ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου 2022

Νεκρή μεγαλόσωμη θαλάσσια χελώνα εντοπίστηκε σε παραλία της Αργολίδας

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 12:40:00 μ.μ. | |
Καρέτα καρέτα
Μια ακόμα θαλάσσια χελώνα ξεβράστηκε νεκρή σε παραλία της Αργολίδας, φέροντας τραύμα που αιμορραγούσε στο κεφάλι της.

Συγκεκριμένα η μεγαλόσωμη άτυχη θαλάσσια χελώνα εντοπίστηκε στο ύψος που στεγάζεται η Περιφέρεια Αργολίδας της Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου

Οι θαλάσσιες χελώνες αποτελούν έναν από τα πιο εντυπωσιακά αλλά και χρήσιμα για το οικοσύστημα, ζώα του πλανήτη. Ο καθένας νιώθει δέος όταν δει μία θαλάσσια χελώνα στο φυσικό της περιβάλλον. Εδώ και χρόνια όμως, ο άνθρωπος απειλεί το είδος, καθώς τα πλαστικά σκουπίδια που ρίχνονται σε ακτές και θάλασσα είναι ο κύριος λόγος θανάτου αυτών των υπέροχων ζώων. 

Το πρόβλημα είναι εμφανές στην Αργολίδα τα τελευταία χρόνια όπου βλέπουμε τεράστιο αριθμό νεκρών ζώων να ξεβράζονται στις ακτές κυρίως του Αργολικού κόλπου.

Συνήθως στην περιοχή μας, η αιτία θανάτου για τις χελώνες είναι τα χτυπήματα από σκάφη και η κατανάλωση πλαστικών υλικών. Επίσης μπλέκονται συχνά σε δίχτυα, ιδίως σε αυτά που τα έχουν παρατήσει στη θάλασσα.
Ερευνητές και θαλάσσιοι βιολόγοι σε όλο τον κόσμο πραγματοποιούν συνεχώς έρευνες για να εντοπίσουν τον κύριο λόγο θανάτου των θαλάσσιων χελωνών. Η ανθρώπινη παρέμβαση είναι η κορυφαία αιτία.

Τα θαλάσσια σκουπίδια είναι ο κύριος λόγος θανάτου στο 75% της πράσινης θαλασσοχελώνας και πάνω από 55% στην καρέτα καρέτα,  λένε οι επιστήμονες που πραγματοποιούν ερευνες.
Πρώτα από όλα, οι θαλάσσιες χελώνες μειώνονται συνεχώς, οπότε εάν κάποια στιγμή πρέπει να ενδιαφερθούμε για αυτές, αυτή η στιγμή είναι τώρα που μειώνονται και απειλούνται οι πληθυσμοί. Όμως υπάρχει και ο ρεαλιστικός λόγος, γιατί οι θαλάσσιες χελώνες παίζουν τον υπερπολύτιμο ρόλο του φροντιστή του οικοσυστήματος

Οι αποδείξεις του αρνητικού ρόλου που παίζει ο άνθρωπος έρχονται καθημερινά μέσα από τις νεκροψίες στις θαλάσσιες χελώνες.
Τα καπάκια τα μπερδεύουν με χονδροφόρα, ή γαστερόποδα ή δίθυρα, μερικά από τα οποία έχουν σκληρά εξωτερικά κελύφη. Αυτά μοιάζουν με μέδουσες, σουπιές, καλαμάρια ή άλλα κεφαλόποδα.

Μόνο σε μία νεκρή χελώνα εντοπίστηκαν 325 διαφορετικά πλαστικά θραύσματα ενώ σε άλλη βρέθηκαν 32 διαφορετικά κομμάτια δίχτυα και πετονιές.
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ