ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου 2022

Καιρός: Πιο πολύ με Πάσχα θα θυμίζουν τα φετινά Χριστούγεννα

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 6:35:00 μ.μ. |
Ήλιος
Με τους μετεωρολόγους να επιχειρούν να προβλέψουν τον καιρό οδεύοντας προς τα Χριστούγεννα, εκτιμάται πως θα βιώσουμε ήπιο καιρό και χωρίς ιδιαίτερο κρύο.

Ο καιρός θα θυμίζει περισσότερο Πάσχα, θερμοκρασιακά δηλαδή θα μοιάζει με Άνοιξη, παρά με Χριστούγεννα και Χειμώνα.

Ο μετεωρολόγος και Διευθυντής Ερευνών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, κ. Κωνσταντίνος Λαγουβάρδος, μιλώντας στο protothema, αναφέρθηκε σε μια σχεδόν ακραία για την εποχή συμπεριφορά του καιρού από πλευράς θερμοκρασιών, με την επιστημονική ομάδα να συνεχίζει να παρακολουθεί το φαινόμενο.

Όπως εξηγεί στο protothema μετά από μια παροδική πτώση της θερμοκρασίας σήμερα, θα ακολουθήσει «από την Τετάρτη μέχρι και την επόμενη Δευτέρα, 19 Δεκεμβρίου, ένα διάστημα με υψηλές θερμοκρασίες. Πρόκειται ουσιαστικά για μια θερμή εισβολή που θα επηρεάσει την Ανατολική Μεσόγειο, και συγκεκριμένα τη Νότια Ιταλία και το σύνολο των Βαλκανίων».

Σύμφωνα με τον κύριο Λαγουβάρδο, «την τελευταία δεκαετία, στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Δεκεμβρίου η μέση θερμοκρασία στην Αθήνα είναι οι 15 βαθμοί Κελσίου, στην Κρήτη οι 16,5 βαθμοί και στη Θεσσαλονίκη οι 11 βαθμοί». Τις προσεχείς ημέρες, προσθέτει, «αναμένουμε 25 με 26 βαθμούς στην Κρήτη, μια απόκλιση 10 βαθμών από τις κανονικές θερμοκρασίες στο έδαφος. Στην Αθήνα εκτιμούμε ότι θα δούμε 5 με 6 βαθμούς πάνω από τα κανονικά επίπεδα και στη Θεσσαλονίκη 6-7 βαθμούς πάνω από τα κανονικά».

Ωστόσο, την ερχόμενη βδομάδα ο υδράργυρος θα επανέλθει σε φυσιολογικά για την εποχή επίπεδα και θα έχουμε σχετικό κρύο, ενώ για μετά τα Χριστούγεννα, σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις, η θερμοκρασία θα υποχωρήσει και μετά τις 26 Δεκεμβρίου αναμένεται να δούμε βροχοπτώσεις. Υπάρχει δηλαδή, η τάση ο καιρός να είναι χειμωνιάτικος.

Οι τρεις μεγάλες θερμές εισβολές των προηγούμενων δεκαετιών

Εξετάζοντας τα διαθέσιμα στοιχεία από τις προηγούμενες δεκαετίες, ο Κώστας Λαγουβάρδος καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η επικείμενη θερμή εισβολή θα είναι αξιοσημείωτη και αυτό διότι θα έχει διάρκεια.

«Η προηγούμενη αντίστοιχη θερμή εισβολή για το ίδιο διάστημα ήταν το πρώτο δεκαήμερο του Δεκεμβρίου του 2010 με 23 βαθμούς στην Αθήνα και 29 βαθμούς στα Χανιά. Ένα δεύτερο σημαντικό συμβάν ήταν το διάστημα της 20ής με 23ης Δεκεμβρίου του 1963, οπότε η θερμοκρασία στην Αθήνα έφτασε τους 23 βαθμούς ξανά. Ένα τρίτο γεγονός ήταν το 1996. Τότε, στις 22 με 24 Δεκεμβρίου, είδαμε 21 βαθμούς στην Αθήνα και 28 στα Χανιά. Θα πρέπει να δούμε πώς θα πάει η φετινή θερμή εισβολή και αν θα σπάσει το ρεκόρ του 2010, που ήταν και το πιο σοβαρό γεγονός» επισημαίνει, καταλήγοντας, ο Κώστας Λαγουβάρδος από το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών.

Ο καιρός τρελάθηκε: Προς τα Χριστούγεννα με... κοντομάνικα

Ζεστά προβλέπονται λοιπόν, τα φετινά Χριστούγεννα, καθώς αναμένεται θερμή εισβολή από σήμερα Τετάρτη και για το επόμενο πενθήμερο που θα επηρεάσει την ανατολική Μεσόγειο.

Πρόκειται ουσιαστικά για μια θερμή εισβολή που θα επηρεάσει την ανατολική Μεσόγειο, και συγκεκριμένα τη νότια Ιταλία και το σύνολο των Βαλκανίων. Στην Αθήνα εκτιμάται πως η θερμοκρασία θα κυμανθεί 5 - 6 βαθμούς πάνω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα. Αύριο Πέμπτη προβλέπεται η θερμοκρασία να αγγίξει τους 20 βαθμούς!

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα έτη 2010, 2012, 2014, 2015, 2016, 2017 και 2019 η ημέρα των Χριστουγέννων κύλησε με καλές καιρικές συνθήκες, ενώ το 2010 ήταν μια ιδιαίτερα ζεστή για την εποχή ημέρα (πχ 25 βαθμοί στην Κρήτη) η οποία μάλιστα συνδυάστηκε με έντονη μεταφορά σκόνης από την Αφρική, γεγονός αρκετά σπάνιο.

Σχετικά ζεστός και βροχερός ήταν ο καιρός το 2013, ενώ το 2011 και 2018 το σκηνικό του καιρού ήταν αμιγώς χειμερινό.

Κατά το τέλος του Δεκεμβρίου ωστόσο, αρκετά συχνά, ο καιρός παρουσιάζει σημαντικές μεταβολές και εκδηλώνονται κακοκαιρίες.

Η προηγούμενη αντίστοιχη θερμή εισβολή ήταν το πρώτο δεκαήμερο του Δεκεμβρίου του 2010, με τον υδράργυρο στους 23 βαθμούς στην Αθήνα και τους 29 βαθμούς στα Χανιά.

Η εξέλιξη του καιρού


Η ατμοσφαιρική κυκλοφορία που θα επικρατήσει στην Κεντρική Μεσόγειο από τα μέσα της εβδομάδας θα έχει ως αποτέλεσμα τη μεταφορά θερμών αερίων μαζών προς τη χώρα και την άνοδο της θερμοκρασίας σε τιμές αρκετά πάνω από τις συνήθεις για την εποχή. Σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά δεδομένα του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr, η άνοδος της θερμοκρασίας θα ξεκινήσει από τα βορειοδυτικά την Τετάρτη 14/12 ενώ στην υπόλοιπη χώρα θα γίνει αισθητή από την Πέμπτη 15/12. Οι υψηλές θερμοκρασίες αναμένεται να διατηρηθούν έως και την Κυριακή 18/12.

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ