ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Κυριακή 15 Ιανουαρίου 2023

Ο Πρόεδρος του ΠΕ.ΣΥ. Πελοποννήσου Γ. Μαλτέζος στην 201η επέτειο της Εθνικής Συνέλευσης στην Επίδαυρο

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 10:04:00 μ.μ. | | |
Στέλιος Πέτσας
 Η Εθνική Συνέλευση της Επιδαύρου (με τους 59 εκπροσώπους ή “παραστάτες”), στις αρχές του 1822, άνοιξε το δρόμο για την θεσμική συγκρότηση του ελληνικού κράτους, σε συνδυασμό, βέβαια και με την στερέωση της επαναστατικής εξουσίας.

Ο συνταγματικός χάρτης του νέου κράτους, συμπεριελάμβανε το Βουλευτικό, το Νομοτελιακό και την κυβέρνηση. Συγχρόνως, αποφασίστηκε και το γαλανόλευκο της ελληνικής σημαίας.
Στις 15 Ιανουαρίου του 1822, όταν τελείωσε η Συνέλευση στην Επίδαυρο, το ελληνικό κράτος, είχε πλέον γεννηθεί.

‘(…) Υπήρξε η πρώτη ελευθέρα Συνέλευσις των Ελλήνων ως Έθνους μετά από είκοσι δύο αιώνας, η οποία συνέταξε και ψήφισε το φιλελεύθερο και δημοκρατικό “Προσωρινόν Πολίτευμα της Ελλάδος” και με τις αποφάσεις της καθόρισε τις μετέπειτα πολιτικές εξελίξεις. 
Τα πιο πάνω ιστορικά και πολιτικά γεγονότα, τιμήθηκαν το πρωί της Κυριακής 15 Ιανουαρίου, σε ειδική επετειακή εκδήλωση στη Νέα Επίδαυρο Αργολίδας, που διοργάνωσε ο Δήμος Επιδαύρου.
Τι φετινές επετειακές εκδηλώσεις τίμησαν με την παρουσία τους, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας, οι βουλευτές Αργολίδας Γ. Ανδριανός, Γ. Γκιόλας και Α. Πουλάς, ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Π. Νίκας, ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου Γ. .Μαλτέζος, ο Αντιπεριφερειάρχης Αργολίδας Γ. Μαντζούνης, ο Δήμαρχος Επιδαύρου Τ. Χρόνης, περιφερειακοί και δημοτικοί σύμβουλοι, εκπρόσωποι των Στρατιωτικών και των Σωμάτων Ασφαλείας, μαθητές των σχολικών μονάδων της περιοχής, κα.


Η Α΄ ΕΘΝΟΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΔΑΥΡΟΥ

20 Δεκεμβρίου 1821 - 15 Ιανουαρίου 1822


Η Α΄ Εθνοσυνέλευση, η οποία αποτέλεσε τη συνέχεια της συνέλευσης του Άργους, συγκλήθηκε στη Νέα Επίδαυρο (Πιάδα) και ήταν η πρώτη εθνικής κλίμακας συνέλευση. Συγκροτήθηκε από πληρεξούσιους που είχαν αποστείλει η Πελοποννησιακή Γερουσία, η Γερουσία Δυτικής Χέρσου Ελλάδος, ο Άρειος Πάγος, η Ύδρα, οι Σπέτσες και τα Ψαρά. Πρόεδρος της συνέλευσης εκλέχθηκε ο Αλέξανδρος Μαυροκορδάτος. Ψηφίστηκε η διακήρυξη της ανεξαρτησίας, με την οποία «το Ελληνικόν Έθνος εκήρυξεν ενώπιον Θεού και ανθρώπων την πολιτικήν αυτού ύπαρξιν και ανεξαρτησίαν» και το πρώτο συνταγματικό κείμενο της χώρας, που ονομάστηκε Νόμος της Επιδαύρου. 

Την Ελληνική Κυβέρνηση ή Προσωρινή Διοίκηση της Ελλάδος θα αποτελούσαν το Βουλευτικό, το Εκτελεστικό και το Δικαστικό σώμα. Καθιερώθηκαν ως χρώματα της σημαίας το μπλε και το λευκό, κηρύχθηκε ως επικρατούσα θρησκεία εκείνη της Ανατολικής Ορθοδόξου του Χριστού Εκκλησίας, η ισότητα των Ελλήνων έναντι των νόμων, τα ίσα δικαιώματα στα αξιώματα και τις τιμές, οι όροι της εκλογής βουλευτών, τα σχετικά με την πλειοψηφία στις αποφάσεις της βουλής, η η ανεξαρτησία του δικαστικού σώματος κ.α.

Ψηφίστηκε, επίσης, στρατιωτικός οργανισμός ο οποίος προσδιόριζε τους βαθμούς και τους μισθούς των βαθμοφόρων και των στρατιωτών. Προσκληθείς ο Θ. Κολοκοτρώνης στην Επίδαυρο πρότεινε να μην δοθεί μισθός στους στρατιώτες, γιατί αυτοί πολεμούν για την πίστη και την πατρίδα, αλλά δεν εισακούστηκε.

Πρόεδρος του Εκτελεστικού εξελέγη ο Αλέξανδρος Μαυροκορδάτος, και διορίστηκαν: ο Θεόδωρος Νέγρης αρχιγραμματέας της Επικράτειας και υπουργός Εξωτερικών, ο Ιωάννης Κωλέττης υπουργός Εσωτερικών και Πολέμου (μετά την μη αποδοχή των Νότη Μπότσαρη και Πέτρου Μαυρομιχάλη), ο Πανούτσος Νοταράς υπουργός Οικονομίας, ο Θεόδωρος Βλάσης υπουργός Δικαίου, ο Ιωσήφ Ανδρούσης υπουργός Θρησκείας, ο Λάμπρος Νάκος υπουργός Αστυνομίας και τριμελής επιτροπή επί των Ναυτικών. Ο Υψηλάντης που δεν συμμετείχε στην εθνοσυνέλευση, γιατί με τον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη πολιορκούσε τον Ακροκόρινθο, εξελέγη πρόεδρος του Βουλευτικού.

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ