος, γεγονός που δεν ξεχνά ο ελληνικός λαός, ότι κάνατε τη μεγάλη κωλοτούμπα μετά το δημοψήφισμα και φορτώσατε τον ελληνικό λαό, έμμεσα και άμεσα με 100 δις ευρώ από τις πολιτικές του ΣΥΡΙΖΑ. Όλοι θυμούνται τα capital control και όλα τα υπόλοιπα που θέλετε να ξεχάσετε αλλά βέβαια δεν τα ξεχνούν οι Έλληνες πολίτες.

Αυτό που δεν μας είπε ο συνάδελφος πριν ήταν το τι ακριβώς -και το πώς ακριβώς- θα έκανε καλύτερα μια κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ αυτά τα τρεισήμισι εξαιρετικά δύσκολα χρόνια για τη χώρα, την οικονομία και την κοινωνία.

Εντέλει όμως αυτό δεν χρειάζεται, γιατί κάθε Ελληνίδα και κάθε Έλληνας, ακόμη και οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ, έχουν ήδη τεκμηριωμένη απάντηση σ’ αυτό το κρίσιμο ερώτημα.

Τα λόγια λοιπόν είναι εύκολα, όμως γίνονται δυσκολότερα όταν συγκρούονται αφενός με την πραγματικότητα και αφετέρου με τις πρόσφατες επιδόσεις της εκάστοτε πολιτικής δύναμης.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Με τον προϋπολογισμό του 2023, ολοκληρώνεται συμβολικά και ουσιαστικά ο πρώτος προγραμματικός κύκλος της Κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας και του Κυριάκου Μητσοτάκη, και ταυτόχρονα κατατίθενται οι βάσεις και οι προτεραιότητες για τον δεύτερο κύκλο, τη δεύτερη κυβερνητική τετραετία.

Και είμαστε αισιόδοξοι για την κρίση των πολιτών, είμαστε αισιόδοξοι για την ανανέωση της ισχυρής και αυτοδύναμης εντολής των Ελληνίδων και των Ελλήνων γιατί μέσα σ’ αυτά τα τέσσερα χρόνια η σημερινή Κυβέρνηση απέδειξε στην πράξη και μέσα σε ακραία δύσκολες συνθήκες τη σοβαρότητα, την αποτελεσματικότητα και την κοινωνική της ευαισθησία.

Μέσα σ’ αυτό τον πρώτο κύκλο, η χώρα είχε να αντιμετωπίσει μια αλληλουχία από μείζονες εξωγενείς κρίσεις, ξεκινώντας από την πανδημία και φτάνοντας στις συνέπειες που είχε η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία στις τιμές της ενέργειας και κατ’ επέκταση των εφοδίων παραγωγής και των καταναλωτικών προϊόντων.

Και βεβαίως, καθ’ όλο αυτό το διάστημα, είχαμε να αντιμετωπίσουμε και την συνεχώς εντεινόμενη και κλιμακούμενη τουρκική επιθετικότητα.

Και μέσα σ’ αυτή την τριπλή κρίση, η κυβέρνηση κράτησε πρώτα απ’ όλα την κοινωνία όρθια, αξιοποιώντας κάθε δημοσιονομική δυνατότητα και εξασφαλίζοντας σημαντικούς επιπλέον ευρωπαϊκούς πόρους που κατευθύνονται σε στοχευμένες παρεμβάσεις για την ανακούφιση των νοικοκυριών που πλήττονται περισσότερο.

Και ταυτόχρονα, μέσα σ’ αυτή την εξαιρετικά απαιτητική συνθήκη, η κυβέρνηση διασφαλίζει τις προοπτικές της ανάπτυξης και της κοινωνικής συνοχής για την επόμενη μέρα.

Καθόλου τυχαίο δεν είναι ότι η Ελλάδα καταγράφει ένα από τα ισχυρότερα διεθνώς ποσοστά ανάπτυξης εν μέσω των εξωγενών αυτών κρίσεων.

Καθόλου τυχαίο δεν είναι ότι είμαστε πρώτοι στην απορρόφηση των ευρωπαϊκών πόρων.

Και βεβαίως καθόλου τυχαία δεν είναι η σταδιακή αποκατάσταση της διεθνούς εμπιστοσύνης στις προοπτικές της εθνικής μας οικονομίας.

Και επειδή ιδιαίτερα σ’ αυτή τη συγκυρία οφείλουμε να το υπογραμμίζουμε αυτό, καθόλου τυχαίο δεν είναι ότι ακριβώς μέσα σ’ αυτή τη συγκυρία, η Ελλάδα αναβαθμίζει εντυπωσιακά την αποτρεπτική ικανότητα των Ενόπλων μας Δυνάμεων, αλλάζοντας τους συσχετισμούς ισχύος με επενδύσεις σε σύγχρονο εξοπλισμό στον αέρα, τη θάλασσα και τη ξηρά και με την ουσιαστική ενίσχυση των διεθνών μας συμμαχικών και του διπλωματικού μας κεφαλαίου.

Κάθε αμερόληπτος πολίτης λοιπόν, κάθε Ελληνίδα και κάθε Έλληνας μπορεί να βγάλει τα συμπεράσματά του ως προς το τι θα μπορούσε να συμβεί αυτά τα πολύ δύσκολα διεθνώς χρόνια από το 2019 μέχρι σήμερα αν στο τιμόνι της χώρας δεν βρισκόταν η σημερινή κυβέρνηση.

Βεβαίως, οι προκλήσεις παραμένουν, είναι έντονες και πιεστικές. Δεν κλείνουμε τα μάτια μπροστά στην πραγματικότητα. Αντιθέτως, είμαστε η μόνη πολιτική δύναμη σήμερα που υπηρετεί με συνέπεια τον διπλό στόχο της κοινωνικής συνοχής και της οικονομικής ανάπτυξης.

Στην κατεύθυνση αυτή, συνεχίζονται και στο 2023 με εξασφαλισμένους πόρους οι δράσεις για την αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων των κρίσεων στην κοινωνία μας με την επιδότηση σε ενέργεια και καύσιμα, την οικονομική ενίσχυση στους πληττόμενους.

Συνεχίζονται και ενισχύονται οι πολιτικές για την ελάφρυνση του βάρους από φόρους, τέλη και εισφορές σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις ώστε να ενισχυθεί ουσιαστικά το διαθέσιμο εισόδημα, οι αναπτυξιακές δυνατότητες και η απασχόληση, ενώ παράλληλα διατίθεται στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων το ποσό ρεκόρ των 12 δις ευρώ, εκ των οποίων τα 3,6 δισ. ευρώ από το σκέλος των επιχορηγήσεων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Αυξάνονται περαιτέρω ο κατώτατος μισθός και οι συντάξεις, οι μισθοί γιατρών.

Ενισχύονται οι προβλέψεις της κοινωνικής πολιτικής με την πρόσθετη οικονομική ενίσχυση 2,3 εκατομμυρίων πολιτών, την επέκταση του επιδόματος μητρότητας στους 9 μήνες στον ιδιωτικό τομέα και το σημαντικότατο πρόγραμμα για την στέγαση των νέων ζευγαριών.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Παρά τα πολύ θετικά οικονομικά αποτελέσματα που πέτυχε η σημερινή κυβέρνηση εμείς δεν πανηγυρίζουμε.

Ακούμε την αγωνία των νοικοκυριών που παρά τα μέτρα στήριξης δυσκολεύονται να τα βγάλουν πέρα λόγω της εξωγενούς ακρίβειας και ζητούν ακόμη αποτελεσματικότερες δράσεις για τη βιώσιμη ενίσχυση των πραγματικών εισοδημάτων.

Ακούμε την αγωνία των ανθρώπων της παραγωγής και της δημιουργίας, των αγροτών μας, των επαγγελματιών, των επιχειρήσεων που παίρνουν ανάσες ζωής από τα έκτακτα μέτρα αλλά ζητούν δυναμικότερη ανάπτυξη και εξωστρέφεια, που μόνο η σημερινή κυβέρνηση μπορεί να εξασφαλίσει.

Ακούμε τους πολίτες που είδαν τη σχέση τους με το κράτος να μεταμορφώνεται προς το καλύτερο μέσα από το πρόγραμμα της ψηφιοποίησης, τους συνταξιούχους που είδαν το επίμονο πρόβλημα της καθυστέρησης στην απονομή των συντάξεων να εξαλείφεται μέρα με τη μέρα, όλους αυτούς που ζητούν σήμερα αυτή η προσπάθεια να συνεχιστεί και να ολοκληρωθεί.

Και θέλω εδώ να υπογραμμίσω τον θετικό χαρακτήρα που έχει η παρέμβαση της Κυβέρνησης στις έως και καταχραστικές πρακτικές των τραπεζών που διασώθηκαν πολλές φορές την τελευταία δεκαετία με χρήματα των πολιτών:

Είναι απαράδεκτο να μειώνεται το κόστος λειτουργίας τους με το κλείσιμο υποκαταστημάτων με τη μείωση προσωπικού, με τις πιέσεις για εθελοντική έξοδο, και να μην υπάρχουν ΑΤΜ που να καλύπτουν πλήρως τις εξυπηρετούμενες περιοχές, ή να επιβάλλονται εξωφρενικές χρεώσεις όπως για παράδειγμα η αύξηση της επιβάρυνσης από τον Σεπτέμβριο στους πολίτες για εμβάσματα από 8 ευρώ σε 15.

Όπως επίσης, είναι απαράδεκτο να μην υπάρχει πρόβλεψη για την εξυπηρέτηση των πολιτών μεγαλύτερης ηλικίας στα γκισέ, αλλά να ισχύει και γι’ αυτούς ανεξαιρέτως το όριο των 400 ευρώ και πάνω, όταν αυτό περιλαμβανόταν στα έκτακτα μέτρα για τον κορονοϊό. Όλα αυτά λοιπόν πρέπει να τα δούμε.

Είμαι βέβαιος ότι τόσο μέχρι τις εθνικές εκλογές, όσο και με ανανεωμένη την αυτοδύναμη εντολή των πολιτών μετά από αυτές, η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και του Κυριάκου Μητσοτάκη θα συνεχίσει να εξυπηρετεί τον διπλό στόχο της οικονομικής ανάπτυξης και της κοινωνικής συνοχής, με ολοένα και μεγαλύτερη έμφαση στις ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες και τους πιο αδύναμους συμπολίτες μας.

Απέναντι στα εύκολα, τα κούφια και τα μεγάλα λόγια, εμείς απαντάμε με τα έργα και τα αποτελέσματά μας, με τη σοβαρότητα και την υπευθυνότητά μας, στην εξυπηρέτηση των συμφερόντων και των προοπτικών της πατρίδας και της κοινωνίας».
 
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ