ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Πέμπτη 29 Δεκεμβρίου 2022

«Κοκτέιλ» ιώσεων καραδοκούν στα γιορτινά τραπέζια - Πώς δεν θα περάσετε κρεβατωμένοι το ρεβεγιόν

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 9:32:00 μ.μ. | | |

Ιώσεις
Εκεί που οι φετινές γιορτές αναμένονταν με ανυπομονησία μετά από δύο χρονιές εορτασμού των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς με περιορισμούς, δεν μοιάζουν ούτε αυτές ανέμελες. Δεν είναι μεν κλειστά τα κέντρα διασκέδασης και δεν υπάρχει κανένας περιορισμός σε ωράριο και κυκλοφορία, ωστόσο οι ιώσεις… καραδοκούν.

Εκτός από την Covid-19, η χώρα μας βιώνει κύμα γρίπης νωρίτερα σε σχέση με το συνηθισμένο, ενώ πολλαπλοί ιοί και βακτήρια κυκλοφορούν στην κοινότητα ταλαιπωρώντας το ανοσοποιητικό σύστημα. 

Ετσι, για ακόμη μία φορά απαιτείται προσοχή και προστασία των ηλικιωμένων και των ευάλωτων.Εξαρση«Υπάρχει έξαρση των λοιμώξεων του αναπνευστικού αυτή την περίοδο, με τη μεγαλύτερη να αφορά κυρίως στις ηλικίες των παιδιών, από 0-4 ετών και από 5-14 ετών», αναφέρει στον «Ε.Τ.» ο αναπληρωτής καθηγητής Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ και αντιπρόεδρος του ΕΟΔΥ, Δημήτρης Παρασκευής. Σύμφωνα με τον ίδιο, η έξαρση αυτή δεν έχει να κάνει τόσο με τον κορονοϊό όσο με τη γρίπη αλλά και τον αναπνευστικό συγκυτιακό ιό (RSV) που προσβάλλει κυρίως τα παιδιά. Ο κορονοϊός παρουσιάζει μείωση στη θετικότητα εδώ και τρεις εβδομάδες, παραμένει ωστόσο μία από τις «απειλές» των γιορτινών τραπεζιών, ενώ η γρίπη εξαπλώνεται, το ίδιο και άλλες λοιμώξεις του αναπνευστικού που ήταν «ξεχασμένες» τα περασμένα δύο χρόνια.

«Σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε να συγκρίνουμε τις περυσινές συνθήκες πανδημίας όταν οι διασωληνωμένοι ξεπερνούσαν τους 600 και είχαμε ακόμη και 100 θανάτους την ημέρα με τις φετινές. Παρόλα αυτά χρειάζεται προσοχή», εξηγεί ο κ. Παρασκευής.

Υπό αυτά τα δεδομένα, τα γνωστά και δοκιμασμένα μέτρα, με τα οποία όλοι εξοικειώθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας, είναι καλό να εφαρμοστούν και στις γιορτινές συγκεντρώσεις αυτών των ημερών, ώστε να παραμείνουν όλοι προστατευμένοι και να μην αρρωστήσουν.

Μέτρα προστασίας


Τι σημαίνει αυτό; «Το κυριότερο είναι, εάν έχουμε συμπτώματα, ακόμη και ήπιας μορφής, να μην ερχόμαστε σε επαφή με άλλα άτομα. Προσέχουμε τις επαφές μας», λέει ο αναπληρωτής καθηγητής Επιδημιολογίας. Επίσης, συστήνει την αυστηρή υγιεινή των χεριών, τον αερισμό των κλειστών χώρων ανά τακτά χρονικά διαστήματα, την αποφυγή του συγχρωτισμού ή τη χρήση μάσκας όπου είναι εφικτό. Την ίδια στιγμή, ο αντιγριπικός εμβολιασμός σώζει πολλά άτομα από σοβαρή νόσηση με τους ιούς της γρίπης, ενώ για όσους συστήνονται οι αναμνηστικές δόσεις με τα επικαιροποιημένα εμβόλια του κορονοϊού πρέπει να μένουν πιστοί στο εμβολιαστικό τους πρόγραμμα.

Ανοδικά…


Η τελευταία έκθεση του ΕΟΔΥ που αφορά συνολικά στις λοιμώξεις του αναπνευστικού δείχνει ότι η θετικότητα της γρίπης αυξάνεται, το ίδιο και τα σοβαρά περιστατικά που χρειάζονται ΜΕΘ, ενώ συνεχόμενη αύξηση παρουσιάζουν οι επισκέψεις σε γιατρούς με γριπώδη συνδρομή. Δηλαδή, αιφνίδια έναρξη συμπτωμάτων που περιλαμβάνουν τουλάχιστον ένα συστηματικό σύμπτωμα (πυρετό, καταβολή, κεφαλαλγία, μυαλγίες) και τουλάχιστον ένα σύμπτωμα από το αναπνευστικό σύστημα (βήχας, πονόλαιμος, δύσπνοια). Σύμφωνα με τα στοιχεία, την εβδομάδα από τις 12 έως τις 18 Δεκεμβρίου, ο αριθμός των ιατρών του δικτύου Πρωτοβάθμιας Φροντίδας που απέστειλε κλινικά δεδομένα ανήλθε στους 160 και οι επισκέψεις για κάθε αιτία στις 16.234. Τη συγκεκριμένη εβδομάδα, ο αριθμός κρουσμάτων γριπώδους συνδρομής ανά 1.000 επισκέψεις παρουσίασε αύξηση σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, κυρίως στις ηλικίες 5-14 ετών.

Μάσκα…

Το ερώτημα πολλών είναι γιατί φέτος υπάρχει τόσο έντονη κινητικότητα ιώσεων. Μάλιστα, δεν είναι λίγοι όσοι «καταλογίζουν» την κατάσταση αυτή στη χρήση της μάσκας που έφερε μια… αποξένωση από το περιβάλλον. Ο κ. Παρασκευής, όμως, εξηγεί πως δεν έχει καμία σχέση η τωρινή έξαρση λοιμώξεων με τη μάσκα, καθώς εάν είχε δεν θα κυκλοφορούσε ούτε ο κορονοϊός. «Το γεγονός ότι δύο χρόνια δεν κυκλοφορούσαν άλλες ιώσεις οφείλεται στην αυξημένη μολυσματικότητα του κορονοϊού. Επί δύο χρόνια ένας ιός δεν άφηνε χώρο σε άλλους».

Οσον αφορά στο χειμώνα που είναι μπροστά, δεν μπορούν να γίνουν προβλέψεις, όμως το γεγονός ότι η γρίπη ήρθε φέτος νωρίτερα μπορεί να σημαίνει ότι δεν θα συνεχίσει η πολύ έντονη επίδρασή της ολόκληρη την περίοδο γρίπης. Συνήθως η κορύφωση θέλει 6-7 εβδομάδες από την αρχή της έξαρσης, με το κύμα, βέβαια, να διαρκεί περισσότερο.
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ