ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Παρασκευή 23 Δεκεμβρίου 2022

Η Λαϊκή Συσπείρωση καταψήφισε το στρατηγικό σχέδιο του Δήμου Επιδαύρου

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 8:41:00 π.μ. | |
Μπουρδάκος Ναπολέων
Από τις 16/11/2022 και για 15 ημέρες ήταν σε εξέλιξη η διαβούλευση για το επιχειρησιακό πρόγραμμα του Δήμου Επιδαύρου για το 2021-2024. Το τετραετές αυτό σχέδιο έπρεπε να είχε ψηφιστεί πριν το 2021 και όχι τέλη του 2022. 

Στη διαβούλευση όπως ήταν αναμενόμενο δεν συμμετείχε κανείς. Η δημοτική αρχή αρκέστηκε σε μία απλή ανακοίνωση στην σελίδα του δήμου για να καλέσει τους δημότες στη διαβούλευση. Θα ήταν άλλωστε περίεργο να καλεί τους δημότες να διαβάσουν και να τοποθετηθούν πάνω σε ένα κείμενο 282 σελίδων όταν η ίδια η δημοτική αρχή δεν το έκανε.

Εάν το είχε κάνει δεν θα διάβαζε κανείς στο κείμενο που δόθηκε στη διαβούλευση, μεταξύ άλλων, ότι στο Λυγουριό υπάρχει ακόμα Τράπεζα Πειραιώς, στη Νέα Επίδαυρο ΕΛΤΑ και στην Τραχειά δημοτικό σχολείο. Ακόμα από τα στοιχεία που παρατίθενται διαβάζουμε ότι στο δήμο Επιδαύρου εκτρέφονται πάνω από 100.000 αιγοπρόβατα και ότι οι εφαρμογές υπολογιστή που χρησιμοποιεί ο δήμος είναι στην καλύτερη δεκαπενταετίας. Επίσης αναφέρεται η αμαρτωλή ιστοσελίδα visit-epidavros.gr που δεν υπάρχει πια. Δεν περιμέναμε βέβαια κάτι καλύτερο από μία δημοτική αρχή που συντηρεί μία ιστοσελίδα (epidavros.gr) την οποία χρυσοπλήρωσε με χιλιάδες ευρώ και εδώ και τρία χρόνια δεν έχουν αλλάξει ούτε τα ονόματα των προέδρων των τοπικών κοινοτήτων.

Στο Στρατηγικό σχέδιο μπορούμε να διαβάσουμε και άλλα, χαρακτηριστικά της πολιτικής που ακολουθεί η δημοτική αρχή, όπως η εικόνα της ανακύκλωσης. Σύμφωνα με αυτό για απόβλητα ηλεκτρικού και ηλεκτρονικού εξοπλισμού, απόβλητα λιπαντικών ελαίων από τη συντήρηση του μηχανολογικού εξοπλισμού, μπαταρίες (συσσωρευτές) οχημάτων, μεταχειρισμένα ελαστικά οχημάτων, λαμπτήρες και φορητές μπαταρίες ο Δήμος δεν έχει συνάψει κάποια σύμβαση συνεργασίας. Στο σχέδιο αναφέρεται επίσης ότι η διάθεση των απορριμμάτων της περιοχής, γίνεται με απλή απόρριψη και περιστασιακή διάστρωση και ταφή σε μη οργανωμένους χώρους διάθεσης, στη περιοχή Λυγουριού – Ντεβετζή.

Σημαντική είναι και η εικόνα που αναφέρεται όσον αφορά το προσωπικό «πολλά από τα υπάρχοντα και περιγραφόμενα στον εσωτερικό κανονισμό τμήματα είναι υποστελεχωμένα ή μη στελεχωμένα και συχνά οι υπάλληλοι προσφέρουν τις υπηρεσίες τους σε παραπάνω από ένα τμήματα με σκοπό την εξυπηρέτηση των αιτημάτων των δημοτών….Στις λοιπές υπηρεσίες η στελέχωση είναι οριακή και με δυσκολία ανταποκρίνεται στις ανάγκες». Συνολικά αναφέρονται 27 κενές οργανικές θέσεις στο δήμο και ούτε καν στο “όραμα” της δημοτικής αρχής δεν προβλέπεται να καλυφθούν.

Από το σχέδιο δεν θα μπορούσαν να λείψουν τα ευχολόγια τόσο προς την κυβέρνηση και το σχέδιο Ελλάδα 2.0 (ή αλλιώς 5ο μνημόνιο) όσο και προς την Ε.Ε. (είναι η ένωση που έχει σαν ζωτικό στοιχείο της την ικανότητα των λόμπι να επηρεάζουν τη λήψη αποφάσεων του κοινοβούλιού της).

Πουθενά στο σχέδιο δεν αναφέρεται η υποχρηματοδότηση από το κράτος (μείωση 65% τα τελευταία χρόνια) και η παρακράτηση ακόμα και των θεσμοθετημένων πόρων. Ούτε ότι έχουν μεταφερθεί στην τοπική διοίκηση πάνω από 200 αρμοδιότητες χωρίς την αντίστοιχη χρηματοδότηση με αποτέλεσμα αυτές οι υπηρεσίες να μην παρέχονται. Δεν αναφέρονται ούτε οι διάφορες ΜΚΟ που αναλαμβάνουν υπηρεσίες για το δήμο. Ούτε φυσικά αναφέρθηκε ότι τα τελευταία χρόνια τα δημοτικά τέλη έχουν αυξηθεί πάνω από 100% με τα απαιτητά έσοδα από τους δημότες να ξεπερνούν πλέον τα 2 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο. Επιπλέον σχεδιάζουν την μεταφορά και της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στους δήμους για να διαλυθεί και εκεί ότι έχει απομείνει.

Το σχέδιο άλλωστε βασίζεται σε αναλύσεις που έγιναν με το μοντέλο ανάλυσης SWOT (εργαλείο στρατηγικού σχεδιασμού μιας επιχείρησης και βασικό συστατικό ενός πλάνου μάρκετινγκ), δείχνοντας καθαρά πως η δημοτική αρχή βλέπει το δήμο σαν μια επιχείρηση και κρίνει τις ανάγκες των δημοτών με βάση τη λογική κόστος – όφελος.

Η Λαϊκή Συσπείρωση καταψήφισε το στρατηγικό σχέδιο και θα συνεχίσει να παλεύει για να δυναμώνει η διεκδίκηση για την άμεση βελτίωση της κατάστασης και την άμβλυνση των προβλημάτων του λαού όσο και για μια άλλη προοπτική με ριζικές αλλαγές σε επίπεδο εξουσίας και οικονομίας, την κατοχύρωση ενός πολύ ανώτερου επιπέδου ζωής, σύμφωνα με τις δυνατότητες του 21ου αιώνα.

https://tinyurl.com/mrxrz9u5

Επικεφαλής Λαϊκής Συσπείρωσης Επιδαύρου
Μπουρδάκος Ναπολέων
Δημοτικός Σύμβουλος

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ